2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Besin İntoleransı
MAKALE #7817 © Yazan Dr.Dyt.Gizem KÖSE | Yayın Kasım 2011 | 4,932 Okuyucu
Grip için portakal ve greyfurt suyu öneriliyor. Peki sizi asıl hasta eden bunlarsa?

Sıcaklık değişimlerinin çok sıklaştığı bu haftalarda, solunum yolu enfeksiyonları yaygınlaşıyor. Bu mevsimsel geçiş dönemlerinde yaygınlaşan gribe yakalanmamak için bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde vücudunuzun direnci azalır.


Bağışıklık sisteminizi korumak için en etkili silah C vitaminidir. Şu sıralar kolaylıkla bulabileceğiniz kivi, mandalina, portakal, greyfurt, yeşilbiber ve brokoli bolca C vitamini içermektedir. Günlük ihtiyacınızı 100 gr mandalina tüketerek bile rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Ancak vücudunuz bazen bu besinleri tolere edemeyebilir. Peki bu durum nasıl oluşur? Besin intoleransı dediğimiz durumda, vücudunuz yararlı olan besinleri virüs gibi algılayıp savunmaya geçebilir. Böylece bağışıklık sisteminiz zayıflar ve hasta olmanız kolaylaşır.


Besin İntoleransı, besine karşı bağışıklık sisteminin bir yanıtıdır. Yediğimiz besinler normal şartlar altında barsaklarda sindirilir ve besinlerin içindeki proteinler, çeşitli enzimlerin etkisiyle parçalanıp kana geçer. Besin intoleransı olan kişilerde ise kalıcı veya dönemsel rahatsızlıklar, besinlerin düzgün şekilde parçalanmasını engeller. Parçalanmadan kana geçen besin proteinlerini gören savunma sistemi bu proteinleri tanıyamaz sistemi harekete geçirir. Savunma sisteminin bu hareketi ile vücutta sindirim sorunları, kilo alma, cilt hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar ortaya çıkarır. Hastalıklardan korunmak için tüketeceğiniz bir bardak portakal suyu ve fındık, sindirimi kolaylaştırdığı söylenen bol lifli tam buğday ekmeği sizde tam tersi etki yaratıyor, hatta daha başka sağlık sorunlarına da neden oluyor olabilir.


Besin intoleransı alerji midir? Besin İntoleransı, besin alerjisiyle karıştırılmaktadır. İkisi birbirinden farklıdır. Besin alerjileri küçük miktarda besinle bile tetiklenir, alerjiye sebep olan besin her alındığında kısa sürede ortaya çıkar ve bazen çok küçük bir miktar, kısa bir sürede anafilaktik şok gibi ciddi durumlara yol açabilir. Buna karşılık besin intoleransları daha çok dozla ilişkilidir ve besin alındıktan üç gün sonra bile ortaya çıkabilir. Bu yüzden hangi besinlere intoleransınız olduğunu anlamakta zorlanabilirsiniz. Çünkü 2 gün önce yediğiniz ekmek size bugün migren ya da gün boyu şişkinlik olarak geri dönüyor olabilir. Bu yüzden Cambridge Besin İntolerans Testi ile vücudunuzun hangi besini reddettiğini görebilirsiniz.


Cambridge Besin İntolerans Testi, parmak ucundan alınan birkaç damla kan örneği ile yapılır. Alınan kan örneği Cambridge Nutritional Sciences Laboratuvarları’na gönderilir ve kısa bir sürede sonuçlanır. Besin intolerans testinizin sonuçları elimize ulaştıktan sonra test sonucu raporlanır ve Diyetisyenimiz tarafından kişiye özel olarak yorumlanır.


Unutmayın! Sağlıklı yaşamın en önemli öğesi olan Yeterli-Dengeli Beslenme için; tüm gıda gruplarından ve her bir gruptaki çeşitli gıdalardan yeterince ve sağlığımıza zarar vermeyecek şekilde tüketmeliyiz.


Mevsim geçişlerinde beslenmenizde dikkat etmeniz gereken önemli iki nokta; saf karbonhidratlardan uzak durmak ve yeterli-dengeli beslenmektir. Yeterli-dengeli beslenmek, tek yönlü beslenmemektir. Yani karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli menüler tüketmelisiniz. Örneğin, etli bir yemek yiyorsunuz yanında mutlaka tahıl grubundan da tüketim yapmalısınız. Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür, kesinlikle atlamayın. Kahvaltı ve öğlen yemeğinizi uygun ölçülerde tüketirseniz, akşam yemeğinizi hafifletebilirsiniz. Ayrıca intoleransınız olmayan antioksidan içeriği yüksek taze meyve ve sebzeler tüketerek enerji seviyenizi koruyabilirsiniz.


Merkezi İngiltere’de bulunan Cambridge Nutritional Sciences, yaklaşık 100 ülkedeki hastane ve kliniklere teşhis kolaylaştırıcı olarak kullanılan ürünleri sağlamaktadır. Amacı ise müşterilerine yüksek kalitedeki ürünleriyle, üstün standartlarda hizmet vermektir. Cambridge Besin İntolerans Testi ile sağlığınızı koruyup kaliteli bir hayat sürebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Besin İntoleransı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Gizem KÖSE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Gizem KÖSE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem KÖSE Fotoğraf
Dr.Dyt.Gizem KÖSE
İstanbul
Doktor Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Gizem KÖSE'nin Yazıları
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Besin Güvenliği Dyt.Turgay KÖSE
► Besin Allerjileri Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Besin Alerjisi Dyt.Merve KAYALI
► Besin Alerjileri Dyt.Beste ALİMERT
► Besin Duyarlılığı Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Besin İntoleransı' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Besin İntolerans Testi Kasım 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:29
Top