2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üzüntü ve Klinik Depresyon Arasındaki Farklar
MAKALE #19860 © Yazan Uzm.Psk.Deniz AKINCI | Yayın Eylül 2018 | 2,941 Okuyucu
Dönem dönem hepimiz üzgün hissederiz...
Bazen bu üzüntülerin kaynağı bellidir...
Bazen de birikmiş sıkıntılar ruh halimizi bu duruma getirir.
Arkadaş sohbetlerinde depresyonda olduğumuzu söyleyebilir, birini çok üzgün gördüğümüz de depresyonda mısın diye sorabiliriz.
Peki gerçekten depresyonda mısınız?
Aslında klinik depresyon ile üzüntü arasında büyük farklar vardır.
Üzüntü hayatı bir süreliğine de farklı ve ilginç kılan normal bir duygudur. Hatta birçok sanat eseri ve şiir bu üzüntüden ve melankolik halden beslenir. Üzgün halimizden mutlu ruh halimize geçtiğimizde iki duygu arasındaki karşıtlığı daha net anlayarak, hayattan daha çok zevk alabilir, yaşadıklarımı takdir edebiliriz. Ancak üzüntüler depresyona dönüşebilir.

Üzüntünün Depresyona Dönüştüğüne Dair Belirtiler
Üzgün ruh halinizin depresyona dönüştüğünü anlamak, bu ruh hali içindeyken rahatlıkla anlayabileceğiniz bir durum olmayabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri dikkatle takip etmek önemlidir. Peki ne zaman psikoloğa gitmeliyim? Eğer aşağıdaki belirtiler size ve hayatınıza iki haftadan uzun süredir etki ediyorsa bir profesyonelle görüşmeniz önem taşır.
- Sürekli kendinizi üzgün, kaygılı ve boş hissediyorsanız,
- Karamsar ya da umutsuz düşüncelere dalıyorsanız,
- Kendinizi suçlu, değersiz ve çaresiz hissediyorsanız,
- Her zaman zevk aldığınız aktivelerden zevk almıyorsanız,
- Konsantre olmakta, hatırlamakta ve karar vermekte zorlanıyorsanız,
- Enerjinizi düşük kendinizi bitkin hissediyorsanız,
- Uyku düzeninizde değişiklikler olduysa,
- Aşırı ya da çok az yemek yiyorsanız,
- Ölüm, intihar gibi düşünceleri kafanızdan atamıyorsanız,
- Herhangi tıbbi bir nedeni olmayan baş ağrıları, sindirim sorunları ve kronik ağrılar yaşıyorsanız bu belirtileri görmezden gelmeyin ve mutlaka bir uzman ile görüşün. Klinik depresyonun sonuçları arasında oldukça olumsuz deneyimler olduğunu unutmayın.

Normal üzüntü ile nasıl başa çıkabilirsiniz?
Üzgün ruh halinizin hayatınızın tamamına sahip olmasına izin vermemek için yapabileceğiniz şeyler var. Böylece bu ruh halini sağlıklı bir şekilde atlatarak size daha derin sorunlar yaşatmasına engel olabilirsiniz.
- Kendinize üzgün olma hakkı tanıyın. Üzüntünüzü maskelemek, derine gömmek ileride daha büyük zarar görmenize neden olabilir. Bu nedenle üzüntünüzü yaşayın. Ağlamak istiyorsanız ağlayın.
- Kendinize bir gün verin. Sadece kendi başınıza olabileceğiniz, düşüncelerinizi ve hislerinizi gözlemleyebileceğiniz bir gün planlayın. Ertesi gün yeniden mutlu hissetmeniz daha kolay olacaktır.
- Size üzüntü veren şeyler ve hisleriniz hakkında yazın. Hislerinizi tanımak, üzüntü sebebinizle başa çıkmak için onları kağıda dökmek oldukça etkili bir yoldur.
- Yürüyüş yapın. Açık ve temiz hava bakış açınızı değiştirmek için oldukça etkilidir.
- Sizi anlayacak biriyle konuşun. Bu kişi arkadaşınız ya da aile üyelerinizden biri olabilir. Hisleriniz üzerine konuşmak size iyi gelecektir.
- Üzüntünüzün sebebi hayatınızda yapmanız gereken bir değişiklik olabilir. Size üzüntü yaşatan olaya yakından bakın. Değişmesi gereken ama değiştirmediğiniz şeyler yüzünden mi üzülüyorsunuz? Yoksa değişime sebep olarak üzüntünüzü atlatabilir misiniz? Değişimin hayatın kuralı olduğunu düşünerek hareket edin.

Klinik Depresyon Nedenleri
Size üzüntü yaşatan şeylerin yanı sıra, klinik depresyonun farklı nedenleri de bulunabilir. Bunlar;
- Genetik risk faktörleri
- Beyin kimyasının dengesini kaybetmesi
- Kadın hormonlarının değişimi
- Yanlış beslenme
- İlaçlar
- Stresli yaşam deneyimleri
- Yas ve kayıp olarak sıralanabilir. Depresyon tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir.

Özellikle depresyon nedenleri tedavi aşamasında önem taşır. Kişiye depresyon ilaçları olarak Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörleri ya da Serotonin ve Norepinefrin Geri Alım İnhibitörleri önerilebilir. Bu kararı hekim alır. Depresyon tedavisi süresi boyunca ilaç ve terapi birlikte yürütülebilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üzüntü ve Klinik Depresyon Arasındaki Farklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz AKINCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın Yazıları
► Üzüntü ve Depresyon Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK
► Klinik Depresyon Nedir? Psk.Selen MORAY
► Üzüntü Alışkanlığı Psk.Mehmet ARAS
► Üzüntü ve Çareleri Psk.Serpil YILMAN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Üzüntü ve Klinik Depresyon Arasındaki Farklar' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukta Öfke Sorunu Eylül 2018
► Narsist Kişileri Anlamak Eylül 2018
◊ Ergenlik Aşamaları Eylül 2018
◊ Cinsel Fobiler Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:27
Top