2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayramda Hem Lezzet Hem de Sağlık İçin Nasıl Beslenmeli?
MAKALE #1532 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ağustos 2008 | 6,233 Okuyucu
BAYRAMDA HEM LEZZET HEM DE SAĞLIK İÇİN NASIL BESLENMELİ?

Özel günlerin başında gelen bayramlar, sağlıklı beslenme bilincinin sekteye uğradığı zaman dilimleri haline gelebiliyor, hele bayram günleri açık büfe tatiller ile bir araya getiriliyorsa… İkramlar, misafirperverliğimize bağlı ısrarlar, cezbeden tatlılar ve kışkırtıcı açık büfe seçenekleri… Bayramın tatille harmanlanacağı bu dönemin sonunda ofise kilo almadan dönmek için beslenme önlemlerinizi şimdiden alın…

İlk kural porsiyon hakkınızı doğru kontrol etmektir… Bayram günleri ikramsız ve tatlısız olmaz. Bir de yoğun iş temponuz nedeni ile göremediğiniz akraba ve tanıdıklarınızın sayısı fazla ise, ziyaret edeceğiniz ev sayısı kadar kilo alma riskine sahipsiniz. Bayramı sahip olduğunuz vücut ağırlığı ile sonlandırmak istiyorsanız, ikram ısrarlarını geri çevirmenize gerek yok, tüketim miktarlarına özen göstermeniz ve günlük beslenme hakkınızı takip ederek ikram seçimi yapmanız yeterli… Sebze ve meyve içerikli ikramlara tabağınızda daha geniş bir alan ayırın, diğer ikramlardan küçük porsiyonlar tüketmeye özen gösterin.

Şeker ve çikolatayı atlayın, tatlılardan 1 dilim alın… Şeker, besin kalitesi yok denecek kadar az olan bir boş enerji kaynağıdır. Bu nedenle beslenmemizde ne kadar sınırlı yer alırsa, beslenme programlarımız o kadar sağlıklı olur. Bayramda şeker tüketiminde aşırıya kaçmamak için, ikram edilen şekerleri ve çikolataları atlayın, hakkınızı tatlı için saklı tutun. Eğer ikram edilen sütlü tatlı veya meyveli tatlı ise şanslısınız çünkü bu tatlılar hem daha sağlıklıdır, hem de daha az kalorili… Fakat ikram edilen tatlılar ağır hamur tatlıları ise 1 dilimden fazla tüketmeyin ve kaymaklı ikram ediliyorsa bu doymuş yağ ve kolesterol kaynağını tabağınızda bırakın.

“Nasıl olsa çok yiyeceğim” mantığından sakının… Kişilerin büyük bir kısmı, bayramda ikramları fazla tüketeceğini düşündüğünden ötürü normal ana öğünlerini atlar ve bütün gün boyunca sadece şekerli besinleri tüketerek boş enerji alımını arttırır. Bu durumda kendini bir türlü dengeleyemeyen kan şekeri size yorgunluk ve yeni tatlı krizleri olarak geri dönecektir. Oluşan karbonhidrat bağımlılığının ofise kadar peşinize düşebileceğini unutmayın. Bayram süresince kan şekerinizin dengeli yükselip alçalması için ana öğünleri atlamadan kaliteli ve yeterli beslenmeye devam edin.

İçeceklere aldanmayın… Bayramda ikram edilen tatlılar gibi içeceklerin çoğu da şeker yüklüdür. Günlük enerji ihtiyacınızın %20-30’u kadarını içeceklerden ekstra olarak almamak için şekerli içecekler yerine su içmeyi tercih edin. Bitki çayları, açık çay, ayran ve taze sıkılmış meyve suları da daha sağlıklı alternatifler olacaktır. Bayram süresince de suyu ihmal etmeyin ve günde 8–15 su bardağı su içmeye devam edin.

Sağlıklı tatlılar konusunda siz “öncü” olun… Misafirlerinizi gerçekten seviyorsanız, onların sağlığını düşünecek şekilde hareket etmelisiniz. Bu bayrama bir tazelik getirin ve tatlılar konusunda öncü olun. Ağır hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlılar ikram edin. Hem siz formda kalın, hem de misafirleriniz…

Kuruyemiş tabağının dibini görmeyin… Zengin omega-3, posa, magnezyum ve E vitamini içerikleri ile son derece sağlıklı olan yağlı kuruyemişler geleneksel bayram ikramlarından bir diğeridir. Fakat her besin gibi kuruyemişlerde tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Çünkü kuruyemişler küçük kalori bombalarıdır. Bu nedenle fındık, fıstık ve bademde günde toplam 10-15’i, cevizde ise 3–5 adedi geçmemeye özen gösterin.

Hafif olanları tabağınıza alın, ağır olanları tencerede bırakın… Sindirim sisteminizi yormamak ve kilo almadan bayramı noktalamak için kızartma ve kavurma yöntemi ile pişmiş olan yemekleri tencerede bırakın veya minimum miktarda alın. Izgara, buğulama, fırında ve haşlama gibi sağlıklı yöntemler ile pişmiş olan yiyeceklere yönelin.

