2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Besin Duyarlılık Testi ve Besin Alerjisi Testleri Hakkında Ne Biliyoruz?
MAKALE #8585 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Mart 2012 | 6,659 Okuyucu
Günümüzde sağlıklı beslenme konusu gündemi hayli işgal etmekte ve çokça tartışılmaktadır. Özellikle obezite, diyet, kilo sınırı, kilo kontrolü, alerji konusu sıkça gündem yaratan sözcükler olarak hayatımızda yer almaktadır.

Besin Duyarlılık (Food Intolerans)Testi yada Besin Alerji Testi olarak duyduğumuz testlerin birbirinden farkı nedir. Her iki testte aynı şeyden mi bahsediyoruz? Bu testler bir yol göstericimi yoksa diyet yerine geçebilecek testler midir.
Öncelikle besin duyarlılık testi ve besin alerjisi testilerinde iki farklı immuno globülüne bakıldığını bilmeliyiz. (Ig E ve IgG)

Besin Duyarlılığı (Food Intolerans) Testi, bu testile bazı besinlerin yada besin içeriklerinin tüketiminden sonra sonra ortaya çıkan olumsuz reaksiyonlara bakılır. Bir diğer anlamı alerjik olmayan gıda hassasiyetidir. Herhangi bir besin, içecek, gıda katkı maddesi veya bileşenine karşı oluşan ve birden fazla organ veya sistemi etkileyen bir reaksiyondur diyebiliriz. Besin duyarlılığı IgG antikorlarının aracılık ettiği bir reaksiyon türüdür.

Besin duyarlılığı, vücudun o gıdanın sindirimi için gerekli bazı enzimleri hiç üretememesinden yada yeterince üretememesinden kaynaklanır. Örneğin süt ve süt ürünleri içinde bulunana ve“laktoz” adı verilen ve şekerin sindirilebilmesi için gerekli “laktaz”enziminin ince barsak hücrelerinde üretilememesi yada yetersiz üretilmesi gibi.Yada karbonhidratlı bir yiyecek tükettiğinizde (buğday unu gibi) un içinde yer alan nişastayı parçalayacak enzim olan “amilaz” ın yok yada yetersiz olması durumunda parçalanıp monosakkaritlerine ayrılamayan nişasta karın ağrısı,şişkinlik ve ishal olarak ortaya çıkan emilim bozukluklarını yaratabilir. Tahıl nişastaları (un, bulgur, makarna) kuru baklagil nişastasına (nohut, fasulye,mercimek) göre daha kolay sindirilebilir. Proteinlerle beraber alınan nişastanın sindirimi daha yavaş olur. Yavaş sindirilen nişasta kan şekerini hızla yükseltmez. Oysa glisemik indexi yüksek besinler olarak adlandırdığımız beyaz ekmek, taze pişmişpatates, pirinç ve şeker kan şekerini hızla yükselten gıdalardır.
Kilo vermede zorluk çekme, besin duyarlılığı ile alakalı olabilir ve uygun diyet programı ile tedavi edilebilir. Aynı şekilde alkol duyarlılığında, deride kızarıklık, mide bulantısı, çarpıntı ve bitkinlik hissi gibi belirtiler görülebilir
Besin alerjisi (Food alergy)/gıda alerjisi Testi
Besin alerjisi, belli bir besine karşı vücudun bağışıklık sisteminin ortaya çıkardığı ani tepkidir. Bu tip reaksiyonlarda, vücudun bağışıklık sistemi bir gıdayı farklı olarak tanımlar ve genellikle birkaç dakika içinde hızlı bir alerjik reaksiyon verir. Besin alerjisi, genellikle saniyeler veya dakikalar içerisinde akut olarak gelişir ve tipik belirtiler verir. Bazı durumlarda, hayati tehlike taşıyabilir. Reaksiyon çok az miktarda alınan besin ile ortaya çıkabilir. Örneğin bir besin içinde eser miktarda alerjiniz olan maddeden almanız bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Besin alerjileri IgE antikorlarının aracılık ettiği bir reaksiyondur.

Besin duyarlılığını besin alerjisinden ayıran en önemli farklar?
Besin duyarlılığında reaksiyon ani değildir hemen gelişmez,
Belirti ve şikayetler çok ve çeşitli olabilir (karın ağrısı, şişkinlik, gaz hissi vb)
Belirtiler uyarılan sindirim sistemi sonucu olarak ortaya çıkar
Besin alerjilerinde ise ani reaksiyonlar söz konusudur yiyecek alındıktan hemen sonra ortaya çıkar.

