2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dıabet (Şeker) ve Psikoloji
MAKALE #2710 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Nisan 2009 | 8,975 Okuyucu
DIABET (ŞEKER) VE PSİKOLOJİ


Stres, kan şekeri kontrolünü bozan önemli bir etkendir. Şeker hastalarının stresden uzak durmaya çalışmaları gerekir. Stresli kişiler aç olmadığı halde yemek yer. Bunun nedeni stres durumunda kanda artan kortizol ve adrenalin hormonlarıdır. Kortizol beyine sinyal göndererek iştahı artırır. Bunun yanısıra kan şekerinizi ve tansiyonunuzu da artırır. Stresle başaçıkmayı öğrenmek, spor yapmak ve iyi uyku uyumak bu bakımdan önem taşır.
Stres, fizik ve ruh sağlığını etkiler. Stres depresyon, anksiyete (huzursuzluk), diyabet, obezite, kanser, mide problemleri, ishal, bağışıklık sisteminde zayıflık, cilt problemleri ve allerjilere neden olur. Yoğun stresi olan kişilerde şeker hastalığı daha erken ortaya çıkmaktadır. Şeker miktarı arttıkça da kişinin stresi daha da artmaktadır. Bu nedenle karamsarlıktan uzak olmak, iyimser olmak her zaman sizi rahatlatır ve hastalığınızı düzene sokar.

Depresyon
Şeker hastalarında depresyon ve bazı psikiatrik rahatsızlıklar daha sık görülebilir. Bu psikolojik hastalıklara şeker hastalığı neden olmaz. Özellikle uzun süredir şeker hastalığı olan ve komplikasyonları olan erişkinlerde depresyon sıklığı artar ve neredeyse her 10 hastadan 2’inde bulunur. Depresyon gelişince bu defa kan şekeri kontrolü bozulur.
Depresyonun temel özelliği duygu çökmesi veya günlük aktivitelere karşı ilgi kaybıdır ve bu durum en az 2 haftalık dönem boyunca günün büyük bir bölümünde ve neredeyse her gün yaşanır. Depresyondaki bir kişide mutsuzluk, üzgün bir hal, karamsarlık, bitkinlik, enerji tükenmesi, iştah bozukluğu (iştahın kapanması veya aşırı yeme) ve kilo değişiklikleri, uyku problemleri (uyuyamamak veya sabah erken uyanıp tekrar uyumak), fiziksel ajitasyon (saldırganlık, çabuk kızma vs) ya da yavaşlama, enerji azalması, değersizlik veya aşırı suçluluk hissi, konsantrasyon güçlüğü ve tekrarlayan intihar düşünceleri vardır. Depresyon, tipine bağlı olmaksızın diyabet hastalarının %15-20’sinde rastlanmaktadır. Depresyıonunuz varsa bir psikolog veya psikiatri uzmanına başvurunuz, spor yapmaya başlayın, sosyal olun, arkadaşlar edinin, evden dışarı çıkın, kitap okuyun ve müzik dinleyin. İyimser olmaya çalışın. Seyehata çıkın ve kısa süre çevreyi değiştirin.

Şizofreni ve Diyabet:
Şizofren hastalarda diyabet sıklığında artış vardır. Yeni çıkan atipikal antipsikotik ilaçların diyabet geliştirmesi bu yönden önemlidir. Bu ilaçlar kilo alımı yapar ve diyabeti çıkarabilir.
Atipik anti-psikotik ilaçlar
1.Clozapin
2.Olanzapin
3.Risperidon
4.Quetiapire’dir

Şizofrenik hastaların %30’unda ailelerinde Tip 2 Diyabetes Mellitus hikayesi vardır.


Diyabet Bıkkınlığı

Bazı şeker hastalarında nadiren de olsa kan şekerini takip etmek, insülin yapmak veya kan şeker düşüklüğü gibi nedenlerle bir sıkılma veya bıkma hissi görülür. Bu durum kan şeker düzeyini bozabilir. Bu durumun en az 2 haftadan fazla sürmesi durumunda bir psikologdan destek almak faydalıdır. Geceleri uyuma güçlüğünüz varsa veya çok uyuma durumu başlamış ise, kilo kaybı veya kilo alma oluyorsa, yorgun, halsiz ve etrafla ilgisiz iseniz, kendinizi suçlayıcı belirtiler oluyorsa, devamlı üzgün hissediyorsanız depresyonunuz olabilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk, kan şeker düzeylerini bozan önemli bir etkendir. Kilolu kişilerde gece uyku apnesi denen solunum durması varsa bir uyku laboratuarına başvurarak gerekli tetkik ve tedaviler yapılmalıdır. Uyku problemi çeken kişilerin yatmadan önce ara öğün alıyorsa tam tahıllı gevrek, yoğurt gibi gıdaları tercih etmeleri uygun olur. Akşamları kafeinli gıdalar içilmesi uykuyu bozar. Akşamları bitki çayları tercih edilmelidir. Uyumadan önce egzersiz yapmayın.

