2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Unutkanlıklar ve Duygu Değişimlerinin Nedenleri
MAKALE #22860 © Yazan Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ | Yayın Kasım 2022 | 878 Okuyucu
Bazı kişiler olağan unutkanlıklardan farklı olarak gündelik olayları, kişisel bilgileri ya da önemli olayları hatırlamakta zorlanabilirler. Bu durum bazen amnezi düzeyinde de olabilir. Örneğin; kişinin o an ne yaşadığını fark etmediği zaman aralıkları olabilir ya da markete gittiklerinde ne satın aldıklarını hatırlamayabilirler, bazen de evlilik, mezuniyet gibi önemli hatırlamakta zorlandıkları, diğer kişilerin nasıl olduğunu onlara anlattıklarına da şahit olabilirsiniz.

Unutkanlıkların yanı sıra aynı kişilerde zaman zaman aniden duygu (mod) değişimleri gözlemlenebilir, örneğin, çok mutluyken bir anda çok öfkeli bir hale bürünebilir, ortada çok büyük bir sebep yokken çökkün, mutsuz bir duygu durumu içine girebilirler ve o duygu hali geçtikten sonra neden bu kadar yoğun bir duygu hissettiklerini açıklayamazlar ve aynı şekilde yaşadıkları olayı da hatırlamayabilirler. Bu kişilerin iç dünyalarında birbirinden farklı duygu ve düşüncelere sahip olup zaman zaman birbirleriyle konuşan farklı tarafları da olabilir.

Bu unutkanlıklar ve duygu değişimleri ile kafalarının içinde konuşan iç sesler çok rahatsız edici boyuta geldiğinde kişinin günlük yaşamındaki işlevselliğini bozma riski de yaratabilir, örneğin; kişi sosyal yaşantısında ve yakın ilişkilerinde iletişim kurmakta sorunlar yaşayabilir, okuyorsa ya da çalışıyorsa o sırada dikkatini toplamakta zorlanabilir, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, iştahsızlık ya da çok yeme, asabiyet, sinirlilik, öfke, herşeyi kafaya takma, baş ağrıları ve sürekli endişe içinde halleri de yaşaması mümkün olabilmektedir. Bazen de gün içinde kişi aşırı derecede haya kurabilir, adeta o kurduğu hayal dünyasının içine girip sanki orada yaşıyormuş gibi hissedebilir.

Bu şekilde yaşanan unutkanlıklar, duygu değişimleri ve zihin içi konuşmalar aslında zihnimizin zorlayıcı ve geçmişte travmatik olan olaylarla baş etmek için yaptığı savunma mekanizmalarıdır. Ancak zihnimiz bizi bu zorlayıcı olaylardan korumaya ve bizi hayatta tutmaya çalışırken bazen amacından saparak hayatımızı işlevsel bir şekilde yaşamamızı zorlaştırabilir. Böyle zorluklar yaşayan kişilerin özellikle bu konularda eğitim ve süpervizyonlarını tamamlamış uzman bir psikoterapistten destek almasıyla çok hızlı bir şekilde tedavi olarak eskisinden daha rahatlamış ve olaylara daha berrak bir zihinle bakabilecek şekilde hayatına geri dönmektedir.

Kısacası; unutkanlıklar ve duygu değişimlerinin altındaki sebepleri iyi anlayabilirsek ve uygun bir terapist eşliğinde kişinin hayatını zorlaştıran bu durumları ele alabilirsek birçok rahatsızlıktan çok daha hızlı bir şekilde travmalarımızı işleyebilir, hayata tutunmak için bütün bunlara gerek duymadan daha bütüncül ve sağlıklı bir ruh haline kavuşabiliriz. Bu nedenle; siz de aşağıdaki listedeki bazı sorunları yaşıyorsanız çekinmeden uygun bir psikoterapiste başvurup nedenleri ve çözüm yolları konusunda fikir alabilir, birlikte bu durumu en sağlıklı şekilde değerlendirebilirsiniz.

*Gün içinde dalıp gitme, saatlerce hayal kurma
*Dikkatin dağılması
*Bazı olayları ve tarihleri unutma
*Giyim tarzının, kıyafetlerinin aniden değişmesi
*Kişinin çok yoğun üzüntü, acı hislerinin bir anda geçmesi
*Kişinin travma geçmişinin olması
*Kısa süreli ve sık duygudurum değişimleri yaşaması (hüzün-neşe, öfke gibi)
*Kişinin zihninde iç konuşmalar/diyaloglar olması
*Kişinin zaman zaman hiç anlam veremediği ya da hatırlayamadığı eylemlerde bulunması
*Yüz ifadesindeki hızlı değişimler

Uzman Psikolog
Gonca Bilgiç
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Unutkanlıklar ve Duygu Değişimlerinin Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BİLGİÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gonca BİLGİÇ'in Makaleleri
► Duygu Kontrolü Meral HASANDAYIOĞLU
► Duygu ve Ergen Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Duygu ve Duyguların Özellikleri Psk.Emin KOMŞAL
► Duygu Odaklı Terapi Psk.Dnş.Hasan DAĞ
► Çocuklarda Duygu Yönetimi Pdg.Tuğba KOÇ
► Düşünce-Duygu İlişkisi Psk.Dilara PEPEDİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Unutkanlıklar ve Duygu Değişimlerinin Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma ve Çocuk Mayıs 2015
► Bilişsel Çarpıtmalar Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:01
Top