Besin duyarlılığı testini yaptırdıktan sonra ne yapmalıyız?
Testinizi yaptırdınız hangi yiyeceklere ne ölçüde duyarlılık geliştirdiğinizi biliyorsunuz peki bu durumda ne yapacaksınız?
Öncelikle diyet uzmanınınız/diyetisyeninizle bir randevu ayarlayın, bu randevuya giderken test sonuclarınızı da yanınızda götürün uzmanınız sizi hangi gıdaları ne kadar diyetinizden çıkarmanız gerektiği, hangi besinleri rotasyon üsülüyle diyetinize eklemeniz gerektiği konusunda bilgilendirecektir. Bu bilgiler doğrultusunda size uygun diyet programı hazırlanacak ve kontrollere çağırılacaksınız. Kontroller sırasında kilo izleminiz yapılacak, aynı zamanda duyarlılığınız olan besinlerin yarattığı semptomlar konusunda bilgi alışverişinde bulunacaksınız. Uygun süre tamamlandıktan sonra besinler diyetinize yavaş yavaş eklenmeye başlayacaktır.
Besin duyarlılığı testleri semptomların elemine edilmesi/azaltılması konusunda önemli bir yol haritasıdır. Sadece testi yaptırmış olmanız yeterli değildir. Bu testleri okuyup yorumlayabilecek bir uzmana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Besin duyarlılığının sıklıkla görüldüğü besinler nelerdir?

Süt ve süt ürünleri, (koyun,inek,manda, keçi sütleri ve bu sütlerle yapılmış peynirler)
Örneğin inek sütüne allerjiniz varsa süt ile yapılmış her türlü yiyecek diyetinizden uzaklaştırılmalıdır, süt(az yağlı, yarım yağlı, yağsız) süt tozu, kaymak, tereyağ, tereyağ aromalı diğer yağlar, margarin, hayvansal yağlar, puding, krema, sütlü tatlılar,peynir, krem peynir, ticari gıdalar, gıda etiketi içeriği belli olmayan besinler.
Yumurta, satışa sunulan besinlerin çoğunda kıvam, lezzet verici ve kabarmaya yardımcı olması nedeniyle birçok besinde yumurta bulunur. Bu nedenle hazır kekler,kurabiyeler bisküvi, soslar, mayonez, hardal, makarna, gofret,gözlemeler, sütlü ve hamurlu tatlılar, çikolatalar ve unlu gıdalardan uzak durulmalıdır.
Deniz ürünleri, salyangoz, midye, havyar, yengeç, mürekkep balığı,ıstakoz, istiridye, ahtapot, deniz tarağı, karides gibi besinler.

Tahıllar, buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, bulgur, (buğday,çavdar, arpa ve yulaftan yapılmış ekmek, kek, bisküvi ve kahvaltılık gevrekler,makarna ve irmik)
Bira, rakı,şarap ,mayalı ve sütlü içecekler, arpa suyu, maya (yaş maya, kuru maya, şeker mayası, sıvı maya (ekşi ekmek üretiminde kullanılan maya çeşidi) Her türlü ekmek, pizza hamuru, kuruvasan, muffin ve diğer ekmek yapısındaki kek ve poğaçalar, milföy hamuru.

Sebzeler, akçaotu, enginar, kuşkonmaz,bakla, pancar, lahana, soya fasulyesi filizi

Kuru baklagiller, mercimek, nohut, kuru fasulye, soya fasulyesi

Meyveler, çilek, kayısı yaban mersini, kızılcık, incir, liçi,mango, şeftali

Kuru yemişler, kaju, badem, hindistan cevizi, yer fıstığı, antepfıstığı,
Baharatlar, Zencefil,anason, kişniş, tarçın nane,kekik, maydanoz, defne, sarmısak,karanfil,kimyon, anason, karabiber,kırmızı biber, vanilya, hardal, hindistancevizi, köri

Diğer, keçiboynuzu, kestane, kakao, kahve, kola, kanola

Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı









Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Besin Duyarlılık Testi ve Besin Alerjisi Testleri Hakkında Ne Biliyoruz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Besin Alerjisi Dyt.Merve KAYALI
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Su Hakkında Neler Biliyoruz Dyt.Canan DOĞAN
► Besin Güvenliği Dyt.Turgay KÖSE
► Besin Allerjileri Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Besin Alerjileri Dyt.Beste ALİMERT
► Besin İntoleransı Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Besin Duyarlılığı Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Besin Duyarlılık Testi ve Besin Alerjisi Testleri Hakkında Ne Biliyoruz?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:00
Top