2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pasif Agresif Kişilerin Davranışları, Altında Yatan Nedenleri ve Tedavisi
MAKALE #22056 © Yazan Psk.Ceren TATAR | Yayın Ocak 2021 | 2,431 Okuyucu
Romantik ilişkiler, evlilikler, iş hayatındaki ilişkiler, aile bireyleri ile, komşunuzla, arkadaşınızla veya yolda karşılaştığınız biriyle kısacası hayatınızın her alanında bu davranış örüntüsüne sahip kişilere maruz kalabilir belki farkında olmadan siz de bu şekilde olabilirsiniz.

Bu kişiler kendilerini fazla belli etmemekte, ne zaman ki kendisinin bilinçdışında benliğini tehdit eden reddedilme, hayır cevabı alma, istenildiğinin olmaması gibi durumları yaşadığın da bilinç düzeyinde bu savunma mekanizmaları devreye girer. Bu nedenle de ilk zamanlar maruz kaldığınız bu durumu fark etmeniz zor olabilir. Başlangıçta masum bir söz, eylem veya bazen eylemsizlik gibi görünen şey; ilişkileri veya yaşamın diğer alanlarını etkileyebilecek aniden öfke, düşmanlık ve incinmeye yol açabilir. Çünkü bu kişiler aslında yaşadıkları içsel olumsuz duygulanımlara karşı açıkça bir saldırganlık gösteremez, başka şekiller de görünür kılarlar.

Doğrudan olmayan duygusal, sözlü veya zihinsel yollarla bir bireyin savunmasız veya bilinçsiz duygusal yaşamlarını korumanın bir yoludur. Bu davranışlar en sık:

Konuşma arasında iğneleyici sözler (Genellikle iyiliği için ya da şaka yollu söylerler)

Kasıtlı olarak yapılacak işi sabote etme veya erteleme

Provakitive edecek sıklıkla sorular sormak veya yorumlar yapmak (Sohbet ya da öğrenme adı altında yaparlar)

Bahaneler üretmek ya da sadece kendi tarafından olayları yorumlayarak suçlamak

Dışarıya karşı ‘’Kurban rolünü’’ oynamak

Mış gibi yaparak, umursamaz bir tavır (Dışarıdan agresyonlarını yönelttiği kişilere karşı umursamaz gözükseler de, içten içe gizli bir merak duygusu ile hareket ederler)

Eleştiri niteliğinde iltifatlar (Backhanded Compliments)

Sohbet içerisinde her konuyu agresyonunu yönelttiği kişiye karşı eleştirel kullanmak

Pasif Agresyon Kavramının Ortaya Çıkışı

Pasif agresif terimi, 2. Dünya savaşı sırasında Colonel William Menninger tarafından inatçılık, ağırdan alma, erteleme, işe yaramazlık ve iş yavaşlatma gibi karşılık olarak stres ile başa çıkma stili olarak tanımlanmıştır.

Pasif agresif davranışların yordayıcısı olduğunu düşünülen bir faktör ise kişiliktir. Kişilik kavramı farklı şekillerde tanımlanmış ve uzmanlar tarafından kişilikle ilgili birçok görüş ortaya konmuştur. Çünkü kişilik, bireyin çevresiyle kuracağı iletişim şekillerinin nasıl ve ne şekilde olacağını belirleyen çok önemli bir etmendir. Nasıl ki bir ağaç tohumu içerisinde o ağaca ilişkin tüm özellikleri taşır ve nereye dikilirse dikilsin o tohumdan o ağaç ortaya çıkıyorsa, kişilikte kolay kolay değişmez ve her ortamda kendi özünü belli eder. Bireyin her davranış ve tutumunun altında mutlaka kişiliğe ilişkin emareler görmek mümkündür. Bir başka ifadeyle kişilik “Kişinin yaşam süreci içerisinde ortaya koyduğu davranışların ve kazandığı alışkanlıkların bütünü” olduğu şeklinde tanımlanmaktadır.

Neden açık değil de pasif şekilde Saldırganca Bu Tutum? Psikodinamiği ve Altında Yatan Nedenler

Bunun nedeni iki kutuplu bir defans mekanizması olması öfke ile korku arasında oluşan. Kutbun bir tarafında öfke var. Çünkü davranışını gösterdiği kişiye karşı açıkça öfkesini göstermesi demek belki de kaybedeceği, karşı tarafın onu yutabileceği, bastırabileceği ya da haksız duruma düşebileceği ihtimaline dayanamayacağından hep kazanan ve haklı taraf olabilmek adına pasif bir şekilde kalıyor, bu şekilde kendisini tüm güçlü hissediyor.

