2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Selülitten Kurtulmak İçin Nasıl Beslenmeli ?
MAKALE #1332 © Yazan Dyt.Sabiha ATAÇ | Yayın Temmuz 2008 | 11,360 Okuyucu
SELÜLİTTEN KURTULMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ ?

Bir dolaşım bozukluğu hastalığı olan selülit ne yazık kadınlar için bir problem haline gelebilmektedir. Genellikle dengesiz ve yanlış beslenme, fiziksel aktivitenin yetersiz olması gibi nedenlerin de etkin olduğu bu sorunun çözümünde kilo vermek, yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktiviteyi arttırmak, bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri büyük ölçüde işe yaramaktadır.

Unutmamak gerekir ki ideal kilonuza indiğinizde selülit problemimiz de yok denecek kadar az hale gelecektir.

Zayıf olan kişilerde de selülit olması söz konusudur, bu da bu kişilerin genellikle dengesiz beslenmesinden kaynaklanabilmektedir.


Öneriler :

1. Mümkünse her gün ( haftada en az 3 – 4 kez ) 30 – 40 dakika kadar düzenli olarak spor yapınız;
Bu sporun 20 dakikası ısınma olmalı, ısınma olmadan yapılan spor vücuda zarar verir, vücutta Laktik asit birikimine sebep olup selülit yıkımını engeller. Bununla birlikte vücutta yağ yakılması 20 dakikadan sonra başlamaktadır.

2. Spor sırasında ve gün içinde 2,5 - 3 lt su içiniz, içilen su böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak selülit yıkımını hızlandıracaktır. Bununla birlikte, 4 litreden fazla su içiminin elektrolit kaybına neden olacağı unutulmamalıdır.

Günde 3 fincan kadar bitkisel çaylardan içebilirsiniz. Bu çaylar Meyan kökü, Ada çayı, Isırgan otu olarak tercih edilmelidir.

3. Bitkisel sıvı yağları karışım şeklide tüketiniz. Böylece almış olduğunuz yağ asidi örüntüsü gereksinmelerinize uygun hale gelecektir.Gün boyunca kullandığınız yağ miktarına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca hayvansal yağ ve margarinlerden de uzak durmalısınız.

Karışım ; Zeytin yağı veya fındık yağından birini + Ayçiçek veya mısırözü yağından birini + soya yağı veya pamuk yağından birini seçerek bu 3 yağdan oluşan karışımı tüketiniz.

* Veya sebze yemeği ve salatalarınıza zeytin yağı kullanarak, diğer yemelerinize de mısırözü veya ayçiçek ile soya ve pamuk yağını tercih edebilirsiniz.

Yine ceviz,badem,fındık da yağlı yohumlardır ve vücudumuz için faydalı yağ asitlerini içermektedir. Ölçülerine dikkat ederek tüketebilirsiniz.

4. Bir yanda dokuları atık maddelerden temizleyen, öte yanda hücrelere besleyici maddelerin naklini çabuklaştıran Potasyum ve C vitamini kaynağı olan besinleri sıklıkla tüketmekte fayda vardır.
Günde 3 – 5 porsiyon Potasyum ve C vitamininden zengin muz, kayısı, kavun, karpuz, hurma, nar, kivi, yenidünya, kuru meyveler (kuru kayısı,kuru erik), turunçgiller (portakal, mandalina, greyfurt )gibi meyveler tüketilmelidir.

5. A vitamini ( havuç ) ve E vitaminleri ( tam tahıl tahıllar, bitkisel yağlar ) deriyi düzgünleştirir, magnezyum ( ıspanak, peynir, dil balığı, muz gibi ) metabolizmayı harekete geçirir, fosfor (süt , yoğurt, et , peynir, yumurta, kurubaklagiller, kavun, yağlı tohumlar) dokuları kuvvetlendirir.

Uzak Durulması Gerekenler :

Alkol, çay, kahve, kola vb. kafeinli içecekleri içmemeye, tuz, şeker, aşırı tatlı ve hamur işi yememeye özen gösteriniz. Özellikle kızartma ve kavurmalar, yanmış ve hayvansal katı yağlar,yağlı gıdalar (krema,kaymak vb...) fastfood ve içeriği bilinmeyen diğer hazır gıdalar, şeker/şekerli besinler ve tuz bu konudaki düşmanlarınızdandır.

Sedenter yaşam tarzından uzak durmaya çalışmak, öğün atlamadan, sık sık az az beslenerek ve bol su içerek gerekirse bir uzmandan yardım alarak bilinçlenmek son derece önemlidir.


Diyetisyen Sabiha Ataç
Özel Jimer Hastanesi Bursa
Yazan
Dyt.Sabiha ATAÇ
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Selülitten Kurtulmak İçin Nasıl Beslenmeli ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sabiha ATAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sabiha ATAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Sabiha ATAÇ
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sabiha ATAÇ'ın Makaleleri
► Çocuklar Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Meltem YAMAN
► Kilolu Hamileler Nasıl Beslenmeli Dyt.Başak KEFELİ
► Gebe Kadınlar Nasıl Beslenmeli Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Hashimoto Tiroiditi Hastaları Nasıl Beslenmeli ? Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Selülitten Kurtulmak İçin Nasıl Beslenmeli ?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2008
► Gebe Beslenmesi ve Önemi Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:31
Top