2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Covid-19 Aşısını Çocuklara Açıklarken
MAKALE #22078 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Ocak 2021 | 1,579 Okuyucu
Ülkemizde birkaç haftadır Covid-19 aşısı uygulanmaya başlandı. Bununla birlikte aşı hakkında birçok farklı görüş de ortaya çıkmaya başladı. Sanılanın aksine aşı konusunda sadece iki görüş (“taraf” ve “karşı taraf”) bulunmamakta. Yapılan araştırmalara göre aşı konusunda insanların düşünceleri beşe ayrılmakta; taraf, karşı taraf, gönüllü taraf, zorunlu taraf ve boyun eğiciler.

Aşı taraftarı olan kişiler herkesin aşı olması konusunda hem fikir olan ve pozitif bir görüş bildiren kişiler olarak görülmektedir. Aşı karşıtı taraf, ne kendi isteğiyle ne de devletin getirdiği zorunlulukla aşı olmayı reddeden ve aşıya dair negatif görüş bildiren kişilerdir. Gönüllü taraf, gönüllü olarak aşı olmayı kabul eden ancak zorunlu aşılama politikasına karşı olan kişilerdir. Zorunlu taraf, gönüllü olarak aşı yaptırmayan, ancak zorunlu aşıdan yana olan kişileri tanımlar. Zorunlu aşı ile sağlanan sürü bağışıklığının kamusal etkisini görmek isterler, ancak bu faydaya gönüllü olarak katkıda bulunmayacak kişilerdir. Son olarak da, aşıya karşı olan ama devlet politikası olarak kabul etmek zorunda kalan boyun eğici kişileri temsil eder.

Araştırmacılar, aşının yalnızca yeterince yüksek sayıda insanın gerçekten aşılanması ve sürü bağışıklığı sağlaması durumunda normal yaşama dönüş için etkili bir katkı sağlayacağını belirtmektedir. Ancak aşı taraftarı olmasına rağmen komplo teorileri ve güvensizlik nedeniyle aşı yaptırmak istemeyen kesim oldukça fazla. Hal böyle olunca akla gelen soru “Hala Covid-19’un çocuklar üzerindeki etkisi devam ederken etraflarındaki ebeveynlerinin ve yetişkinlerin aşı hakkındaki görüşleri çocuklarının durumunu nasıl etkileyecek?”

Bir yetişkin olarak koronavirüs ve bunun etkileriyle başa çıkmaya çalışmak yeterince zor. Aylardır şu soruları duymaktan bıkmış olabilirsiniz: Neden ellerimizi bu kadar çok yıkamak zorundayız? Okul ne zaman açılacak? Arkadaşlarımla ne zaman oynayabilirim? Büyükannem ve büyükbabamı neden göremiyorum? Bir de küçük bir çocuk olduğunuzu ve bu sorulara kimsenin net bir cevap veremediğini ya da negatif cevaplar verdiğini hayal edin…

Yeni durumlar yetişkinler için daha çok endişe vericiyken çocuklar için biraz daha merak uyandırıcıdır. Bu merakı, çocukların kolayca anlayabileceği bilimsel gerçeklere ve eylemlere dönüştürmemiz gerekir. Koronavirüsün arkasındaki bilim, sizinkinde olduğu gibi muhtemelen çocuklarınızın zihninde de belirsizdir. Ancak, aşı konusunda hangi tarafta olursanız olun çocuğunuzun yaşına uygun olmayan açıklamalardan kaçınmanız gerekir. Aşı konusunda yapılan ciddi negatif yorumlar çocuklarınızın kaygı düzeylerinin artmasına neden olacaktır. Bu düşüncelerinizden bahsetmeniz ve sonrasında aşıyı yaptırmak zorunda kalmanız durumunda, çocuğunuzun travmatik bir deneyim yaşamasına sebep olabilirsiniz. Ayrıca ilerde olacak başka aşılar için de ekstra olarak endişe yaşayabilir.

Çocuklarla aşı hakkında konuşmak

“Büyükannen ve deden senin yaşlarındayken suçiçeği adında koronavirüs gibi bir hastalık Dünya’ya yayılmıştı. Yıllar içerisinde suçiçeği gibi birçok hastalık oluştu, hepatit, kızamık, çocuk felci, veba. Sonra bilim insanları bu hastalıklar için aşı buldular ve artık bu hastalık insanlar için önemsiz bir hale gelmeye başladı. Koronavirüste işte bu şekilde aşısı bulunan bir hastalık. Herkes bu saydığım hastalıkların aşılarını zamanı gelince yani bebekken, çocukken ya da okula giderken olur. Bazı insanlar da grip aşısı ya da alerji aşısı için düzenli olarak her yıl aşı olurlar. Bu sayede hastalanmazlar. Biz koronavirüs aşısını ne kadar sıklıkla yaptıracağımızı bilmiyoruz ama bilim insanları bizi bu konuda haberdar edecekler. Normalde bir aşının üretilmesi yaklaşık olarak on yılı bulur ama her ülkenin bu konuda yaptığı çalışmalar sayesinde bu kadar kısa sürede aşı bulunmuş oldu. Bu aşı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için cansız virüs enjekte edilerek etki ediyor. Bu cansız virüs enjekte edilince vücudumuzun bağışıklık sistemi bu virüs için çalışmaya başlıyor ve ona karşı güçleniyor. Çocuklar şimdilik bu aşıyı olmayacak ama yetişkinler sırayla bu aşıyı olmaya başladılar. Olduğumuz diğer aşılar gibi kolda biraz yanma hissi yaratabilir ama ciddi bir durum olmayacaktır. Başka insanlardan aşının riskli olduğunu duyduğunu biliyorum. Herkes aşı olmak zorunlu değil, aşı olup olmamayı kendisi seçecek. Herkes bir şekilde kendi önlemini almaya çalışacaktır. Ancak aşının genel olarak arkasındaki bilim açıktır. Aşı olan insanlar olmayanlara göre daha sağlıklıdır.”

Yapacağınız her açıklamayla birlikte çocuğunuzun aklında kalan boşlukları kendi hayal gücüyle kapatmamasına imkan sağlayabilirsiniz. Başka sorusu olup olmadığından emin olana kadar soru sormasına izin verebilirsiniz. Çocuğunuza bilgi verirken onun sorularından yola çıkarak açıklama yapabilirsiniz ama hiç soru sormasa da bu konu hakkında hiç düşüncesi olmadığı anlamına gelmeyecektir. Bazı çocuklar kendi iç dünyalarında endişelerini yaşayabilirler. Eğer evinizde yetişkinler arasında böyle bir konu üzerine konuşmalar artmaya başladıysa çocuğunuzun soru sormasını beklemeden açıklama yapmanız yararlı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Covid-19 Aşısını Çocuklara Açıklarken" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Covid-19 ve Şiddet Dr.Psk.Merve MALAS
► Tükenmişlik Sendromu ve Covid – 19 Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Şehrimize Gelen 'yabancı" (Covid 19) Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Covid-19 Aşısını Çocuklara Açıklarken' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:50
Top