2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Yası
MAKALE #22440 © Yazan Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ | Yayın Temmuz 2021 | 1,073 Okuyucu
Yetişkinler olarak ölümden bahsederken örtük ifadeler kullanırız. Sevdiklerimizi kaybederiz veya ebediyete uğurlarız. Ölüm kelimesi çok acı vericidir. Halbuki çocuklar bu örtük ifadeleri anlamazlar. Ölüm konusuyla ilgili çocuklarımızla açık ve dürüst konuşmaktan kaçındığımızda, onlar da boşlukları kendi teori ve fikirleriyle doldurmaya başlarlar. Bu durum her şeyi daha da zorlaştırır.
Bu rehberi çocuklarınızla ölüm hakkında konuşurken ve bu acıyla baş etmelerine yardımcı olurken kullanabilirsiniz.

1. Tartışmaya açık olun: Ölüm hakkında açık konuşmak bir tabu gibi görünse de öyle olmamalı. Ölüm konusunu açmak ve çocukların da bunu yapmalarına izin vermek, onlara soru sorma ve duygularına ifade edebilme alanı tanımanızı sağlar. Yine de hazır değillerse konuşmak için zorlanmamalılar.
2. Çocuğu ölüm hakkında bilgilendirin: Birçok çocuk ölümün kalıcı olduğunu anlamaz. Merhumun nasıl yiyip içeceği veya acı hissedip hissetmeyeceğini merak ederler. Biri ölünce, vücudunun çalışmayı durdurduğunu ve artık böyle şeyleri yapmayacağı açıklanmalıdır. Merhumun geri dönmeyeceğini hatırlatmaya ihtiyaç duyabilirler.
3. Ölüm hakkında örtük ifadeler kullanmaktan kaçının: ‘Onu kaybettik’, ‘Başka bir yerde’ gibi ifadeleri çocuk anlamlandıramaz. Kaybolan kişiyi aramak isteyeceklerdir. Giden kişinin dönmesini bekleyeceklerdir. Bunun yerine öldüğünü ifade eden net bir cümle kullanmak gerekir.
4. Kişinin nasıl öldüğü ile ilgili eksiksiz ifadeler kullanın: Basitçe ne olduğunu açıklayın (korkutucu veya travmatik detaylara girmeden). Örneğin: ‘Çok hasta olduğu için öldü’ veya ‘Bir trafik kazasında öldü’. Bilgilendirmezseniz çocuk kendi hayalgücünü kullanır.
5. Bunun çocukların bir hatası olmadığı konusunu netleştirin: Çocuklar söyledikleri veya yaptıkları bir şeyin ölümüne sebep olduğuna inanmaya meyillidirler. Düşüncelerin, kelimelerin ve yanlış davranışların kimseyi öldürmediği konusunu pekiştirin.
6. Çocukların güvende olduklarına emin olmalarını sağlayın: Özellikle ebeveynden birinin ölümünden sonra birçok çocuk kendi ve ailesinin can güvenliği konusunda endişelenebilirler. Çocukların güvende olduğunu ve her zaman bir yetişkinin gözetiminde olduğuna emin olmalarını sağlayın.
7. Seçenekler sunun: Ölüm çocuğun hayatında bir kaos yarattığında, ona seçenek sunmak onun kontrol etme duygusunu destekler. Örneğin; çocuğunuzu ölüm merasimi planlama işine dahil edip, nasıl katılacaklarını seçmelerine izin verebilirsiniz.
8. Ölen kişiyi hatırlamak için ritüelleri kullanın: Onun en sevdiği yemeği pişirmek, fotoğrafını asmak gibi anlamlı aktiviteler olabilir. Böylece ölen kişi hakkında düşünüp onunla bağına devam etmesini sağlayabilirsiniz.
9. Çocuğunuzun yasıyla empati kurun: Bir ölümden sonra doğru veya yanlış yoldan hissetmek yoktur. Çocukların çok duygusal olması veya hiç duygusal olmaması olağandır. Bazı çocuklar başta iyi görünün ancak daha sonra üzüntü ve acısını gösterir. Kimse nasıl hissettiği ile ilgili suçlanmamalıdır.
10. Mümkün olduğunca normal hayatınıza dönün: Çocuklar tahmin edilebilir bir ortamda yaşamayı isterler. Ancak sevdiğin birinin kaybıyla hayat karmakarışık bir hal alır. Yemek, uyku rutinleri ve günlük aktiviteleri her zamanki rutininde tutmaya çalışın.
11. Kendinize iyi bakın: Sizin ölümle baş etme beceriniz çocuğunuzun baş etme becerilerini etkileyecektir. Sosyal destek, fiziksel egzersiz, sağlıklı beslenme ve uyku alışkanlıklarınızı kullanarak mental ve fiziksel sağlığınıza dikkat edin.
12. Duygularınızı kontrol altına alın: Çocuklarınızın sizi üzgün veya ağlarken görmesi doğaldır. Ancak duyguların aşırı bir düzeyde ortaya konmasından kaçınmak gerekir.
13. İntihar söylemlerini ciddiye alın: Tıpkı yetişkinler gibi, çocuklar da sevdiklerinin ölümüne karşı güçlü duygusal tepkiler verebilirler. Çocuk intihar söylemlerinde bulunuyorsa veya yasıyla baş etmekte sıkıntı yaşıyorsa profesyonel destek almak uygun olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağı Yası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ'un Makaleleri
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocukluk Çağı Travmaları Psk.Serap BOZAN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Dnş.Tunahan UZUN
► Çocukluk Çağı Depresyonu Psk.Uğur DALAN
► Çocukluk Çağı Ruhsal Sorunları Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Yası' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:55
Top