2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Enerji Dengesi
MAKALE #1703 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ekim 2008 | 6,591 Okuyucu
RAMAZAN’ DA ENERJİ DENGESİ

Gün boyunca besinler ile aldığımız enerji, harcadığımız enerjiden daha fazla olursa vücut yağ depolamaya bizde kilo almaya başlarız. Alınan enerjinin harcanan enerjiye eşit olması, mevcut kilomuzu korumamızı sağlar. Gün boyu harcanan enerjinin, besinler yolu ile alınan enerjiden fazla olması ise, “negatif enerji dengesi” sonucu tartıda kilo kaybı demektir.

Karbonhidrat, yağ ve protein fark etmeksizin, vücuda besinlerle alınan fazla enerjinin hepsi vücudumuzda yağ olarak depolanır. Kazandığımız fazla yağ depoları vücudumuzun, zor günlerde harcamak için biriktirdiği yakıtı. Bizim de görüntüsünden ve taşımaktan oldukça rahatsız olduğumuz baş belası yağ depolarımızdır.

Ramazan ayında akşama kadar su ve enerji almamamız vücudumuzu biyolojik anlamda oldukça zorlar. Bu durumun en büyük yan etkisi ise; metabolizmamızın yavaşlaması sonucu hızlı ve kolay kilo almamızdır.

Vücudumuza besinlerle alınan enerji kadar harcanan enerji de önemlidir. Vücudumuzda enerji harcaması, 3 şekilde olur. Bunlar;
1-Bazal metabolizma hızımız (yaşamak için harcadığımız enerji) ,
2- Fiziksel aktivitemiz (günlük aktiviteler ile harcadığımız enerji),
3-Besinlerin oluşturduğu termik etki (besinleri sindirmek için harcadığımız enerji).

Oruçlu iken, metabolizmamızın yavaşlamaması ve kilo almamak için sözünü ettiğimiz bu enerji harcama sistemlerini maksimum seviyede tutmalıyız. Fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarımızda küçük ayarlamalar yaparak, sağlığımızı maksimum seviyeye getirip, maksimum seviyede tutabiliriz.

Ramazanda enerji harcamamızı arttıracak uygulamalar:

Erken Bayram Temizliği için kolları sıvayın… Enerji harcamanızı arttırmanın en basit yollarından biri de ev işleri ile ilgilenmektir. Bayram temizliğine yavaş yavaş başlayın.
İftardan sonra yürüyün… İftardan sonra fırsat bulduğunuz kısa zaman dilimlerinde, kendi temponuzda yürüyüş yapın.
Telsiz telefon kullanın, enerji harcamanız artsın… Evde veya iş yerinde uzun telefon konuşmaları yapmak zorunda kalıyorsanız, yürüyerek konuşun. Böylece daha fazla enerji harcamış olursunuz.
Molalarda gözler dinlensin, vücut çalışsın… Bilgisayar ile çalışırken, gözlerinizi dinlendirmek için verdiğiniz saat başı molaları iyi değerlendirin. Ayağa kalkın, birkaç adım yürüyün. Ortam uygunsa, birkaç esneme hareketi yapın.
Artık asansörü hayatınızdan çıkarın… Dizinizde her hangi bir probleminiz yok ise asansörün bozuk olduğunu farz edin ve merdivenleri kullanın. Eğer bir gökdelende oturuyor veya çalışıyorsanız, asansörden birkaç kat önce inmeyi alışkanlık haline getirin.
Yürüyen merdivenlerden uzak durun… Daha güçlü bacaklar ve eklemler, daha formda bir vücut için, yürüyen merdivenleri unutun ve kendiniz için yürüyün.
Arabanızı park yerinin en uzak yerine park edin! Metroda çıkışa en uzak vagona geçmeyi tercih edin… Son zamanlarda zamanla yarışırken minimum enerji harcıyoruz. Arabayı girişe en yakın yere park etmek veya metroda çıkışa en yakın vagona geçmek için özel bir çaba harcar olduk. Birkaç adımdan zarar değil, yarar geleceğini düşünün ve bu tür alışkanlıklardan kurtulun
Oruçken aşırı ve uzun süreli hareketten kaçının… Gün içinde açken ne kadar çok ve yoğun hareket ederseniz vücudunuzu o kadar çok yormuş olursunuz. Su ve kas kaybını hızlandırırsınız.

Ramazanda sağlıklı beslenme tiyoları:
Sahura kalkın… Sahura kalktığınızda aç kaldığınız süre olabilecek en kısa zaman olur. Böylece hem metabolizmanız minimum yavaşlamış hem de orucunuzu rahat geçirmiş olursunuz.
İftarı geniş zaman dilimlerine yayınSahurdan iftara kadar uzun açlık evresi sonrası birden çok miktarda yemek yemek mide ve sindirim sistemi problemleri oluşturmakla kalmaz, metabolizmamızın yavaşlamasına sebep olur.
Yavaş yiyin ve az porsiyonlar tüketin… Az ve çeşitli yemek sağlıklı ve dengeli İftarda da beslenmenizi Kolaylaştırır.

