2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyete Başlama Kabusunu Yenmenin Yolları
MAKALE #16798 © Yazan Dyt.Serra UÇTUM | Yayın Haziran 2016 | 2,713 Okuyucu
Bir sabah uyandınız ve o çok sevdiğiniz pantolonunuzun içine giremiyorsunuz biraz zorladınız, yatağa uzatıp fermuarı kapatmaya çalıştınız, yok olmuyor. Terler dökülmeye başladı, üzerine bir bluz giydiniz aynanın karşısına geçtiniz Aaaa! O da ne ? göbek sinsice gülümsüyor. İnternet açılıyor, arama motoruna ‘en hızlı nasıl kilo verebilirim?’ yazılıyor ve en kolay gelenine tabi ki en yakın pazartesi başlanılıyor. Sabah kahvaltıyı yaptınız, öğlen hala kararlısınız, ikindi vakti arkadaşınız elinde bisküviyle geliyor, bir güzel karşınızda yiyor bir de üstüne ‘sen yeme diyettesin’ diyor. Sabırlar zorlanıyor, ‘bir tane yesem nolur ki?’ diye düşünürken, mideye hoooop indiriliyor bir tane. Pişmanlık, suçluluk hissi içinizi kımıl kımıl ediyor. E tabi diyet bozuldu bir kere ne yapalım artık haftaya pazartesi yeni bir mucize diyetle tekrar başlanır…

Bu senaryo size çok tanıdık geldiyse vereceğim ipuçları tam size göre.

Bakış açınızı değiştirin
“Diyete başlıyorum” mantığından daha çok, yaşam şeklinizi kalıcı olarak değiştirmeye çalışın. Eğer kilo verme çabanızı sadece geçici bir süreç olarak düşünürseniz “diyet yapmak” sizin için çok daha zor ve sürekli ertelediğiniz bir döngü haline gelebilir. Bunun yerine hayatınızı kökünden değiştirecek değişimin heyecanına ortak olun ve kazançlarınızı hayal edin.

Kendinize gerçekçi hedefler belirleyin
Hayat hızlı akıp giderken, vücudumuzdan beklentimizde çok hızlı sonuç almak.1 ayda 15 kilo gibi hedefler koymayın. Hedeflerinizi uzun vadeye yayın. Örneğin; bu ay 5 kilo vereceğim gibi, daha fazlasını verirseniz sevinirsiniz; ama 3 kilo verirseniz de dünyanız başınıza yıkılmaz. Hedefinize küçük küçük ama sağlam adımlarla ilerleyin.

Kendinize ufak bir not defteri edinin
Defterin başına neden kilo vermek istediğinizi, hedefinizi, kendinizi şuan nasıl hissettiğinizi ve kilo verdiğinizde nasıl hissedeceğinizi, sağlığınızın nasıl değişeceğini yazın. Gelelim en önemli kısma diyete başlamadan önce bir hafta boyunca ve diyet süresince her yediğinizi yazın. Gün içinde yediklerinizin gözünüze çok büyümediğiniz ama yazarken ‘Ayyy! Ne kadar çok sağlıksız şey yemişim’ diyeceğinizi duyar gibiyim. Ve diyet sırasında ara ara bakın eski beslenme düzeninizle, tercihlerinizle şimdiki tercihlerinize. Aradaki fark kendinize, bedeninize verdiğiniz değerin ne kadar arttığını gösterecek.

Kan tahlilinizi yaptırın
Belki de son dönemde aldığınız kiloların sebebi değişen hormonlarınız. Diyete başlamadan önce mutlaka bir dahiliye doktoruna gidip tahlil yaptırmanız gerekir. Eğer bir sıkıntı varsa önce tedaviye başlanmalı, sonra diyete başlanmalısınız.

Alışveriş sepetinizin içerisinde ne varsa, midenizde de o var!
Midenizi sağlıklı yiyeceklerle doldurmak için ise önce buzdolabınızdan başlayın. Evde yemek yemek veya bir şeyler atıştırmak için dolandığınızda bulabildiğiniz şeyler, marketten etiketlerine bakarak aldığınız az yağlı etler, süt ve süt ürünleri, light ürünler, taze meyve ve sebzeler olursa, bu durum sizin için zamanla bir alışkanlık haline gelebilir! Aynı miktarda yeseniz bile aldığınız kalori çok çok daha az olacaktır.

Yeteri kadar su içiyor musunuz?
“Hayır, ama çok fazla çay-kahve içiyorum.” Üzgünüm, yanlış cevap! Önce şu konuda anlaşalım hiçbir içecek suyun yerini tutamaz! Size küçük bir ipucu: beynimizdeki açık-tokluk merkezi ve susama merkezi yan yanadır. Bu yüzden açlık hissettiğinizi düşünürken aslında susuzluk çekiyor olabilirsiniz. Açlık hissettiğinizde 1 bardak su için ve hala aç hissedip hissetmediğinizi kontrol edin. Su, açlığınızı yatıştıracağı gibi aynı zamanda; sizi enerjik hissettirecek, toksinleri atmanıza yardımcı olacak ve metabolizma hızınızı arttırarak kilo vermenize yardımcı olacak.
Sevdiğiniz besinlerden uzak kalmayın
Unutmayın ki diyette de arada çok sevdiğiniz besinleri tüketeceksiniz, sadece miktarlarını azaltacaksınız , o kadar. Haftada 1 öğün istediğiniz bir besini yeme hakkına sahip olabilirsiniz. Strese girmeden, keyifle kilo vermekte mümkün.


Her öğün aynı şeyleri tüketmeyin.
Sabahları vücudunuza vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağ borcunuzla uyanırsınız. Sağlıklı olabilmek için bunların yeteri kadarını vücudunuza vermekle yükümlüsünüz. Ne kadar çeşitli beslenirseniz o kadar çeşitli vitamin ve mineral almış oluşunuz. Muzdan alacağınız potasyumu kividen alamazsınız, kividen alacağınız C vitaminini de muzdan alamazsınız. Gün içerisinde her renkten sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Tabaklarınız gökkuşağı gibi renkli, eğlenceli ve sağlıklı olsun.

Kaçamaklar dünyanın sonu değil!
Terslik olursa panik yapmayın. Yeni alışkanlıkları öğrenme zaman alır. Bisiklete binmeyi öğrendiğiniz zamanları düşünün. Kimse ilk seferinde yapmanızı beklemiyor. Şüphesiz ki herkes birçok defa düştü ama sonunda bir şekilde öğrenildi. Ufak tefek kaçamaklar olabilir yeter ki ipin ucu kaçtı diye diyeti bırakmayın. Unutmayın her öğün bir önceki öğünün telafisi olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyete Başlama Kabusunu Yenmenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serra UÇTUM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serra UÇTUM'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serra UÇTUM Fotoğraf
Dyt.Serra UÇTUM
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serra UÇTUM'un Makaleleri
► Diyete Başlamadan Yapılması İstenen Tahliller Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebekler İçin Ek Besinlere Başlama Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Ödem Atmanın Yolları Dyt.Zülal YALÇIN
► Kalıcı Zayıflamanın Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Sağlıklı Yaşamanın Yolları Dyt.Elvan ODABAŞI
► Yavaş Yemenin Yolları Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Diyete Başlama Kabusunu Yenmenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Beslenmesi Kasım 2016
► Ramazanda Beslenme Haziran 2016
► Çocuklarda İştahsızlık Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:44
Top