2007'den Bugüne 92,874 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ketojenik Diyette Tüketebilecek 15 Besin
MAKALE #18461 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2017 | 5,839 Okuyucu
Ketojenik diyet son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Çalışmalar bu çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağ içerikli diyetin kilo kaybı, diyabet ve epilepsi için etkili olduğunu bulmuştur. Bazı kanserler, Alzheimer hastalığı ve diğer hastalıklar için de yararlı olabileceğini gösteren erken kanıtlar vardır. Ketojenik bir diyet karbonhidratları günde 20-50 grama sınırlar. İşte bir ketojenik diyette tüketilebilecek 16 sağlıklı besin;

Deniz Ürünleri

Balık ve kabuklu deniz ürünleri ketojenik diyet dostu gıdalardır. Somon ve diğer balıklar, B vitaminleri, potasyum ve selenyumdan zengin ve hemen hemen hiç karbonhidrat içermezler. Bununla birlikte, kabuklu deniz ürünlerinin farklı türlerinde karbonhidrat miktarları değişir. Örneğin, karides ve yengeçlerin çoğunda karbonhidrat bulunmamasına rağmen, diğer kabuklu deniz ürünleri karbonhidrat içerir. Bu kabuklu deniz ürünleri ketojenik bir diyet içerisine kolayca dahil edilebilir yine de karbonhidrat miktarlarının hesabı önemlidir.

İşte bazı kabuklu deniz ürünlerinin (100 gram) porsiyonlar için karbonhidrat miktarı:

İstiridye:5 gram
Midye:7 gram
Ahtapot:4 gram
İstiridye:4 gram
Kalamar:3 gram
Somon, sardalya, uskumru ve diğer yağlı balıklar aşırı kilolu ve obez insanlarda insülin seviyelerini düşürüp insülin duyarlılığını artırdığı tespit edilen omega-3 yağlarında çok yüksektir. Ek olarak, balık alımının sıklığı, hastalık riskinde azalma ve zihinsel sağlıkta ilerleme sağlamıştır. Haftalık en az iki porsiyon deniz ürünü tüketmeyi hedefleyin.

Düşük Karbonhidratlı Sebzeler

Nişastalı olmayan sebzelerin, kalorileri ve karbonhidratları düşüktür, ancak C vitamini ve çeşitli mineralleri içeren birçok besin maddesinden zengindir. Sebzeler, vücudunuz tarafından sindirilemeyen lif içerir. Bu nedenle, toplam karbonhidrat miktarı yerine sindirilebilir (veya net) karbonhidrat sayısına bakılmalıdır. Patates, kamış veya pancar gibi “nişastalı” sebzelerin bir porsiyonunda bulunan karbonhidrat miktarı, gün boyunca tüketilmesi istenen karbonhidrat limitinizin üzerine çıkabilir. Nişastasız sebzelerin net karbonhidrat sayısı, 1 fincan işlenmemiş ıspanak için 1 gramın altında, 1 fincan brüksel lahanası için 8 gram kadardır. Sebzeler ayrıca hücre hasarına neden olabilecek moleküller olan serbest radikallere karşı koruma sağlayan antioksidanlar da içerir. Lahana, brokoli ve karnabahar gibi turpgil sebzeler azalmış kanser ve kalp hastalığı riskiyle bağlantılıdır. Düşük karbonhidratlı sebzeler yüksek karbonhidratlı gıdaların yerine kullanılabilir. Örneğin, karnabahar, pirinç veya patates püresini taklit etmek için kullanılabilir, “Zoodles” kabaktan yapılır ve spagetti makarna yerine kullanılabir.

