2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Amalgam Dolgudan Korkmalı Mıyız? Her Amalgam Dolgu Değiştirilmeli mi?
MAKALE #16648 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Mayıs 2016 | 8,306 Okuyucu
Amalgam, gümüş (Ag),bakır(Cu),çinko (Zn),kalay (Sn) gibi metal tozlarının civa(Hg) ile karıştırılmasıyla oluşan özel bir karışımdır. Amalgam tozunun civayla ıslatılmasıyla oluşan reaksiyona da amalgamasyon denir.

Amalgam, çok eski yıllardan beri diş hekimliğinde kullanılan bir dolgu materyalidir. Ancak günümüzde amalgamın içerdiği civanın, hem lokal hem sistemik etkilerinden dolayı hem de estetik açıdan yerini rezin esaslı dolgu maddeleri almıştır. Halk arasında beyaz dolgu olarak ta geçen kompozit dolgu materyalleri, uzun dönemde amalgamın yerini aldı diyebiliriz.

Kırık, renklenmiş, sekonder çürük oluşmuş amalgam dolgular, kişinin ağzında bırakılmamalı ve mutlaka değiştirilmelidir. Bazı vakalarda, ağzında çok fazla amalgam dolgusu olan kişilerde çeşitli sistemik rahatsızlıklar (taşikardi, GİS hastalıkları gibi.),alerji gibi durumlar gözlenmiş, amalgam dolguların değiştirilmesiyle bu hastalıkların kaybolduğu da rapor edilmiştir. Bu durum amalgam dolgunun içindeki serbest civa miktarına ve bu civanın ağız ortamına geçmesine bağlı olabilir.

Bu durumu sağlayan etkenler arasında;
1.Yemek yeme sıklığı
2.Sakız çiğneme alışkanlığı
3.Sıcak yiyecek içeceklerin sık alınımı
4.Yiyeceklerin asiditesi
5.Özellikle geceleri diş gıcırdatma alışkanlığı sayılabilir.
Amalgama alerjisi olan kişilerde amalgam dolgular,bir defa da ikiden fazla olmamak şartıyla sökülmeli ,iyileştirici bir pat (ZNO2) ile kavite kapatılmalı ve 4hafta beklenmeli,şikayetler azaldıktan sonra kompozit dolguları yapılmalıdır.
Amalgamın ikinci bir lokal etkisi de ağızda bulunan başka bir metal veya amalgam nedeniyle meydana gelebilen “Galvanik akım”dır.
Galvanik akım, iki farklı metalin tükürük etkisiyle, aralarında bir elektrik akımının doğması olarak tanımlanır.
Galvanik akım, hastanın ağzında metalik bir tat ve ani elektrik deşarjına bağlı çakma tarzında ağrıya sebep olur. Ayrıca ağız mukozasında beyaz lezyonların oluşmasına da neden olur.(Lichen gibi.)Bu semptomlar için herhangi bir maksimal veya minimal bir değer verilmez. Bu bulgular hastadan hastaya, hastaların kişisel algılarına ve akım derecelerine göre değişir.
Amalgam dolgu sırasında açığa çıkan civanın toksik etkisinin fazla olmasından dolayı hamilelerde amalgam dolgu sökülmemelidir.
Amalgam dolgu sökülmeden önce hastaya intravenöz c vitamini yapılmalıdır. Çünkü civanın kanda bulunan c vitaminine bağlanma isteği, vücut dokularına bağlanma isteğinden fazladır.
Amalgam dolgular sökülmeden önce dişe, sadece amalgamın söküleceği dişi ortaya çıkaran ve diğer tüm ağzı izole etmekte kullandığımız rubber dam uygulanmalı ve diş vücut dokularından izole edilmelidir.
Rubber dam lastiği altına bir tükürük emici yerleştirilmeli ve lastik örtü altına sızan toksik civa buharı böylece uzaklaştırılmalıdır.
Hasta için alternatif bir solunum kaynağı temin edilmelidir.(o2 tüpü gibi.)
Yüksek emici özellikte olan cerrahi aspiratör kullanılmalıdır.
Amalgam dolgu kaviteden uzaklaştırıldıktan sonra rubber dam dikkatlice sökülmelidir.
Amalgam dolgu söküldükten sonra mutlaka hastaya, metal bağlayan ağız solüsyonlarıyla ağzı çalkalatılmalı. Çünkü, kalan küçük metal artıkları da vücuttan ağır metal birikimine neden olarak ileri ki süreçte sistemik rahatsızlıkların görülmesine neden olabilir.
Bir defa da 2den fazla amalgam dolgu sökülmemelidir. Çünkü amalgam dolgu sökümünde ortaya çıkan civa buharının toksisitesi çok fazladır.
Çok sayıda amalgam sökülecekse randevular arasında en az bir ay bırakılmalıdır.
Kaynak
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/sdutfd/article/download/1089001206/1089001330
http://dent.ege.edu.tr/yayinlarimiz/bitirme_tezleri/pdf/668.pdf
http://docs.neu.edu.tr/staff/nuran.ulusoy/DA%C4%B0M%C4%B0%20%20DOLGU%20MADDELER%C4%B0NDEN%20AMALGAM%20DOLGU%20MA DDES%C4%B0N%C4%B0N%20KL%C4%B0N%C4%B0K%20UYGULAMA%20Y%C3%96NTEMLER%C4%B 0_9.pdf
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Amalgam Dolgudan Korkmalı Mıyız? Her Amalgam Dolgu Değiştirilmeli mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Dolgu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Yüksek Kalan Dolgu Neden Ağrı Yapar? Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Amalgam Dolgudan Korkmalı Mıyız? Her Amalgam Dolgu Değiştirilmeli mi?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:42
Top