2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsan ve İletişim
MAKALE #22861 © Yazan Psk.Dnş.Muhittin DAR | Yayın Kasım 2022 | 1,492 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR

İletişim ilk insan ile başlamış olup günümüz dünyasına kadar insanoğlunun hayatında olmazsa olmaz bir yer almıştır. Her dönem farklı şekillerde olsa da insanoğlu kendi arasında ki etkileşimi ve iletişimi bir şekilde gerçekleştirmeyi başarmıştır. İlkel çağlarda sözsüz iletişim şekli ile başlamış olup zaman ve teknolojinin gelişmesi ile güncel zamanımıza çeşitli şekillerde gelişim göstererek ulaşmıştır
İnsan sosyal bir varlıktır. Kişilerin ailesiyle, sosyal çevreyle sağlıklı ve mutlu zaman geçirmesi sağlıklı bir iletişim ile sağlanılabilir. Sağlıksız iletişim şekline sahip ilişkilere daha olumsuz duygu durumları ve davranışlar oluşabilmektedir. Buda ilişkilerin sonlanmasına, kavga, şiddet, ailede boşanma gibi birçok olumsuz sonuca zemin hazırlamaktadır. Peki iletişim nedir, sağlıklı iletişim nasıl gerçekleşir bunu açıklamaya çalışalım.
“İletişim”; kişiler arası duygu, düşünce, ve akla gelebilecek her türlü ifadenin bir kişiden başka bir kişiye ifade edilmesi diyebiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şu; mesajı gönderen bir kişi ve mesajı alan bir kişi olduğu yani çift taraflı gerçekleşmesidir. “Sağlık iletişim” ise kişinin aktarmak istediğini karşı tarafa doğru şekilde aktarması, yani mesajı alan kişinin doğru şekilde anlamasıdır. Sağlıklı iletişimde karşılıklı saygı, empatik yaklaşım vardır.
Günümüzde medya kanallarındaki ilişkileri, aile ortamlarını, ofis ortamındaki iş arkadaşlıkları arasında veya ikili ilişkileri incelediğimizde iletişimin oldukça bozulmuş durumda olduğu görülmektedir. Jest ve mimik gibi sözsüz iletişim hareketleri yerini şiddet içeren hareketlere bırakmış durumda. Verilmesi gereken mesaj ifade edilirken mesajı alması gereken kişi karşı tarafı dinlemedi, aksine kendi düşüncesini ifade etmek için sürekli konuşma çabasına girdiği görülmektedir. Buda karşılıklı öfke ve asabiyet doğurabilmekte, ilişkilerce kalıcı zararlar bırakabilmektedir.
İletişimin sağlıklı olabilmesi için, etkili dinleme, karşıya değer verme gibi beceriler kazanmalıyız. Karşımızda ki kişi kim, ne söylemeye çalışıyor gibi soruları kendimize sormalıyız. Cevabı; iş arkadaşımız, anne-baba veya kardeşimiz, değerli bir dostumu veya yoldan geçen tanımadığımız biri olacak. Peki hayatınızdaki bu kişiler değerli kişiler ise neden söylemek istediği şeyler değersizmiş gibi hareket ederiz. İletişim şeklimizin yapıcı olması, bize daha çok şey kazandıracaktır.
Sağlıksız iletişim şeklinde etkin dinleme yerine yüksek sesle cevap verme, empatik yaklaşım yerine kendi düşüncesini karşı tarafa kabul ettirmek gibi yaklaşımlar söz konusudur. Örneğin bir ailede anne-baba çocuklarının ne istediğini ne demeye çalıştığını dinlemeden onun yerine karar verip ona isteksiz şekilde yaptırmaya çalışmaktadır. Farklı bir örnekte aynı ortamda çalışan iki kişinin iletişim şeklini incelediğimizde ‘sen dili’ kullanarak daha çok yargılayıcı ve eleştiri şeklinde olduğunu fark ediyoruz. Bu sağlıksız iletişim şekli sonucu olumsuz olan sonuçlar doğurabilir.
Gündelik hayatta etkileşim halinde olduğumuz kişileri gerçekten dinlediğimiz zaman, birçok sorunun üstesinden gelebiliriz. İletişim esnasında eleştirmek ve yargılamak yerine kabul edici, ‘sen dili’ yerine ‘ben dili’ni kullandığımız zaman daha sağlıklı etkileşimler olduğunu göreceksiniz. Bu şekilde toplumsal daha huzurlu yaşadığını, insanların birbirleri ile anlaşabildiği bir ortam hazırlayabiliriz.
Yunus Emre ne güzel söylemiş:
Söz ola kese savaşı
Söz ola kestire başı
Söz ola ağulu aşı
Bal ile yağ ede bir söz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnsan ve İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Muhittin DAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Muhittin DAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhittin DAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Muhittin DAR
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Muhittin DAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İnsan ve İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile ve Aile Sorunları Ağustos 2022
◊ Kendimi Tanımıyorum Kasım 2022
◊ Anı Yaşama Arzusu Kasım 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:56
Top