2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Sünnet Konusunda Bilinmesi Gerekenler
MAKALE #16761 © Yazan Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ | Yayın Haziran 2016 | 6,344 Okuyucu
Sünnet, tarih boyunca bir çok toplumda kültürel unsurların bir göstergesi olarak uygulanmış, günümüzde ise çoğu zaman geleneksel ve dini gerekçelerce uygulanırken bazı batı toplumlarında hijyenik ve tıbbi amaçlarla uygulanmaktadır. Ülkemizde en sık yapılan cerrahi işlemlerden biridir sünnet. Sünnet çocukluk yaşındaki idrar yolu enfeksiyonlarını ve erişkinlerde ise penis kanseri riskini %90 oranında azaltır. Ayrıca, kadınlarda serviks kanseri riskinin de azalmasına katkıda bulunur.
Sünnet ciddi bir cerrahi işlemdir. Dini ve geleneksel nedenlerle sık yapıldığı için sanırım hakettiği ciddiyet ve özen gösterilmemektedir. Oysa ki, her cerrahi işlemde olduğu gibi mutlaka steril bir ortamın olduğu ameliyathanelerde, her türlü cerrahi prensiplere uyularak yapılmalıdır. Ancak bu şekilde enfeksiyon gibi sünnet komplikasyonlarından kaçınılabilir.
Kanuni sınırlamalar sonucu artık sünnet uygulama yetkisi sadece doktorlara aittir. Bununla birlikte, toplu sünnet törenlerinde yeterli sterilite ve hijyene dikkat edilerek sünnet yapıldığı konusunda şüpheler mevcuttur. Bu tarz uygulamalarda sünnet komplikasyonu oluşma riski de artmaktadır.
Sünnet olacak çocuklara ameliyat öncesi sünnet hakkında bilgi verilmeli ve rızaları alınarak psikolojik olarak sünnet işlemine hazırlanmaları gerekir.
Doğuştan sünnet derisi kısmi oluşmuş, idrar deliği olması gereken yerden daha aşağıda olan peygamber sünnetli (hipospadias) çocukları mutlaka üroloji doktoru görmeli ve asla sünnet işlemi yapılmamalıdır. Çünkü bu durumlar daha özellikli carrahi işlemlerle düzeltilmekte ve sünnet derisi bu işlemler sırasında ek doku olarak kullanılmaktadır.
Sünnet öncesinde mutlaka kanama testleri yapılmalı, ailede kanama hastalığı, uzun süren kanama öyküsü, dişeti yada burun kanaması öyküsü, kronik hastalık, alerji ve sürekli ilaç kullanımı öyküsü mutlaka dikkate alınmalıdır.

Sünnet ne zaman yapılmalıdır?
Doğru zamanlama için en önemli faktör sünnet sırasında çocuğun uyutulup uyutulmadığıdır. Eğer lokal, bölgesel uyuşturma ile çocuk uyutulmadan sünnet yapılacak ise çocukların psikolojik gelişimi dikkate alınarak 2 yaş öncesi veya 6 yaş sonrası yapılması uygun olacaktır. Eğer genel anestezi veya sedasyon altında sünnet yapılacaksa, çocuk sünnet işleminin psikolojik travmasını yaşamayacağı ve hatırlamayacağı için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.
Doğumu takiben 28 gün içinde yapılan sünnet yenidoğan sünneti olarak adlandırılır. Doğumdan hemen sonra sünnet yapılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü, doğuştan gelen penis anormalliği , şekil bozukluğu var ise, penisin bir miktar daha büyümesine izin vererek düzeltilmesi için uygun ortam sağlanmalıdır. Ayrıca en azından doğum sonrası 10 günün geçmesi beklenilmelidir. Bu süre içerisinde çocuğun böbrek, karaciğer ve metabolik fonksiyonları yeterince olgunlaşmış olur. Prematür (erken) doğan bebeklerin sağlıklı yenidoğan kilosuna (en az 4000 gram) ulaşması beklenilmelidir.
Yenidoğan sünnetinin avantajları lokal anestezi altında yapılması, yara iyileşmesinin daha hızlı olması, kanama riskinin daha az olmasıdır.

Sünnet hangi durumlarda hemen yapılmalıdır?
Kontrol edilemeyen idrar yolu enfeksiyonu, sünnet derisinin açıklığının kapanarak idrar yapmayı zorlaştırması (fimozis), sünnet derisinin ve penis glansının enfeksiyonu (postit, balanit), sünnet derisinin geriye çekilmesi sonucu penisi boğması, dolaşım bozukluğu ve ağrı ortaya çıkarması (parafimozis) sünnetin acil olarak yapılmasını gerektiren durumlardır.