Peynir

Peynir besleyici ve lezzetli bir besindir. Yüzlerce peynir çeşidi vardır ve hepsi karbonhidratlardan çok düşük ve yağ oranları yüksektir. Bu nedenle ketojenik bir diyet için çok uygun bir gıda maddesidir. Bir porsiyon (28 gram) kaşar peyniri, 1 gram karbonhidrat, 7 gram protein ve RDI’nin %20’sini karşılayan kalsiyuma içerir. Peynirin doymuş yağ oranı yüksektir, ancak kalp rahatsızlığı riskini artırdığı gösterilmemiştir. Aslında bazı çalışmalar, peynirin kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Peynir aynı zamanda yağ kaybına ve vücut kompozisyonundaki gelişmelere neden olan bir yağ olan konjuge linoleik asiti içerir. Buna ek olarak, düzenli olarak peynir tüketimi, yaş kütlesi ve yaşlanma ile oluşan güç kaybını azaltmaya yardımcı olabilir. Yaşlı erişkinlerde gerçekleştirilen 12 haftalık bir araştırmada, günde 7 porsiyon (210 gram) lor peyniri tüketenlerde, çalışma boyunca kas kütlesi ve kas gücünde artış olduğu görülmüştür.

Avokado

Avokado inanılmaz derecede sağlıklıdır. 100 gram veya orta avokadonun yaklaşık yarısı 9 gram karbonhidrat içerir. Bununla birlikte, bunların 7 gramı liftir, bu yüzden net karbonhidrat sayısı sadece 2 gramdır. Avokado, potasyum da dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir. Yüksek potasyum alımı, ketojenik bir diyete geçişi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Buna ek olarak, avokadolar kolesterol ve trigliserid düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bir çalışmada, kişiler avokadolardan zengin bir diyet ile beslendiklerinde, “kötü” LDL kolestrol ve trigliseridlerde %22’lik bir düşüş ve “iyi” HDL kolesterolünde %11’lik bir artış yaşandığı görülmüştür.

Et ve Tavukçuluk

Et ve tavuk eti, ketojenik bir diyette temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Taze et ve kümes hayvanları karbonhidrat içermezler ve potasyum, selenyum ve çinko dahil olmak üzere çeşitli mineraller ve B vitaminleri açısından zenginlerdir. Ayrıca, çok düşük karbonhidratlı bir diyet sırasında kas kütlesinin korunmasına yardımcı olduğu gösterilen yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Yaşlı kadınlarda yapılan bir çalışmada, yağlı etten zengin bir diyet tüketilmesinin, düşük yağlı, yüksek karbonhidratlı bir diyetten %8 daha yüksek HDL kolesterol düzeylerine yol açtığı bulunmuştur.

Yumurtalar

Yumurta dünyada en sağlıklı ve çok yönlü gıdalardan biridir. Bir büyük yumurta 1 gramdan daha az karbonhidrat ve 6 gram protein içeriyor ve bu da yumurtaları ketojenik bir yaşam tarzı için ideal bir yiyecek haline getiriyor. Buna ek olarak, yumurtaların dolgunluk duygularını arttıran ve kan şekeri düzeylerini sabit tutan hormonları harekete geçirdiği ve 24 saate kadar daha düşük kalori alımlara yol açtığı bulunmuştur. Bir yumurtanın besin maddelerinin çoğu yumurta sarısında bulunduğundan yumurtanın tamamını yemeniz önemlidir. Bu besin maddeleri, göz sağlığını korumaya yardımcı olan antioksidanlar olan lutein ve zeaksantindir. Her ne kadar yumurta sarısı kolesterolden yüksek olsa da, çoğu kişide kan kolesterol düzeylerini yükseltmez. Aslında, yumurta LDL’yi kalp hastalığının riskini azaltacak şekilde değiştirmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, ketojenik bir diyete uygun hale getiren eşsiz özelliklere sahiptir. Öncelikle, orta zincirli trigliseritler (MCT’ler) içerir. Uzun zincirli yağların aksine, MCT’ler doğrudan karaciğer tarafından alınır ve ketonlara dönüştürülür veya bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağı, Alzheimer hastalığı ve beyindeki ve sinir sistemindeki diğer rahatsızlıklarda keton düzeylerini arttırmak için kullanılır. Hindistan cevizi yağının ana yağ asidi, uzun zincirli yağ olan laurik asittir. Hindistan cevizi yağında MCT’lerle laurik asit karışımının sürekli ketozis düzeyini artırabileceği öne sürülmüştür. Dahası, hindistancevizi yağı, obez yetişkinlerin kilo ve göbek yağının azalmasına yardımcı olabilir. Bir çalışmada, günde 2 çorba kaşığı (30 ml) hindistancevizi yağı tüketen erkekler, diğer diyet değişiklikleri yapmadan bellerinden ortalama 2.5 cm kaybettiler.