Daha iyi uyumak için öneriler:
·Yatmadan önce en az 6 saat içinde kafeinden uzak durun (kahve, çikolata, çikolatalı dondurma ve kola içmeyin)
·Yatmadan önceki bir kaç saat içinde alkol almayın.
·Akşam yemeğinizi yatmadan en az üç saat önce yiyin.
·Yatmadan önce egzersiz yapmayın
·Gün içinde düzenli olarak egzersiz yapın.
·Gündüz uyumayın
·Yatmadan önce sıcak bir duş alın, bir şeyler okuyun veya dinlendirici müzik dinleyin.
·Hergün aynı saatte yatağa gidin



Komplikasyonları Azaltmanın İlk Yolu: Şeker Ayarı

Yapılan bilimsel çalışmalar gerek tip 1 gerek Tip 2 diyabetli hastalarda kan şekerinin normale yakın olmasının komplikasyonları azalttığını göstermiştir.
Tip 1 diyabetli hastalarda yapılan Diyabet Kontrolü ve Komplikasyonları Çalışmasınasına (Diyabetes Control and Complications Study: DCCT), 1441 tip 1 diyabetli hasta dahil edilmiş ve bunlara rastgele olarak geleneksel tedavi veya yoğun glikoz kontrolü uygulanmıştır. Kan şeker düzeyi düşük olan hastalarda retinopati riskinin %76, mikroalbüminüri riskinin %43, nöropati denen sinir hasarının %64 oranında azaldığı saptanmıştır.
Tip 2 diyabetli hastalarda yapılan bir büyük araştırma ise UKPDS çalışması adını alır. Bu klinik çalışmaya 3867 yeni tanı konmuş tip 2 diyabetli hasta dahil edilmiş ve çalışmada 4 farklı ilaç tedavisi ile yoğun tedavinin yapıldığı hastalar ile sadece diyet yapan hastalardaki organ komplikasyonları araştırılmıştır. Açlık kan şekeri < 108 mg/dl olan hastalar yoğun tedavi edilmiş grubu oluşturmuştur. 10 yıldan fazla süreyle hastalar izlenmiş ve kan şekeri düşük olan ve HbA1c si %7.0’den küçük olan hastalarda komplikasyonların daha az görüldüğü saptanmıştır

Komplikasyonlar Nasıl Önlenebilir?


1.Kan şekerini normale yakın tutarak.
2.LDL Kolesterolü 100 mg/dl’nin altına indirerek.
3.Fazla kilo varsa zayıflayarak veya normal kiloya gelerek
4.Tansiyonu normale getirerek ( büyük tansiyon 13 veya altında olmalı, küçük tansiyon 8 veya altında olmalı)
5.HbA1c değerini %6 civarında tutarak, HbA1c’nin bir sayı azalması küçük damar komplikasyonlarını %37 azaltır.
6.Homosistein düzeyi yüksek ise düşürerek
7.Serbest radikallere karşı antioksidan sebze ve meyve yemek, yenemiyorsa antioksidan vitaminler (E vitamini, C vitamini gibi) almalı. E vitaminin günde 400 üniteden fazla alınması zararlıd
8.Ayaklarınızın bakımını yapınız.
9.Sigarayı bırakın, sigara insülin direncini arttırır, kan şekerini yükseltir ve kalp hastalığı riskiniz artar.
10.Hergün yürüyüş yapın, hergün 30 dakika yürümek şekere çok faydalıdır.
11.Doğru beslenin
12.Kontrollere gününde gidin
13.Aşıları yaptırın
14.Psikolojik olarak iyi olun
15.İlaçları düzenli kullanın
16.Eğitim alın ve öğrenin.


KAYNAKLAR:


1. http://www.drdiyabet.com
2. http://www.sekerhastaligi.biz
3. http://www.gidiyet.com
4. http://www.zayiflamadr.com
5. http://www.psikolojidr.com








Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dıabet (Şeker) ve Psikoloji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Dıabet (Şeker) Önleme Programı Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hba1c ve Dıabet (Şeker Hastalığı) ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Dıabet Neden Olur? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Dıabet (Şeker) ve Psikoloji' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:00
Top