2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme, Meme Estetiği, Kısa İzle Meme Küçültme Ameliyatları: Sık Sorulan Sorular ve Riskler
MAKALE #3194 © Yazan Op.Dr.Onur GÜRBÜZ | Yayın Haziran 2009 | 24,096 Okuyucu
MEME KÜÇÜLTME, MEME ESTETİĞİ, KISA İZLE MEME KÜÇÜLTME, AMELİYAT TEKNİKLERİ, SIK SORULAN SORULAR, RİSKLER

Meme “doğurganlığın, bereketin, dişiliğin, anneliğin” sembolü olan ve kadının sosyal kimliğinde önemli bir yeri olan organdır. Tarihte ana tanrıça heykeli “Kibele” bereket, doğurganlık sembolü olarak değerlendirilmiş olup üç memeli olarak tasarlanmıştır. Toplulukların sanatsal geçmişine baktığımızda farklı dönemlerde “güzellik” anlayışı farklı şekilde yorumlanmış ve kabul görmüştür. Yakın tarihimizde Osmanlı dönemi resimlerde, oryantal tablolarda biraz kilolu, geniş kalçalı ve iri memeli kadınların sarayda resmedildiğini görürsünüz. Yine günümüzde “sıfır beden” olarak magazinde yer eden vücut şeklinde fotomodel olarak podyumda “göğüs ölçüsü 70 olan” kadınlar moda akımını sergilemekteler.
Meme büyüklüğü toplumumuzda oldukça büyük bir sorun. Farklı etnik topluluklarda meme yapısı ırk özelliği olarak farklılıklar gösterir. Mesela uzak doğuda (Çin, Japon ırkı gibi) ve Rus ırkında meme genellikle küçük ve bu gibi topluluklarda memeye yönelik estetik uygulamalar genellikle büyütme şeklinde yapılmaktadır. Bizde ise meme küçültme oldukça sık yapılan bir estetik ameliyattır. Hamilelik ve doğum sonrası memenin şekli değişebilir. Bazı kadınlarda içi boşalmış bir balon gibi meme sarkık ve hacmen küçülmüş olabilir. Bazı kadınlarda da memeler irileşerek o şekilde kalır. Her iki duruma yaklaşım tam zıt şekilde olur. Bu nedenle meme estetiği düşünen, doğum yapmış bir bayanın bu işi planlarken daha sonra doğum yapıp yapmayacağını hesaba katması daha uygun olur. Çünkü yapılan bir meme doğumla değişime uğrayacaktır. Ayrıca meme küçültme sonrasında kullanılan tekniklerle yakından alakalı olmakla birlikte süt üretimi ve süt salınımı ile ilgili ufak tefek sorunlardan sütün gelmemesine kadar sorunlarla karşılaşılabilir.
Meme ile ilgili hasta şikayetlerini değerlendirdiğimizde sorunlar oldukça geniş bir yelpazede karşımıza çıkar. Nelerdir bu sorunlar?
1. Meme büyüktür, sarkıktır, meme başı geniştir, deride çatlaklar (strialar, selülit görünümü) vardır
2. Meme büyüktür, sarkıktır, meme başı geniştir, deri kalitesi iyidir
3. Meme büyük değildir, sarkıktır, meme başı geniştir, derisi kırışıktır
4. Meme büyük değildir, sarkıktır, meme başı normaldir
5. Meme orta büyüklüktedir, hafif sarkıktır, deride strialar vardır
6. ……….

Meme ile ilgili her hastanın şikayeti diğerinden farklıdır ve her hastada planlayacağımız tedavi farklıdır.
Meme küçültme isteyen hastalar memenin ne kadar küçüleceği konusunda bizlere farklı taleplerde bulunurlar. Bu taleplerin bazılarını yerine getirmek imkansızdır. Örneğin kilolu bir bayan, meme ölçüsü 125 ve hasta göğsüm 80-85 beden olsun diyor. Biz bayanın memesinin hemen alt kısmından göğüs kafesinin etrafını ölçtüğümüzde 105-110 cm çıkıyor. Bu ne demek? Eğer göğsün tamamını alsanız, altta kaburgalar bile kalsa ölçü 105 olur. İşte bu talep çok sık karşılaştığımız bir durumdur. Sebebi de toplumumuzda sütyen ölçüsü ve meme büyüklüğü ölçüsünün henüz yeterince bilinmemesidir.

Peki sütyen ölçüsü veya meme ölçüsü nedir?

