2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Alıp Verme Döngüsü
MAKALE #1684 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ekim 2008 | 10,998 Okuyucu
Kilo alma kilo verme döngüsü

Hepimiz sağlıklı olmak ve sağlıklı yaşamak istiyoruz. Bunun için sağlıklı vücut ağırlığını yakalamak birinci adım.

Birçoğumuzun kilo vermesi gerekiyor, kilo vermek istiyoruz. Fazla kilosu olan insanların büyük bir çoğunluğu kilo vermiş, başarılı olmuş. Ancak verdiği kilolarını fazlasıyla geri almaya engel olamamış. O kadar çaba harcamış, boşa gitmiş. Bu durumda ya tekrar çaba harcamak istemiyor, diyete küsmüş. Ya da uslanmaz aşıklar gibi sezonluk diyetlerle kilo alıp vermeye devam ediyor ve elbise dolabında her beden kıyafet mevcut.

Ne yapmalı kilo vermeli? Nasıl kilo almamalı?
  • Öncelikle karar vermelisiniz. Mevcut durumunuzu değerlendirin. Fazla kilolarımı verirsem neler kazanırım, vermezsem ne durumda olurum, tekrar alırsam ne düşünürüm gözden geçirin. Süreçleri iyi planlamalı, ayaklarınız yere basarak mantıklı ve sağlıklı hedefler koymalısınız.
  • Sabırlı olun, çabuk vazgeçmeyin. Pazartesi başlayıp, dayanamadım çok canım istedi diyerek normalden çok fazla abur cubur tüketip, diyeti bir sonra ki haftaya ertelemeyin. Sık sık diyete başlama ve bırakma, kendinize olan güveninizi olumsuz etkiler.
  • Bir bilenden yardım almalı, doğru adresi bulmalısınız. Bu konuda çok iyi araştırmalı ve mutlaka güvenilir bir beslenme ve diyet uzmanından, diyetisyenden yardım almalısınız. Diyetisyeniniz işini severek yapmalı ve konusuna hakim olmalı. Eğer uzmanınız sizi kolay yollara standart listelere, zayıflama ilaçlarına yönlendiriyorsa, kafanızda güvensizlik beliriyorsa doğru adreste miyim? Sorusunu gündeme getirin.
  • Yakın takip önemli. Danıştığınız diyetisyeniniz her hafta ölçümlerinizi alıp, ayrıntıları değerlendirmeli, gerekli ayarlamaları yapmalı.
  • Eğitim şart. Beslenmeyi öğrenmelisiniz. Mantığını sorun, ikna olmadığınız programı uygulamanız ve devamını sağlamanız zor.
  • Acele etmeyin sabırlı olun. Çok yavaş veriyorum teşhisi ile yolunuzdan vazgeçmeyin.
  • Harcadığınız enerjiyi arttırın. Ne kadar çok hareket o kadar çok kilo kaybı. İmkan varsa düzenli spor yapılması en idealidir. Ucuz spor yürüyüşe hayatımızın akışı içerisinde yer verebilirisiniz. Yürüyüş masrafsız son derece sağlıklı bir spordur. İş yerinde asansörü az kullanmak, ofis içinde hareketlerinizi artırma imkanları oluşturmak, evde ev işleri yapmak, yakın yerlere yürüyerek gitmek; enerji harcamanızı arttırmada pratik önerilerdir.
  • Diyeti ceza gibi görmeyin. Bitince bu durum bitecek, istediğimi istediğim kadar yiyeceğim mantığından uzak durun. Sağlıklı beslenmenin bir dönemlik değil hayatınızın her döneminde gerekli olduğunu unutmayın. Diyete girdim, kilolarımı bir vereyim istediğimi istediğim kadar yiyeceğim, bu günlerin intikamını alacağım mantığı verilen kiloların hızlı ve fazlasıyla geri alınacağının işaretleridir. Bu düşünce sağlıklı beslenmenin mantığının kavranmadığını gösterir. Beslenme hayatınız boyunca uygulayacağınız bir eylemdir. Bu eylemi beslenme ve diyetetik bilimi, ışığında gerçekleştirmek, kilo almamanın altın kuralıdır. Kilolar verildikten sonra eski beslenme şeklinize, alışkanlıklarınıza, yaşam tarzınıza dönerseniz kilo almamanız imkansız bir durumdur.
  • Mutlaka koruma programı uygulayın. Kilolarınızı verdikten sonra bu iş tamam artık deyip beslenmenizi oluruna bırakmayın. Ya da kilo verirken ki gibi beslenmeyin. İstediğiniz sağlıklı kilonuza geldikten sonra; kilo verme kuralları ile kilonuzu korumaya çalışmanız tekrar kilo almanızı kolaylaştırır. Destek aldığımız diyetisyeninizin size hazırlayacağı koruma programına ve gerekli takibine önem verin. Koruma aşaması uzmanınızın yakın takibinden yavaş yavaş kontrollü bir şekilde uzaklaşıp tam olarak kendi takibinize geçme sürecidir.
  • Yönetim sizde kolay gelsin öğrendiğiniz sağlıklı beslenme. Kendinize kurduğunuz yeni beslenme tarzımızı benimseyin. Beslenme şeklinizi sağlıklı beslenme kuralları içerisinde geliştirme ve renklendirmenin yollarını aramayın. Spor aktivitelerinizi devam ettirin ve bu aktiviteleri hayatımızın bir parçası haline getirin.
Sağlığınıza, yaşam sürenize ve yaşam kalitenize söz sahibi olan beslenmenize gerekli önemi vermeniz ümidiyle.

