2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Kilo Alıyoruz? İşte Kilo Alımını Tetikleyici 8 Sebep!
MAKALE #17333 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Ekim 2016 | 4,922 Okuyucu
NEDEN KİLO ALIYORUZ ?

Sürekli kilo alıp verme özellikle bayanlar başta olmak üzere genel olarak toplumun bir problemi haline gelmiş durumda. Kendi kendine yapılan diyetler, içilen zayıflama çayları- ilaçları, uzun süre aç kalmalar ve detoks programları sonucu verilen kilolar belli bir süre sonra tekrar gündeme geliyor. Peki neden kilo alıyoruz?

Kilo Almamızı Etkileyen Faktörler

1)Yaşam Tarzı

Gün içinde aldığımız kalori verdiğimiz kaloriden fazla olduğu taktirde kilo almaya başlarız. Bu durumu etkileyen birçok faktörle karşı karşıyayız. Sedentar bir hayat tarzı, ofis hayatı, toplu taşıma araçlarının kullanımının artması, her yere özel arabalarımızla gitmek gibi faktörler bizleri kilo almaya daha meyilli bireyler haline getiriyor. Oysaki gün içinde yarım saatlik yürüşlerle kalori dengemizi sağlamamız mümkün. En azından 1,2 durak önce inmemiz ya da arabamızı birkaç metre uzağa parketmemiz bile bizlere gün içinde yürüme olanağı sağlıyacaktır.

2)Öğün Atlamak

Sık yemek yiyen insanların, gün içinde 1-2 öğün tüketen kişilere kıyasla daha zayıf olduklarını farketmişsinizdir. Bunun nedeni uzun süreli açlıklar sonrası vücutta kullanılacak enerji kaynağı kalmadığından dolayı vücudun daha sonraki saatlerde enerji sağlayabilemek için yağ depolamaya başlamasıdır. Özellikle gece boyu yaşanan açlık sonrası boşalan glikojen depolarını sabah uyanınca kahvaltı öğünüyle mutlaka doldurmalıyız. Bu öğünde de karbonhidrat ile proteini bir arada bulundurmamız gerekir. Ayrıca uzun açlıklar sonrası düşen kan şekeri nedeniyle, yemeği daha hırslı yeriz ve bu da insülin hormonunun ani salgılanmasına neden olarak aynı şekilde aniden de düşmesine yol açar. Bu da bizim kısa süre içerisinde acıkmamızı sağlar. Kendinizi fazla aç bırakmamak için yanınızda kuruyemiş kurumeyve hazır yoğurt ya da kutu sütlerden bulundurabilirsiniz.

3)İşlenmiş ve Paketli Gıdaların Tüketiminin Artması

Daha yoğun bir yaşam sonrası alışveriş yapıp yemek hazırlamaya bile üşenir hale geldik. Sonrası malum. Dışarıdan söylenilen yemekler, hazır köfteler, börekler ve sonucunda vücuda alınan gereksiz yağ, şeker, tuz. Akşamları eve geldiğinizde sebze yemeği yapmak zor geliyorsa en azından ton balıklı ya da yumurtalı peynirli bir salata hazırlayabilirsiniz.

4)Düzensiz Uyku

Gece geç yatan kişilerde abur cubur yemeye eğilim daha fazladır çünkü gece geç yatanlarda serotonin (mutluluk hormonu) salgılaması düşer ve kalorisi yüksek besinlere yönelim artar.

Akşamları ne kadar erken yatar sabahları ne kadar erken kalkarsanız metabolizmanız daha erken çalışmaya başlar bu da gün içinde alacağınız kalorileri daha iyi yakmanızı sağlar.

Leptin hormonu yeterince besin aldığımızda beyine uyarı vererek iştahımızın kesilmesini sağlar. Az uyunduğu zaman leptin hormonu seviyesi düşerek kendimizi aç hissetmemize neden olur.

Ghrelin hormonu açlık halinde vücudumuzda yükselen, yüksek kalorili besinleri dayanılmaz hale getiren bir hormondur. Uykusuzluk yaşanılan günlerde ghrelin hormonu vücutta yükselir ve besin alımınız artabilir.

Uyumadan önce meyve yanında süt ürünleri ya da insülin direnciniz ve ani acıkma ataklarınız varsa yalnızca süt ürünlerinden tüketmeniz daha doğru olacaktır.

5)Hormonlar

Kortizol hormonu aşırı stres durumunda salgılanan, fazlalığında yağlanmaya neden olan bir hormondur. Özellikle gece salgısı azalıp, uyandıktan 1-2 saat sonra en yüksek seviyesine gelir. Bu nedenle düzensiz bir uyku sonrası kişide kortizol üretimi artar ve yağlanma başlar.

Tiroid hormonu boynumuzda bulunan ve metabolizmayı kontrol eden tiroid hormonlarını salgılar. Bu hormonlar az salgılandığında hiptiroidi denilen hastalık ortaya çıkar.

Pankreas bezinde salgılanan insülin hormonunun aşırı salgılanması durumunda reaktif hipoglisemi denen hastalık ortaya çıkar. Bu hastalar yemek sonrası ani şeker düşmesi ve bunun sonucunda tatlı isteği yaşarlar. Yapılan atıştırmalıklar da kilo alımına neden olur.

Kadınlarda yaşanan polikistik over sendromunda, yumurtalıkta kist oluşması, tüylenme, adet bozukluğu ve insülin direnciyle birlikte kilo alma durumu vardır. Yumurtalıklardaki sorun giderilmediği takdirde bu hastların kilo vermesi zordur.

Hipofiz bezinden salgılanan ve kadınlarda süt üretimine yardımcı olan prolaktin hormonunun fazla salgılandığı durumlarda kilo alımı, memeden süt gelmesi, adetlerde bozulma ve memeden süt gelmesi durumları yaşanır.

6)Yanlış Yeme Davranışları

Hızlı yemek yemek.

Öğün atlamak.

Gece geç saatlerde yemek yemek.

Televizyon karşısında veya kitap okurken yemek yemek.

Az su içmek.

7)Psikolojik Bozukluklar

Duygusal anlarda yapılan hareketler kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Yemek yeme davranışı da bunlar arasındadır. Kimisi üzüntülü anında fazla yerken kimisi de mutlu anında gösterebilir bu hareketi.

8)Genetik Faktörler

Yapılan bir araştırmaya göre, normal kilolu anne babanın çocuklarının şişman olma riski %8-9 iken, anne babadan biri şişmansa çocuklardaki risk %40, eğer her ikisi de şişman ise bu risk %80 olmaktadır. Ancak bu durum, ailenin yeme alışkanlıklarına bağlı olarak da değişebilir. Ailenin yemeklerinin yüksek enerjili oluşu, bütün ailenin fazla kalori almasına dolayısıyla kilo almasına neden olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Kilo Alıyoruz? İşte Kilo Alımını Tetikleyici 8 Sebep!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Neden Kilo Veremiyorum? Dyt.Hatice İLKHAN
► Obezitede Neden Kilo Verilmeli? Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Kilo Verme Neden Durur ? Hızlandırmak İçin Tavsiyeler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Neden Kilo Alıyoruz? İşte Kilo Alımını Tetikleyici 8 Sebep!' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:44
Top