2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?
MAKALE #2797 © Yazan Dyt.Hülya ÇAĞATAY ÖKE | Yayın Nisan 2009 | 3,083 Okuyucu
KEYİFLİ BİR BAYRAM İÇİN DİKKATLİ BESLENİN

Bayram geldiğinde; ramazanın hemen ertesi olduğu için aşırı yemek yeme eğilimi gösterilebilir ve buna bağlı olarak ta çeşitli problemler yaşanabilir hatta bayramı hastanede geçirmek zorunda bile kalabilirsiniz. Bayram gibi sosyal dönemlerde aşırı yeme sendromu yaşanır ve 1 hafta gibi kısa süreli tatillerde bile 2-3 kg kadar kilo alımı görülebilmektedir. Bayram tatillerinde gerek tatillerdeki açık büfeler, gerekse evlerdeki ikramlar reddedilemez bir açlık ile her şeyden tatmaya yöneltir, fakat ramazan ertesi ani yemek yeme ile kilo almak kaçınılmazdır. Bu yüzden besin alımlarınıza, öğün sayılarınıza, sıvı tüketiminize ve bayramın vazgeçilmezi tatlılara dikkat etmelisiniz.

Uzun bir açlık döneminden sonra, bayramda öğün sayınızı 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6ya çıkarmalı ve bu öğünlerde mutlaka azar azar yemelisiniz. Öğün hacminin büyük olması 1 aydır oruç tutmaya alışmış bir vücut için oldukça zorlayıcı olabilir. Mide spazmına kadar gidebilecek ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.

Özellikle diyabeti, kalp hastalığı veya kronik böbrek yetmezliği gibi sağlık problemi yaşayan kişilerin bayramı sağlıklı geçirmek adına daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Malum bayram ve ev gezmeleri , misafir ağırlamalar ve en çokta sofralardan tatlılar, börekler vb. İkramlar eksik olmaz. Mutlaka dikkatli şekilde besin tüketimi eğilimde olmalısınız. Tüm bayram boyunca alacağınız besinler, bayram sürecinde Ya da sonrasında bir sağlık problemi ile karşılaşmanıza neden olacaktır.

Bayramda özellikle dikkat edilmesi gereken husus sıvı alımınızdır. Ramazan boyunca yaşanan açlık sürecinde günlük sıvı tüketiminiz azalmıştır. Bayramda günlük su ve sıvı tüketiminizi artırın, en az 15 sb suyu azar azar öğün aralarında içmeye başlayın ve metabolizmanızı eski düzeninine yavaşça hazırlayın.

Tatlılar içerisinde sütlü tatlıları tercih edin, eğer baklava gibi hamurlu bir tatlı ikram edildiyse küçük hacimlerde yemeğe özen gösterin. Hazımsızlık yaşamamak adına yemeklerden 30 dakika sonra 1 fincan rezene çayı için.

Tatlı örnekleri ve kalorileri: Baklava : 350 kal.
Künefe: 430 kal.
Revani: 220 kal.
Sütlaç: 180 kal.
Kazandibi: 130 kal.
Güllaç : 230 kal.
Meyve tabağı: 100 kal.

Öğün saatleriniz önemlidir, çünkü çalışmayı bırakmış bir makineyi yeniden kurduğunuzu düşünün ve mutlaka bedeninize bir düzen belirleyin. Yemek yeme saatleriniz çok önemlidir, çünkü metabolizmanızın çalışma prensibi sizin beslenmeniz ile doğru orantılıdır.

Bayram için bir günlük örnek beslenme düzeni
(09:00)Kahvaltı: 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu



Tatlı kırmızıbiber+ 1 salatalık + 1 domates
2 yemek kaşığı lor peyniri
2 ince dilim kepekli ekmek


(11:00) Ara: 1 adet meyve
(13:00)Öğle: 1 porsiyon ızgara tavuk veya et veya balık + sebze garnitür


2 yemek kaşığı bulgur veya esmer pirinç pilavı
2 dilim kepekli veya çavdarlı ekmek
1 büyük kase salata


(15.30)İkindi: 1 porsiyon sütlü tatlı
(18:30)Akşam: 6 yemek kaşığı zyt.sebze yemeği