Gonca Ü.:Merhaba Nil hanım ben 34 yaşında çalışan bir bayanım bildiğiniz gibi iş hayatında görüntünüzde başarınızın bir parçası olarak algılanıyor ben kendimi bildim bileli hep hafif toplu bir bayandım fakat yaıllar bana 1 çocuk ve 15 kilo kadarda fazlalık verdi.163 boyum 74 kiloyum size söylemek istediğim şu ne yapmam gerektiğini bilmiyorum diyete başlıyorum ama sıkılıp bırakıyorum çünkü evde yemek hazırlıyorum ve eşim ve çocuğuma yemeklerde eşlik ediyorum daha önce bir uzmandan yardım almadım fakat uygulayabildiğim kadar gazete dergi vs.diyetlerini uyguladım ancak sonuç pekte iyi değil 5 kilo verdim 7 kilo aldım yani hep bir ileri iki geri şeklinde ilerliyor,zayıflama hapları görüyorum sık sık fazlasıyla reklamı yapılıyor bazılarının ama koruyorum diyebilirimsiz bu konuda ne düşünüyorsunuz?bana önerilerinizi bekliyorum.

Cevap:Merhaba Gonca hanım size öncelikle diyet hakkında genel birkaç tavsiyem olacak herşeyden önce diyetinizi kendi sağlığınız için beslenme programınızı düzenlediğinizi düşünerek severek yapabilmelisiniz,eğer bunu başarırsanız yeme alışkanlığınız düzene girer ve sizhem fazla yemekten hemde fazla kilolardan kurtulmuş olursunuz.Eşiniz ve çocuğunuzla birlşikte yemek yerken porsiyonlarınızı küçük tutbailirsiniz ya da öğünlerinizi ayarlayıp ana öğünlerinizi onlarla geçirebilirsiniz.Yiyecek olarak çok yağlı,kızartma vs.gibi yemekler yerine ızgara,ve haslama tercih edebilirsiniz.ayrıca sebzeye ağırlık vermeniz yararınıza olacaktır.Unutmamanız gereken başkabir nokte beslenme proğamı kişiye özeldir.yani dergilerden uyguladığınız diyetler size tam aksine sağlıklı bir beslenme düzeni de geirebilir.bunun için bir diyetisyene başvurmanızı öneririm.Günümüz modern ölçüüm cihazlarıyla her hafta kilo kontrolü yapılmalı ve kilo kaybının vücudunuzdaki yağmı yoksa kasmı dokusundan verildiği saptanmalıdır.Asıl amaç vücudunuzdaki fazla mitardaki yağoranını azaltmak olmalıdır.fakat bu ölçümler yapılmadan kendi başınıza kilo vermeye çalıştığınızda vücudunuzdaki kas dokusunu azaltabilir ve sağlık sorunlaı ile karşılaşabilirsiniz.Zayıflama haplarına gelince en güzeli doğal yollarla beslenmedi yani herşeyi kendi başaınızla elde edersiniz hiçbir şekilde bir hekime danışmadan bu tarz ilaçlar kullanmanızı tavsiye etmem.

Ezgi D.:Merhaba Nil hanım uzun yıllardır kilo problemi olan bir bayanım çeşitli zamanlarda diyet yapıyorum ama sürekli devam etmiyorum normal olarak fakat sorun şu ki diyeti bıraktıktan sonra tekrar aynı yere dönüyorum,formumu korumak için ne yapmalıyım?teşekkürler şimdiden.


Cevap:Merhaba Ezgi hanım öncelikle diyeti sağlıklı beslenme olarak algılayop yaşam tarzınız haline getirmeniz gerekiyor,aksi halde diyeti bıraktığınızda birdaha kilo almayacaksınız gibi düşünür ve özlediğiniz yiyeceklere geri dönerseniz formunuzu olumsuz etkileyebilirsinizBunun için ideal kilonuza ulaştığınızda da aldığınız ve harcadığınız kalori miktarını bir süre daha kontrol etmeniz gerekiyor bunun için haftalık ölçmlerinizi aylık ölçümlere dönüştürebilirsiniz kilo aldığınızı gördüğünüz noktada da adım atmak için geç kalmamış olursunuz.Aynı zamanda spor yaparakta vücudunuzun formda kalmasına katkıda bulunabilirsiniz.


Nil ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Alıp Verme Döngüsü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Yoyo Sendromu: Sürekli Kilo Alıp Verme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Hamilelik Sonrası Kilo Verme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Doğum Sonrası Kilo Verme Dyt.Gülhan KOCA
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kilo Alıp Verme Döngüsü' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:15
Top