2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim
MAKALE #20116 © Yazan Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN | Yayın Aralık 2018 | 1,639 Okuyucu
Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Çocuğuma bakıcı seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Çocuk bakıcısının herhangi bir eğitim almış olması şart mı?
Çocuğuma bakıcı seçerken yaş kriterim olmalı mı?

Söz konusu çocuklarımız olunca onlar için her şeyin en iyisini isteriz ve bunu sağlamak için elimizden geleni yaparız. Hiç şüphesiz anne babalar için en zor deneyimlerden biri de çocuğunu bir yabancıya emanet etme zorundalığıdır. Çocuklarını tıpkı kendileri gibi sahiplenecek şefkat ve sabır gösterecek birini ararken aynı zamanda güvenle evlerini emanet edebilecekleri bakıcıyı birçok kanaldan aramaya başlarlar.

Öncelikle söz konusu çocuk bakıcısı seçme kısmına gelmeden önce eşler kendi aralarında aileden birinin mi yoksa bir çocuk bakıcısının mı çocukla ilgileneceği konusunda hemfikir olmalılardır. Aksi halde hem bakıcı seçme evresinde hemde bakıcı işe başladığında gönülsüz eş nedeniyle sıkıntılar yaşanabilir.

Eğer çocuğunuzun bakımını sağlayacak olan kişi aile üyelerinizden biri ise;
Öncelikle çocuğunuza bakmak için en az 18 yaşında olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun fizyolojik ihtiyaçlarını algılayabilecek yeterlilikte olması oldukça önemlidir.
Geceleri ve hafta sonları sizinle aynı evde kalmaması yine çocuğunuzla geçireceğiniz vaktin kalitesini artıracaktır.

Çocuk bakıcınız aile üyesi olacağı için beklentilerinizi en baştan açık ve net anlaşılır ifadelerle belirtiniz. Yemek düzeni, öğrenmesini istediğiniz kelimeler, uyku düzeni, oyunlar vb. içeriği tamamen siz kontrolünü sağlayın. Aksi halde aile üyesi kafasına estiği gibi çocuk üzerinde yönetici bir role bürünebilir ve çocuk kontrolün bakıcıda olduğuna dair edinimler geliştirir.

Eğer çocuğunuzun bakımını sağlayacak olan kişi bir yabancı ise;
Öncelikle yine bu kişiyi seçerken de yaş aralığınızın 18 ila 40 olmasına özen gösteriniz. Zira çocukların biz yetişkinlere nazaran algıları ve enerjileri oldukça yüksektir. Onların bakımını sağlayacak olan kişilerin hem yetişkin olmasına hem de enerjisinin yüksek olmasına dikkat etmeliyiz.

Çocuğunuza seçeceğiniz bakıcıyla ilk buluşmanızda dış görünüşte hijyene dikkat etmeli çevreye karşı duyarlı olmasına özen göstermelisiniz. Herhangi bir acil durumda soğukkanlı bir şekilde çözüm yolları oluşturan biri olmalı. Aynı zamanda çocuk için gerekli olan eğitim, oyun, fizyolojik ihtiyaçlar, uyku düzeni ve son olarak ücret talebinizi açık ve net bir şekilde konuşmalısınız. Özellikle ücret konusunda ucu açık bırakılan sorular sizi süreç içinde zor durumlara sokabilceğinden bu durumun yeterince anlaşıldığından emin olunuz.

0-2 yaş dönemi bebeklerde güvenli bağlanmanın sağlandığı kritik bir dönemdir. Bu dönemde özellikle seçilecek olan bakıcı ilgi ve şefkat dolu olmalı, içten ve samimi davranmalıdır. Çocuğun ihtiyaçlarını anında karşılayabilecek ona sabırla şefkat gösterebilecek sakin ve huzurlu bir kişi olmalıdır.

Çocuk bakıcısı seçerken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kişinin sigara kullanmıyor oluşudur. Böylesi bir durumda lütfen esnek davranmadan direk olarak sigara kullanan kişileri tercih etmeyiniz. Esnek davrandığınızda süreç içerisinde çocuğunuzun yanında sigara içme olasılığıyla beraber gelecekte çocuğunuzda astım, bronşit, üst solunum yolları hastalıkları ile karşılaşma riskini artırmış olacaksınızdır.

Çocuğunuza bakım sağlayacak olan kişinin psikolojik durumu da yine oldukça önemlidir. Hayattan ve yaşamaktan keyif almayan içe dönük, huzursuz, karamsar ve enerjisi düşük kişiler çocuğunuzun psikolojisi üzerinde derin yaralar oluşturabilir. Bu nedenle herhangi bir psikologtan kişilik testi alarak bakıcınıza uygulamanız yine sizin için fayda sağlayacaktır.

Bakıcı seçerken dikkat edilecek bir diğer önemli husus ise kültür ve aile riteüllerinizin bakıcının yaşam felsefesiyle örtüşüyor olmasıdır. Eğer sizin kültür, değerleriniz ve ahlak anlayışınıza uygun olmayan biri ise çocuğunuza sağlamış olacağı edinimler aile yapınıza aykırı geleceğinden zıtlıklar kaçınılmaz olacaktır.

Ve son olarak çalışan bir anne iseniz mutlaka yedek anahtarınızla eve her an gelebileceğinizin mesajını da verin. Gün boyu uzun saatler evde yalnız bakıcı ve çocuğunuzun kalıyor olması bakıcıya kontrolü istediği gibi sağlayacağı mesajını verir. Ancak öğle arası bile olsa yapacağınız ziyaret kaçamakları her an çocuğunuzla ilgilenmesine dönük algısını geliştirecektir. Her şeyin yolunda gidiyor olduğuna dair inancınızı geliştirecek komşu ziyaretleri de yine sizi güvende kılacaktır.

Çocuk Gelişimi Uzmanı
Sümeyra Yapıcı AYDIN
Yazan
Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN'ın Yazıları
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Çocuğunuza Bakıcı Seçerken… Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah Çocuğum Ergen! Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:22
Top