Meyve yemeyi ihmal etmeyin… Beslenmenizde meyve olması karbonhidrat, protein, yağ yanında vitamin mineral ve enzim açısından da yeterli ve dengeli beslenme sağlar.
İftardan sahura kadar sürekli su tüketin… Beslenme alışkanlıklarımızın ayrılmaz bir parçası da yeterli su tüketimidir. Normal bir insanın normal şartlarda minimum 8 bardak(1,5 litre) su tüketmesi gerekir
Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden uzak durun… Bu tür besinler kilo almanızı kolaylaştırdığı gibi bir takım sağlık problemleri oluşturarak Ramazan ayı ve Ramazan bayramını gölgeleyebilir.
Sevdiklerinizle beraber, sağlıklı, mutlu daha nice Ramazan ayı ve bayramı geçirmeniz dileğiyle.

soru - cevap
Derya E:Merhaba ben 43 yaşına 2 çocuk annesi bir bayanım,menepozla birlikte kilo almaya başladım son 2 yıldır her ramazanda 1 ayda en az 3 kilo alıyorum ve kalıcı oluyor,yaptığım diyetler işe yaramıyor,lütfen bana biraz öneride bulunabilirmisiniz.

Cevap:Menapoz dönemi tüm kadınlar için oldukça zordur bu süre içinde zihniniz de bedeninize birçok karmaşıklıklar yaşar ramazan ayında gün boyu aç kalacağıız için kendinize biraz daha dikkat etmeniz gerekiyor,uzun süren açlık dönemi kan şekerinizin düşmesine neden olur bu yüzden sofraya oturduğunuzda fazlasıyla yeme istgeği duyarsınız,bunu biraz olsun engellemek için sahura kalkmanız şart,gün içersinde fazla hareket etmenizde enerji yakıp daha çok acıkmanıza neden olacaktır.ancak iftarda küçük porsiyonlar tercih etmeli ve yavaş yavaş yemeyi denemelisiniz.Bunun yanında gün boyu susuz kalan vücudunuza gerrekli miktarda sıvı almalısınız.Ayrıca iftardan sonra tüm günün yorgunluğunun üzerinize çökmesine izin vermeyin,küçük bir tempolu yürüyüs bile işlerinizi sandığınızdan daha kolay hale getirebilir.aç karna değil ama iftardan sonra mümkün olduğunca fiziksel aktivitede bulunmanız yararınıza olacakttır.

Eylem G:Merhaba ben 25 yaşında masa başı çalışan bir bayanım.Kendimi bildim bileli abartılı olmamakla birlikte kilo problemim hep oldu fakat son 2 yıldan bu yana kendimi çok kötü hissediyorum çünkü yaptığım diyetlere rağmen kilom iyice arttı nedenini bilmiyorum ama harekesiz kalmamında etkisi olabileceğini düşünüyorum,bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Cevap:Merhaba öncelikle belirteyimki eğer metabolizma hızınızda normal se kolaylıkla kilo verebilirsiniz öncelikle karar vermeniz gerek fakat asla kendi kendinize diyet yapmanızı önermiyorum diyet kişiye özeldir ve herkesin günlük kalori ihtiyacı birbirinden farklıdır.Ayrıca vücudunuzdan giden ağırlığın kas mı yok sa yağmı olması çok çok önemli.yanlış diyetlerle verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almanız da mümkün bu yüzden bir diyetisyene gitmeniz gerektiğini takrar hatırlatıyorum.Hareketsiz kalmanızında fazlasıyla etkisi olduğunu düşünüyorum kendinize basit hareketler üretin.örneğin,dolmuştan bir durak önce inin,evinize yürüyerek gidin,kısa mesafeler için araç kullanmayın,asansör yerine merdiveni tercih edin,ofiste firsat buldukça küçük yürüyüşler yapın evde tv karşısında yapılabilecek basit eğzersizler den de yararlanabilirsiniz.örneğin bir yürüme bandı işinize yarayabilir.

Nil Şahin Gürhan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Enerji Dengesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Enerji Arttıran Beslenme Tarzı Dyt.Orçun KÜRÜM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Tuba ÖNAL
► Ramazanda Kabızlık Dyt.Yunus KAPAR
► Ramazanda Beslenme Dyt.Serra UÇTUM
► Ramazanda Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Ramazanda Beslenme Dyt.Elif ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Enerji Dengesi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top