2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Süreci Nasıl İşler?
MAKALE #21978 © Yazan Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU | Yayın Aralık 2020 | 1,487 Okuyucu
Terapi nedir? Terapi merkezinde ne oluyor ?

Bu sorulara cevap olarak zihinlerde bir tanım ya da düşünce illa ki oluşuyordur. Yaygın düşüncelerden biri terapi odasına girince bir divanın olduğu ve divana uzanıp bireyin çocukluğuna inildiği, terapistin de bireye ne yapması gerektiğini söyleyip gönderdiği tasviridir. Diğer bir düşünce ise arkadaşlarımız ile sohbet ettiğimiz gibi bir ortamın olduğu, çay kahve eşliğinde sohbetlerin yapılıp sonrada evlere dağılınan yer olduğu. Başka bir düşünce de canımız sıkıldığında veya keyfimiz kaçtığında gidip kafamızı dağıtıp mutlu olarak çıktığımız yer şeklinde olduğudur. Bu ve bunun gibi düşünceler genellikle terapi ile ilgili çoğu kişilerin zihninde oluşan ve daha çok terapinin ne olmadığına dair olan düşüncelerdir. Bireylerin ve dolayısıyla toplumun ruh sağlığını yakından ilgilendiren bu sürece dair yanlış bilgiler hem terapiye başlamayı düşünen bireylerin terapiye başlamasını geciktirebilmekte hem de terapi süreci devam ederken sürece zarar verebilmektedir. Bundan dolayı ruh sağlığımız açsından önemli bir yeri olan terapi sürecine dair doğru bilgiyi edinmek önem kazanmaktadır. Şimdi de bu sürecin ne olduğuna ve aynı zamanda da ne olmadığına bakalım.
Terapi; bilişsel, duygusal ve davranışsal sorunların çözümüne, psikolojik dengenin korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesini amaçlayan, konuşma ve deneyime dayalı profesyonel bir destek sürecidir. Psikoterapi ise söz konusu profesyonel desteğin belli kuramlara dayanması, sürecin yapılandırılmış olması ve profesyonel bir ruh sağlığı uzmanı tarafından uygulanıyor olması sürecidir.
Diğer bir ifade ile psikoterapi, gerekli eğitimleri almış bir uzman eşliğinde düşüncelerinizi, duygularınızı,inançlarınızı, kişisel yaşantılarınızı güvenli bir biçimde keşfetme ve anlamlandırma sürecidir. Psikolojik sıkıntıları olan kişilere, sıkıntılarının ne olduğunu anlamalarına, kökenleri hakkında bir içgörü kazanmalarına ve bunlara uygun çözüm yollan bulmaları için terapist ve danışanın birlikte çözüm bulmak için geliştirdikleri yöntemler diyebiliriz.
Terapist ile kurulan ilişki ile bireyin arkadaşı veya çevresi ile kuracağı ilişki farklıdır. Terapist ile danışan arasındaki ilişki birey odaklı, etik kurallara bağlı, tedavi edici ve güven ilişkisine dayalı bir ilişki şeklidir. Terapist, eleştirmez, yorum yapmaz, öğüt vermez. Bireyin kendi özelliklerinizin farkına varmanıza yardımcı olur; hedeflenen değişimi gerçekleştirebilmesi için işbirliği içinde çalışır, bilgi ve deneyimini kullanarak birlikte değişimi mümkün kılar. Kısacası terapist bireyin gideceği yere onu bırakmaz, terapist bireyin gideceği yere kadar ona eşlik eder.

Psikoterapi süreci ile alakalı şu soru da zihinlerde belirebilir. Bir sağlık hizmeti olan bu sürecinde bir riski var mı?

Genel anlamda psikoterapide risk yoktur, fakat acı dolu deneyimleri ve duyguları gündeme getirebileceği için bazen bireyi duygusal açıdan rahatsız edebilir. Bu noktada şu bilgi yerinde olacaktır. Terapi bireyin iyi hissetmek için geldiği yer değil, daha çok iyileşmek için gelebileceği bir süreçtir. Bu güvenli süreçte bazen kendimizi iyi hissedeceğimiz bazen de kötü hissedeceğimiz zamanlar olacaktır. Güvenli ve sağlıklı olması durumunda terapi de yaşanılan her deneyim bireyi geliştirecektir. Terapi sırasında öğrenilen ilişki ve yöntemler aracılığı ile bireyin korku,endişe,yalnızlık gibi olumsuz duygularla baş etmesi mümkün olabilecektir.

Peki hangi durumlarda terapiye gidilmeli?

Hayatta İnişli çıkışlı ruh halleri vardır. Çoğunlukla bireyler kendi başlarına da bu tür ruh hallerinin üstesinden gelebilirler. Çoğu, ruhsal durumlarını eşleri veya yakın çevresi ile paylaşarak içsel dengelerini tekrar sağlayabilirler. Fakat hayatın bazı dönemlerinde güven duyulan kişilerle yapılan görüşmeler yeterli olmaz. Yaşanılan ruhsal duygu değişimi ya da bunalım hali haftalarca sürüyorsa, bu noktada bir psikoterapistle görüşmeniz önerilir. Psikoterapist sizinle yapacağı değerlendirme ile psikolojik rahatsızlığınızın olup olmadığını tespit eder. Örnek verecek olursak sürekli endişeli, bitkin ve halsizseniz buna eşlik eden organik bir rahatsızlığınız da bulunmuyorsa içinde bulunmuş olduğunuz duruma psikolojik sorunlar eşlik ediyor olabilir. Böyle bir durumda psikoterapi ile görüşme sağlamanız yerinde olacaktır.
Psikoterapi süreci bilinenin aksine sadece yaşanılan herhangi bir ruhsal sorun veya problem esnasında gidilen bir süreç değildir. Bireyin kendisini gerçek anlamda tanıması, yaşam kalitesini arttırması, çevresiyle daha sağlıklı ilişkiler geliştirmesi gibi faktörleri de iyileştirmek ve geliştirmek için gidilen bir süreçtir.

Psikoterapi sürecinde ne olur?

Psikoterapi sırasında genellikle terapist ile yüz yüze gelecek şekilde oturulur. Terapist danışandan duygu ve düşünceleri hakkında konuşmasını bekler. Terapinin ilk oturumlarında birey kendini açması noktasında zorlanabilir. Bu süreç açısından gayet normal ve doğaldır. Terapist bu noktada bireyi rahatlatma konusunda yardımcı olacaktır.
Aynı şekilde terapi de kimi zaman yoğun duygusal konuşmalar olur. Bu yoğun konuşmalar sırasında birey ağlayabilir, öfkelenebilir hatta duygusal bir patlama yaşayabilir. Bununla birlikte terapi sonrasında kendisini fiziksel olarak da yorgun dahi hissedebilir. Tüm bu tepkiler terapi süreci içerisinde normaldir.
Son olarak unutulmamalıdır ki ; Terapi iyi hissetmek için gidilebilecek bir yer değil iyileşmek ve gelişmek için gidilen profesyonel bir süreçtir.

Efendi Yavaşoğlu
Uzman & Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Süreci Nasıl İşler?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Efendi YAVAŞOĞLU Fotoğraf
Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU'nun Makaleleri
► Psikoterapi Süreci Psk.H. Fatih DANE
► Bitirilmemiş İşler Osman URFA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Süreci Nasıl İşler?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:29
Top