1 büyük kase salata
2 ince dilim kepekli ekmek
1 kâse az yağlı yoğurt


(21:30)Ara: 1 adet meyve
bayramda dikkat edilmesi gerekenler


1- sabah kahvaltısını mutlaka yapın, kahvaltı ilk öğündür,gününüzü belirler.
2- öğün sayınızı 3 ana 3 ara öğün olarak belirleyin ve 2-3 saatte bir beslenin, yeni beslenme biçiminiz metabolizmanızı hızlandırmaya yönelik olsun.
3- hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin, hamur tatlıları küçük hacimlerde ve yüksek kaloriye sahiptir.
4- mutlaka bol su tüketin, su dolaşımınızı hızlandırır,su sağlıktır.
5- bayramda alkol alımınıza dikkat edin, hafif içkileri tercih edin, alkol ramazan sonrası ani alımda sağlık problemi olan kişilerde kötü sonuçlar doğurabilir, özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları çok özenli olmalıdır.
6- spor yapıyorsanız ara vermeyin, bayramda da sporla canlı ve aktif olun.
7- bol salata ve meyve tüketin, posa alımınız ramazan sonrasında önemlidir. Lifli gıda alımıyla sarsaklarınızı yeniden eski düzenine hızla getirebilirsiniz.
8- gece yatmadan 1 küçük kutu probiyotik yoğurt yiyebilirsiniz, hazımsızlık yaşamanızı önler.
9- ikram edilen her çikolatayı veya şekeri yemeyin, daha çok badem ve bitter çikolatayı seçin, günde 1-2 seferi geçmemesine özen gösterin.
10- akşam yemeklerinizi geç yemeğin.
11- ara öğünlere özen gösterin, her yemek arasında mutlaka bir meyve tüketin, hem zinde olmanızı hemde gaz, şişkinlik gibi problemlerin yaşanmasını engelleyecektir.

ramazanda bir diyet uzmanı tarafından takip edilmiyorsanız, kilo alma olasılığınız yüksektir. Fakat aldığınız bu kiloları ramazanın hemen sonrasında düzenli bir beslenme düzenine geçerek kaybedebilirsiniz. Fakat asla bayramı ramazan sonrası yemek yeme şöleni olarak düşünmeyin, aksine doğru beslenme alışkanlıkları ve doğru diyet anlayışına başlangıç süreci olarak görün. Ramazanda kilo alıp üzerine bayram sürecinde katacağınız kilolar sağlık açısından bedeninizi sarsacak ve estetik açıdan da vücudunuzda ani kilo alımına bağlı olarak deformasyona neden olacaktır.

Bir diğer önemli nokta, ramazan ayında hayatımızdan çıkardığımız bazı kötü alışkanlıklardır. Özellikle alkol alımını tamimiyle yok ettiğimiz bu ayın hemen ertesinde aşırı alkol tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden alkol alımını sınırda tutmak gerekmektedir.
Sigarayı gün içerisinde tüketmezken aniden tüketimi başlayacağı için mutlaka sabah kahvaltınızda herhangi bir sağlık probleminiz yok ise 1 sb portakal suyu içiniz. Portakal suyundaki c vitamini sigaranın toksik etkilerinden sizi bir nebzede olsa koruyacaktır.

Tüm ramazan boyunca mide ve barsak hareketleriniz azaldığı için mutlaka lifli gıdalarla organlarını harekete geçirmelisiniz. Bol lif içerikli olan çok tahıllı ekmekler, posalı meyveler (elma-portakal-armut vb.) tüketmeye özen göstermelisiniz.

Metabolizmanızı hızlandıracak ve toksin atımına yardımcı olacak özel bir çay karışımı ile hem midenizi rahatlatın hemde dolaşımınızı düzenleyin.

Çay karışımı: 1 tutam rezene
1 kabuk tarçın
1 tutam yeşil çay
1 halka limon kabuklu
2 dilim elma
2 fincan su ile kaynatın, 15 dakika sonra ilk buharını verdiğinde taze olarak tüketin.


     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Karantinada Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:18
Top