Sade Süzme Yoğurt ve Çökelek Peyniri

Sade süzme yoğurt ve çökelek peyniri, sağlıklı ve yüksek proteinli gıdalardır. İçeriğinde karbonhidrat bulunmasına rağmen ketojenik bir yaşam biçimine dahil edilebilirler. 150 gram sade süzme yoğurtta 5 gram karbonhidrat ve 11 gram protein bulunur. Bu miktarda bir peynir, 5 gram karbonhidrat ve 18 gram protein sağlar. Hem yoğurt hem de peynirin iştahı azaltmaya ve dolgunluk duygularını arttırmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. İkisi de kendi başına lezzetli bir atıştırmalıktır. Bununla birlikte, her ikisi de doğranmış fıstık, tarçın ve isteğe bağlı şekersiz tatlandırıcı ile hızlı ve kolay bir şekilde ketojenik diyete uygun hale getirilebilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı kalp sağlığı için etkileyici yararlar sağlar. Birçok çalışmada, kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığı ortaya çıkan, tekli doymamış yağ olan oleik asitten yüksektir. Buna ek olarak, sızma zeytinyağı fenoller olarak bilinen antioksidanlardan yüksektir. Bu bileşikler, inflamasyonu azaltarak ve arter fonksiyonunu iyileştirerek kalp sağlığını korur. Saf yağ kaynağı olan, zeytinyağı karbonhidrat içermez. Salata sosları ve sağlıklı mayonez için ideal bir temel besin maddesidir. Yüksek sıcaklıkta doymuş yağ kadar dayanıklı olmadığından, zeytinyağını düşük ısıda pişirme için kullanmak veya pişirdikten sonra gıdalara eklemek en iyisidir.

Fındık ve Yağlı Tohumlar

Fındık ve yağlı tohumlar sağlıklı, yüksek yağlı ve düşük karbonhidratlı gıdalardır. Sık sık fındık tüketimi kalp hastalığı, bazı kanserler, depresyon ve diğer kronik hastalık riskinde azalma ile bağlantılıdır. Ayrıca, fındık ve yağlı tohumlar lif bakımından zengin olup, doygun hissedilmesine ve daha az kalori alımına yardımcı olabilir. Tüm fındık ve yağlı tohumlar karbonhidratlardan düşük olmasına rağmen, farklı türlerinde miktarları oldukça farklılık gösterir.

Yağlı tohumların 28 gramın da bulunan karbonhidrat miktarı:

Badem:3 gram net karbonhidrat (6 gram toplam karbonhidrat)
Brezilya fındık:1 gram net karbonhidrat (3 gram toplam karbonhidrat)
Kaju:8 gram net karbonhidrat (9 gram toplam karbonhidrat)
Macadamia fındık:2 gram net karbonhidrat (4 gram toplam karbonhidrat )
Ceviz:1 gram net karbonhidrat (4 gram toplam karbonhidrat)
Antep fıstığı:5 gram net karbonhidrat (8 gram toplam karbonhidrat )
Cevizler:2 gr net karbonhidrat (4 gram toplam karbonhidrat)
Chia tohumları:1 gram net karbonhidrat (12 gram toplam karbonhidrat)
Keten tohumları: 0 gram netkarbonhidrat (8 gram toplam karbonhidrat )
Kabak çekirdeği:4 gram net karbonhidrat (5 gram toplam karbonhidrat)
Susam tohumları:3 gram net karbonhidrat (7 gram toplam karbonhidrat)

Kırmızı Meyveler

Çoğu meyve, ketojenik bir diyete eklemek için karbonhidratlardan oldukça yüksektir, ancak kırmızı meyveler bir istisnadır. Karpuzlarda karbonhidrat azdır ve lif yüksektir. Ahududu ve böğürtlen, sindirilebilir karbonhidrat kadar lif içerir.