Aslında pasif agresif davranışlara maruz kalan kişiler, bu bireyin kişilik gelişiminin olduğu süreçte ebeveyni ile aksayan bir yere dokundu; reddedildiği, görülmediği, kapsanmadığı, istenmediğini hissettiriyor. tekrardan, pasif agresörün bilinçdışında onu kapsayamayan ebeveyni olarak, nedenini anlamadıkları şekilde saldırıya maruz kalıyorlar. Bu yüzden tekrardan oraya dokunan her şeyi ve herkesi devalüe eden pasif agresör, öfkesi ile benliğini tehdit eden bu bilinçdışı çatışmaları püskürterek benliğini korumaya aslında bu bastırılan bilinçdışı öfkenin asıl sahibi olan ebeveyninin yansımasına saldırıyor. Fakat burada aslen aynı kendi bakım vereni ile özdeşleşim kurarak annesi gibi olmaya da başlıyor; saldıran, parçalayan ya da onu görmeyen rolüne bürünüyor.

Bu saldırma ise korkuyu da beraberinde getiriyor. Korkuyor çünkü bu saldıran pozisyonunda kendisini tüm güçlü hissettiği bir yer bebeğin ve büyüdüğünde yetişkinin. Bebekken de tüm güçlü olmadığını anlamaya başladığı, annesinin onu kapsayamaması ile muhtaç olduğunu hissetmeye başlayan bebek bakım verenine cinai bir öfke duyarak hem annesinin memesini, bedenini parçalamak istiyor ama aynı zamanda ona hayatta kalmak için ihtiyacı olduğu ve eğer bu öfkeyi bakım vereni fark eder ve terk ederse, bebekte terk depresyonundan çıkamayacağı için bunu açıkça yapmaktan da korkuyor. Bu nedenle gelişimsel bu dönemde akşamlara olan kişiler, hayatları boyunca ilk ilişki kurdukları bakım vereni ile olan ilişkilerini hayatta bir ego savunma mekanizması olarak diğer tüm dış dünya ile ilişkisinde de kullanıyor.

Psikanalist Otto Kernberg ise, pasif agresif davranış örüntüleri gösteren kişilerle yaptığı terapilerde, her biri pasif saldırgan davranışın çocuklukta hiyerarşik ilişkilerde nasıl yol alınacağını öğrenmedeki aksamadan kaynaklandığını savunur. Bu bozulma, etkisiz bir kendini iddia etmeye ve dolayısıyla olumsuzluğun hakim olduğu duygu duruma ve bilişlere yol açtığını ortaya koymuştur.

Pasif Agresif Davranışın Tedavisi

Başkalarında pasif agresif davranışı belirlemek genellikle daha kolay olsa da, aynısını kendimizde yapmak zor olabilir. Sahip olduğumuz tepkiler veya belirli durumlarda gösterdiğimiz tepkiler kişiliğimize yerleşmiş gibi his edebilir ve bu nedenle farkına dahi varılmayabilir. Pasif agresif davranış aslında bizimle ilgili bir durumdur, bir defans mekanizmasıdır ve bu duyguları anlamak psikoterapi ile mümkündür.

Çünkü; bu kişiler yaptığı davranışların farkında olmadıklarından, duygularına da zaten erişemeyen kişilerdir. Genellikle çevrelerinde de yakın insani ilişki bu davranış biçimleri nedeniyle sabote etmeye ve yalnızlaşmaya başladıklarını hissettiklerinde, öfkelerini kontrol edemediklerinde, dışarıya yansıttıkları bu saldırganlığı kendi ruhsallıklarında ki çatışmalarla başa çıkamadıkları için kaygı (anksiyete) bozukluğu, depresyon, alkol madde kullanımı gibi şekiller de gösterdiklerinde psikoterapiye gelirler. Genellikle yansıtmalı özdeşleşim, bölme, inkar ve pasif agresif mekanizmaları kullanan Borderline ve Narsisistik Kişilik yapılanmalarına sahip bireylerde pasif agresif davranış sıklıkla görülmektedir.

Bu kişilerin, saldırgan duygularının altında yatan çekirdek duyguları bulmak ve bilinçdışında yatan temellerinin çözümlenmesi psikoterapi de önemlidir. Bununla birlikte, kendi pasif agresif eğilimlerimizi belirleyerek, kendi içimizde daha duygusal bant genişliği yaratabiliriz. Tanımlama ve anlama yoluyla, ilk bakışta kişiliğimizin demirbaşları gibi görünmüş olabilecek agresif davranışları ve duyguları değiştirebiliriz.
doğru adımlar, rehberlik ve iç görü ile kişi, doğuştan gelen saldırgan içgüdüleriyle başa çıkmanın daha iyi bir yolunu geliştirebilir ve sonuçta kendileri ve ilgilendikleri kişiler için daha iyi deneyimler ve daha yumuşak etkileşimler yaratabilir.

Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist
Ceren TATAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pasif Agresif Kişilerin Davranışları, Altında Yatan Nedenleri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren TATAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren TATAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceren TATAR Fotoğraf
Psk.Ceren TATAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren TATAR'ın Makaleleri
► Agresif (Saldırgan) Çocuk Psk.Dnş.Ayça ULUÇAM GÜÇMEN
► Okb'nin Nedenleri ve Tedavisi Psk.Gökhan BİNGÖL
► Pasif İrade: Otizmin Çekirdeği Psk.Üstün ÖNGEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Pasif Agresif Kişilerin Davranışları, Altında Yatan Nedenleri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah! Panik Atak Geliyor Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:56
Top