2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflama İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Gerçekler
MAKALE #1810 © Yazan Dyt.Burcu ÖZEN | Yayın Kasım 2008 | 7,016 Okuyucu
Sağlıklı beslenme kavramının gün geçtikçe önem kazanması ile birlikte ne yazık ki sağlıksız zayıflama yöntemleri ve piyasada zayıflatıcı etkisi olduğu iddiası ile pazarlanan zayıflama kapsülleri karşımıza çıkmaktadır.

Yalnızca hızlı kilo kaybetme arzusu içinde her yolu denemek adına kullanılan bu ilaçlar nedeniyle çok ciddi sorunlar baş gösterebilmekte, çok az insan zayıflamak uğruna sağlığıyla oynadığının bilincine varabilmektedir.

Beslenme uzmanı kontrolünde olmayan kilo verme programlarında metabolizmanızı hızlandıracağı ya da iştahınızı baskılayarak kilo vermenize yardımcı olacağı ve hatta neredeyse vücudunuzdaki yağları bile eriteceği(!) iddiasıyla pazarlanan bu ürünlerin hiçbirinin uzun süreli kullanımına ilişkin bilimsel ve güvenli bir veri veya bilimsel bir çalışma yoktur.

Kilo kaybı sağladığı gerekçesiyle piyasada yer alan bu ürünlerin en popüleri ve aynı zamanda en tehlikelisi ‘Ephedrine’ içerenlerdir. Piyasada yaygın olarak satılan zayıflama haplarının neredeyse hepsinde bir miktar Ephedrine aktif maddesi yer alır. Ephedrine, iştahınızı bir miktar baskılayarak ve ayrıca stres hormonu adrenaline benzer etkilerle metabolizmanızı yanlış, zararlı, tehlikeli yollardan etkileyerek sizi bir miktar zayıflatabilir. Ama aynı zamanda pek çok yan etkiye neden olur.

Görülen Yan Etkiler :

Endişe, ateş basması, uykusuzluk, migren, hafıza bozukluğu, kas ağrıları,
kan basıncında yükselme, çarpıntı, epileptik atak, bayılma, koma, kalp krizi, ritm bozukluğu, beyin kanaması, böbrek yetmezliği, inme, felçtir.

26 Aralık 2004 tarihinde Amerikan ilaç dairesi (FDA), Ephedra alkoloidleri içeren ürünlerin kilo kontrolü ve sporcu desteği olarak pazarlanmasını tamamen yasaklamıştır ancak ürünler cazip hale getirilerek ne yazık ki tekrar piyasaya sürülmüştür. Amerikan İlaç dairesi FDA, bu maddenin kilo verme amacıyla kullanılamayacak kadar tehlikeli olduğunu bildirmektedir. Zaten yapılan araştırmalara bakıldığında Amerika’da yalnızca 1 sene içerisinde bu ürünün kullanımının 100’den fazla kişinin ani ölümüyle, 1000 kişiden fazlasında da ciddi yan etkilerin görülmesiyle sonuçlandığı tespit edilmiştir.
Bundan başka yine bu ilaçların içine eklenen maddeler arasında tiroid tuzu ve iyot içeriği fazla bulunan yosun gibi maddeler vardır. Aşırı iyot alımı ise; tiroid hormon üretimini artıracağı gibi bu durum ölümcül olabilmektedir. Tiroid bezinin gereğinden fazla hormon ürettiği duruma zehirli guatr (hipertiroidizm) denir ki, bu durumda ilk karşılaşılan durum ani kilo kayıplarıdır. Çoğu zayıflama ilaçları bu şekilde zayıflatmakta ve bilinçsiz kullanımlarıyla zehirli guatra neden olmaktadır. Fazla tiroid hormonun neden olduğu diğer durumlar; metabolizmayı ve kalbin ritmini hızlandırması, terlemeyi artırması, sık dışkılamaya neden olması, ishal, bulantı, saç dökülmesi, ellerde titreme, sinirlilik, öfke patlamaları, adet düzensizliği, yüksek tansiyon, bazı hastalarda beyin kanaması oluşturabilmesidir.

İştah baskılayıcı olarak satılan ilaçlara değinecek olursak; bunların pek çoğu Phenylpropanolamine Hydrochloride (PPA) isimli zararlı ve tehlikeli yan etkileri de olan kimyasalı içerirler. Kalp hastalığı veya yüksek kan basıncı gibi problemlerinizin olması halinde tehlikeli sonuçlar oluşturabilmektedirler.

Bitkisel kökenli olarak bulunanları olsa da laksatif ve diüretikler de sık idrara çıkmanızı sağlayarak kilo değil sadece su kaybetmenizi sağlarlar. Yağlarınızı eritmez, vücut suyunuzu azaltır. Potasyum düzeylerinizi düşürerek, kalp ritm bozukluklarına ve kas problemlerine neden olabilir. Eğer bu tür laksatifleri çok kullanırsanız, bir süre sonra bağırsaklarınızda bu bileşiklere karşı bir cevap oluşmaz ve bağırsak tembelliğine yol açabilirler.

ZAYIFLAMAK UĞRUNA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN!!! Zayıflama ilaçları ile kolay yoldan zayıflamaya kalkışırsanız; tiroid hastalıkları, böbrek, karaciğer, barsak, mide, kalp ve beyin hastalıklarına hazırlıklı olmalısınız.

Ya da Beslenme Uzmanı kontrolünde vücut analiziniz, beslenme alışkanlıklarınız, kan tahlillerinizin bir bütün olarak değerlendirilmesiyle tamamen size özel bir beslenme programına adım atın ve sağlığınızdan olmadan, aksine sağlık sorunlarınızı azaltan, gerçek kilo kaybı sağlayan bir yöntemle başarıya ulaşın. Tercih SİZİN…

Sağlıklı ve formda günler…
Dyt. Burcu ÖZEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflama İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Gerçekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Burcu ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Burcu ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu ÖZEN Fotoğraf
Dyt.Burcu ÖZEN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Burcu ÖZEN'in Makaleleri
► Zayıflama İlaçları Dyt.Aydın GÜL
► Diyet ve Zayıflama İlaçları Dyt.Deniz ŞAFAK
► Karbonhidratlar Hakkında Gerçekler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Yağlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zayıflama İlaçları Hakkında Bilinmesi Gereken Gerçekler' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağırlık Denetimi Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:19
Top