İşte bazı kırmızı meyvelerde bulunan 100 gram için karbonhidrat miktarları:

Böğürtlen:5 gram net karbonhidrat (10 gram toplam karbonhidrat )
Yaban mersini:12 gr net karbonhidrat (14 gram toplam karbonhidrat )
Ahududu:6 gram net karbonhidrat (12 gram toplam karbonhidrat )
Çilek:6 gram net karbonhidrat (8 gram toplam karbonhidrat )

Tereyağı ve Kaymak

Tereyağı ve kaymak, ketojenik bir diyete eklemek için iyi yağlardandır. Her biri, porsiyon başına sadece az miktarda karbonhidrat içerir. Uzun yıllar boyunca, yağ ve doymamış yağ içeriklerinden dolayı tereyağı ve kaymak kalp rahatsızlığına neden olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, birçok çalışmada, çoğu insanda doymuş yağın kalp hastalığına bağlı olmadığı gösterilmiştir. Bazı araştırmalar orta yağlı bir süt tüketiminin kalp krizi ve inme riskini azaltabileceğini ileri sürmektedir. Diğer yağlı süt ürünleri gibi, tereyağı ve kaymak da yağ kaybı oluşturabilen konjuge linoleik asit bakımından zengindir.

Zeytin

Zeytinler zeytinyağıyla aynı sağlık yararlarını sağlar, sadece katı haldedir. Zeytinlerde bulunan ana antioksidan Oleuropein, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve hücrelerini hasardan korumaktadır. Yapılan bir çalışmada zeytin alımının kemik kaybını önlemeye yardımcı ve kan basıncını azaltabileceği gösterilmiştir. Zeytinlerin büyüklüğü nedeniyle karbonhidrat içeriğide değişiklik gösterir. Bununla birlikte, karbonhidratlarının yarısı liften gelir, bu nedenle sindirilebilir karbonhidrat içeriği çok düşüktür.1 gramlık zeytin, 2 gram toplam karbonhidrat ve 1 gram lif içeriyor.

Kahve ve Çay

Kahve ve çay inanılmaz derecede sağlıklı, karbonhidrat içermeyen içeceklerdir. İçerdikleri kafein etkisi ile metabolizma hızlanır ve fiziksel performans gelişir, uyanıklık halini artırabilir. Kahve ve çay içenlerin diyabet riski önemli ölçüde azalmış olarak gösterilmiştir. Kahveye krema eklenmesi iyidir, ancak latte vb. içeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar genellikle yağsız süt ile yapılır ve yüksek karbonhidrat aromaları içerirler.

Bitter Çikolata ve Kakao Tozu

Bitter çikolata ve kakao, antioksidanların lezzetli kaynaklarıdır. Aslında kakao, “süper meyve” olarak adlandırılmıştır çünkü yaban mersini ve acai çileği kadar antioksidan aktivitesi sağlar. Bitter çikolata, kan basıncını düşürerek ve arterleri sağlıklı tutarak kalp rahatsızlığı riskini azaltabilen flavanolleri içerir. Şaşırtıcı bir şekilde, çikolata ketojenik bir diyetin parçası olabilir. Bununla birlikte, en az %70 kakao maddesi içeren bitter çikolata seçmek önemlidir. 28 gram şekersiz çikolata (% 100 kakao) 3 gr net karbonhidrattan oluşur. Aynı miktarda bitter çikolata 10 gram net karbonhidrat içerir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ketojenik Diyette Tüketebilecek 15 Besin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Ketojenik Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
► Ketojenik Diyet Nedir? Dyt.Pınar ERMİŞ
► Diyette Kuruyemiş Tüketimi Dyt.Sinem AKGÜN
► Diyette Yasak Yoktur Dyt.Nurten ÇETİN
► Tonalin Cla Diyette Kullanımı ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Diyette Şehir Efsaneleri Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Ketojenik Diyette Tüketebilecek 15 Besin' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:13
Top