Ertesi gün pişman olup, kendinizi aç bırakmayın… Bayramda en sık yapılan hatalardan biri de, bir önceki gün çok yemek yemiş olmanın pişmanlığını duyarak kişinin kendisini aç bırakmasıdır. Özellikle sabahın ilk saatlerinde pişmanlığın daha yoğun olması kahvaltının atlanmasına ve buna bağlı olarak bütün öğün düzeninin bozulmasına neden olur. Kendinizi aç bırakarak, metabolizmanıza kötülük etmek yerine hafif gıdaları tercih edin. Kahvaltıda 1–2 dilim peynir, 1–2 dilim tam buğday ekmeği ve çiğ sebze, öğle ve akşam yemeklerinde ızgara et, sebze yemekleri, salata, yoğurt ve 1–2 dilim ekmek tüketin. Ara öğünlerinizi meyveler süslesin.

Bu günün işini yarına bırakmayın… Fiziksel hareketsizlik her dönemde olduğu gibi bayram sürecinde de kaçınılması gereken durumlardan biridir. Besinlerle alınan enerjinin arttığı bu dönemde hareketsizlik, vücutta yağlanma ile sonuçlanır. Aldığınız fazla kalorileri yakmak ve sağlıklı yaşam stilinizi sekteye uğratmamak için bayram süresince de günlük yarım saat orta tempolu yürüyüşlerinize devam edin.

Açık büfede doğru yiyeceklere yönelin… Açık büfe seçenekleri arasında en sağlıklı olanları ızgara pişirilmiş etler, zeytin yağlı sebze yemekleri, az zeytinyağı ve limon sosu ile tatlandıracağınız salata, 1-2 dilim ekmek veya 2-4 kaşık pilav, makarna ve ayran, cacık veya 1 kase sütlü tatlı seçenekleridir. Yemeğinizi yavaş ve iyi çiğneyerek yemek sizi açık büfe canavarı olmaktan koruyacaktır.

M.K: Merhaba Nil hanım size bir sorum olacak malum bayram ayında fırsat bulmuşken 3 gün tatile çıkmak istiyorum fakat eşimle birlikte gideceğimiz otel tam pansiyon açık büfe ve yemekleri güzel olan bir yer eşim zayf ve kilo alma riski olmadığı için düşünmeden yiyor,bense loklamalırmı sayıyorum bazen dayanamayıp biraz fazla yesemde ertesi gün hiç birşey yemiyorum ama bu doğrumu bunu da öğrenmek istiyorum,şeker bayramı olduğu için bildiğiniz gibi tatlı da hayatımızdan hiç eksilmiyor,birde tatildeyiz diye akşamları birer kadeh te olsa içki tüketebiliyoruz,konuyla ilgili yardımınızı rica ediyorum.

Cevap:Merhaba Öncelikle belirteyim ki aç kalarak zayıflamaya çalışmak doğru bi yöntem değildir,tatilde yapmanız gereken en önmli şey tabağınızı küçük porsiyonlar ve hafif yiyeceklerle renklendirmek olacaktır.Aşırı yağlı ve salçalı yiyeceklerin hazmı zor ve kalorisi yüksek olduğundan bunların yerine haşlama ve ya ızgara tercih edebilirsiniz,Sebze yemekleri ve salatalarda zor durumlarda kurtarıcınız olacaktır.Yemeği fazla kaçırdığınız zaman mutlaka fiziksel aktivielerinizi arttırın,tatlı konusunda ise genellikle şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmenizi öneriyorum.asitli ve alkollü içecekelerden de uzak durmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır tükettiğiniz zamanda yanında su tüketimini de arttırmanızı öneriyorum.

Eren Dağ: Merhaba Nil hanım benim sorunum göbek bölgemin fazla yağlı olması fakat bein midesine aşırı düşkün bir insanım diyet psikolojisine giremiyorum bir türlü diyette olduğumu düşününce canım daha fazla yemek yemek istiyor bana bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz.Birde abur cubur yemeyi seviyorum ben özellikle akşamları televizyon karşısında herşeyi unutuyorum şimdiden telşekkürler.

Cevap:Merhaba öncelikle kendinizi psikolojik olarak hazırlamanız gerekiyor,yani her yiyecekten tadıp porsiyonlarınızı küçültmekle işe başlayabilirsiniz.Göbek bölgesi için egzersiz yapabilirsiniz,atıştırmalarınızı yatmadan önce değilde çok isterseniz gün için de ya da akşamları meyve şekline dönüştürmeniz ve öğünlerinizi 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğüne dönüştürmeniz de yararınıza olacaktır.

Nil ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bayramda Hem Lezzet Hem de Sağlık İçin Nasıl Beslenmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Çocuklar Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Meltem YAMAN
► Kilolu Hamileler Nasıl Beslenmeli Dyt.Başak KEFELİ
► Gebe Kadınlar Nasıl Beslenmeli Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Hashimoto Tiroiditi Hastaları Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Bayramda Hem Lezzet Hem de Sağlık İçin Nasıl Beslenmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:45
Top