Sünnet genel anestezi mi lokal anestezi mi kullanılarak yapılmalıdır?
Lokal anestezi altında sünnet işleminde en önemli kriter çocuğun işlem sırasında rahat olması, mümkünse cerrahi işlemi sıkıntıya sokacak hareketlerden kaçınması veya buna engel olunabilmesidir. Bunun sağlanabilmesi için de ağrı kontrolünün iyi yapılması gerekir. Penis bölgesi sinirler açısından zengin bir bölgedir. Bu sinirler 6 ay öncesinde ağrı hissine hassas olmadıkları için, lokal anestezi altında sünnet yapılacaksa 6 ay öncesinde tercih edilmelidir. Cerrahi komplikasyon oluşmasına engel olmak için bebeğin kontrolü iyi sağlanmalıdır.
6 aydan büyükler ise mutlaka anestezi altında sünnet edilmelidir. Bu amaçla uygulanan anestezi sedasyon şeklinde olup, bilinen anesteziden daha hafif, çocuğa uyku verirken, ağrıyı hiç hissetmemesi sağlanır. Sünneti yapan üroloji uzmanı da daha özenle cerrahi işlemi yapacağı için, cerrahi komplikasyon olmadan, güvenli şekilde işlem tamamlanır.
Özellikle vurgulamam gereken bir durum da lokal anesteziyi tolere edemeyecek çocukları, genel anestezi korkusuyla lokal anestezi altında sünnete zorlanmasıdır. Bu durum çocuğun psikolojisi üzerinde travmaya neden olur.

Benim uyguladığım sünnet işleminin detaylarını vermek istiyorum. Yukarıda belirttiğim prensiplere uyarak, öncelikle çocuğun rahatlığını sağlandıktan sonra penis bölgesine uzun etkili lokal anestezi uyguluyorum. Böylece sünnet sonrası çocuğun hiçbir şekilde ağrısı olmamaktadır. Her çocukta penis ve sünnet derisinin gelişimi, anatomisi farklı olduğu için, estetik açıdan iyi bir sonuç ortaya çıkarmak amacıyla kesi hatlarını belirliyorum. Bu sırada sünnet derisiyle penis baş kısmı arasına biriken beyaz salgıları (smegma) da temizliyorum. Bu salgılar penis gelişimi sırasında fizyolojik olarak salgılanır. Penis gelişimdeki doğuştan gelen eğriliklerin önemli bir kısmı penis cildinin germesine bağlıdır. Uyguladığım bu estetik sünnet işlemi ile mevcut eğrilikler ve çekintiler düzeltilebilmekte ve sonuçta estetik görünümlü bir penis ortaya çıkarılabilmektedir. Titiz bir kanama kontrolü ile de sünnet sonrası olabilecek kanamaların önüne geçilmektedir. Sünnet sonrası ben pansuman yapmıyorum. Çünkü yapılan pansumanın bir de çıkarılması var! İşte bu noktada çocuğun yaşayabileceği bir başka psikolojik travmaya da izin vermemekteyim.

Sünnet sonrası evde bakım nasıl yapılmalıdır?
Sünnet sırasında kullanılan dikiş materyallerini almak gerekmez, kendiliğinde eriyip dökülür. Benim uyguladığım yöntem ile çocuğun ağrısı olmayacağı için aileden beklentim, dikişli alan üzerine antibiyotikli pomad sürülmesidir. Vücut bir kesiye o bölgede şişlik oluşması ile karşılık verir. Bu nedenle dikişli hat boyunca bir şişlik oluşması da doğal ve beklenen bir durumdur. Bu şişliğin aşırı şekilde olmaması için ödem giderici ek bir ilaç tedaviye eklenir.
Kritik olan dönem ilk 24 saattir. Bu dönemde kesi hattından olabilecek hafif bir kırmızılık ve lekelenme, morluk veya akıntı benzeri sıvı olması önemli bir durum değildir. Ama kanama devamlı ise ve beklenmeyen bir bulgu ortaya çıkarsa kontrol zamanını beklemeden doktorun durumu görmesinde fayda vardır.
Sünnet sonrasında bebeklerde alt bezi bağlanabilir. Çocuklarda ise korumalı sünnet külotları kolaylık sağlamaktadır.
Sünnet sonrası 4. günden itibaren çocuğun banyo yapması ve bilakis sünnet bölgesinin su ile teması yara iyileşmesini hızlandıracaktır. Dikişlerin erimesi, kesi hattının iyileşmesi 1 hafta-10 günü bulmaktadır. Bu süre bebeklerde daha kısadır.

Hem çocuk hem de aile için sünnet önemli bir karardır. Dini ve geleneksel yönü de olan sünnet kararını verirken çocuğun bu süreci en az sıkıntıyla atlatması ve gelecek yaşamını da rahat geçirmesi temel amaçlar olmalıdır.

Şimdiden hayırlı olsun!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Sünnet Konusunda Bilinmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Sinan EKİCİ'nin Makaleleri
► Yanık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Burun Estetiğinde Bilinmesi Gerekenler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Karın Germe Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Estetik Sünnet Konusunda Bilinmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:17
Top