Memenin en geniş kısmının çevresi ölçülür. Meme altı göğüs kafesi çevresi ölçülür. Meme çevresinden diğer ölçüm çıkarılır ve bir sayı bulunur. Örneğin: Meme etrafı 105 cm, göğüs kafesi çapı 90 cm. 105-90= 15 cm. Her 6.5 cm katları sütyende A, B, C, D “cup size” olarak bilinen meme dokusunun gerçek ölçüsünü verir. Eğer bu fark 6.5 cm’e kadar olsaydı ölçü 90 beden A cup olurdu. 13 cm’e kadar olsaydı 90 beden B cup olurdu. Örneğimizdeki 15 cm fark C cup olmakta. Bu ölçüm tekniği ile önce hastanın gerçek bedeni hesaplanıp gerçekten hangi boyuta kadar küçültme yapılacağı konuşulmalıdır.

Meme büyüklüğüne bağlı gelişen sağlık sorunları nelerdir?

Biz estetik cerrahlara büyük göğüslü kadınlar kozmetik nedenlerden sonra sıklıkla sırt ve boyun ağrısı şikayeti, meme altında pişik şikayeti, omuzlarda sütyenin baskısına bağlı yara olması şikayetiyle başvururlar. Bazen fizik tedavi doktorları da iri göğüsün vücut şeklini bozmasından dolayı sırt ve boyun ağrısı çeken hastaları yönlendirirler. Göğüsler vücudun ağırlık merkezini öne doğru kaydırdığı için omurga yapısında zamanla eğilmeler yapabilir. Ağrıların temel sebebi budur.

Göğüs küçültme ameliyatının riskleri nelerdir?

Her ameliyatın barındırdığı riskler bu ameliyatta da vardır. En basitinden yara bölgesinde enfeksiyon (antibiyotiklerle önlenebilir), hemetom “kan birikmesi” (ameliyatta yerleştirilen küçük bir hortum olan “dren” uygulamasında bu risk pek gözlenmez). Ayrıca ameliyata özel bir takım riskler vardır. SİGARA kullanımı meme ameliyatında önemli bir sorundur. Çünkü memenin küçültüldüğünde meme ucunun beslenmesi için damar yapısının korunması gerekir, sigara damarlarda kasılma yaratarak dokunun beslenmesini azaltır. Bu nedenle en az 3-4 hafta sigarayı keserek beklemek gerekir. Ameliyat tekniği de bu riskte önemli, “pedikül” olarak adlandırdığımız meme başının aşağıdan yukarı taşınmasındaki doku bağlantısını sağlayan kısmı belirli miktarda korumak gerekir. Bu nedenle dikkatli yapılması gereken bir operasyondur.

Meme küçültme ameliyatı ile meme kanseri arasında bir ilişki olur mu?

Hayır, aksine biz ameliyatta bir takım dokuları kesip alıyoruz, bunlar patoloji tarafından inceleniyor. Bu durum aynı zamanda çok güvenilir bir tarama oluyor, çünkü çıkan tüm doku inceleniyor. Meme küültme öncesinde hastanın yaşına göre meme taraması yapılabilir. Muayene, meme ultrasound’u, gerekirse mamografi ile kontrol sağlanır. Yine meme küçültmeden sonra mamografi ve diğer tarama testleri güvenle uygulanabilir.

Meme küçültmenin süt üretimi ve salınımı ile ilgisi nasıldır?

Meme küçültmede süt üretimi azalabilir, değişmeyebilir, tamamen durabilir. Buna garanti vermek mümkün değildir. Çünkü her kadının meme bez yapısı farklıdır. “Yani her büyük memeli kadının fazla meme bezi vardır” demek yanlış olur. Memenin büyük çoğunluğu yağ dokusudur. Ve estetik ameliyatta çıkarılan kesim yağ doku ağırlıklı ise süt üretimi çok etkilenmez, ancak “meme bezi” ağırlıklı ise süt azalır. Bir de sütün meme başından salgılanmasında değişiklikler olabilir. Bir takım kanallar kesildiği için bazen salgılanmasında sıkıntı yaşanabilir. Tüm bunların hasta ile detaylı konuşulmasında fayda vardır. Çünkü hiç doğum yapmamış hastada sonrasında sıkıntı yaşanabilir.

Meme küçültme ameliyatında izler nasıl olur?

Çok iri memelerde kullanılan tekniğe göre değişmekle birlikte genellikle “ters T” dediğimiz meme başından aşağıya ve altta memenin kıvrımında bir iz kalır. Bazı hastaların yara iyileşmesi çok iyidir ve sonuç çok güzel olur. Bazı hastalarda izler bir miktar belirgin olabilir. Bir de “Vertikal skar” denen bir teknik vardır. Bunda sadece meme başından aşağı uzanan tek bir iz veya “kısa T veya J şeklinde” daha küçük bir iz yaratan teknikler vardır. Hastanın mevcut memesi teknik seçiminde etkili olmakla birlikte doktora ait faktörler ( alıştığı teknik, kişisel tercih vs.) de kullanılacak yöntemi belirler.

İzleri azaltmak için yöntem var mı?

Erken dönemde uygulanan bir çok yöntem vardır. Silikon bir bant uygulaması ile sürekli bası uygulanabilir, yine jel şeklinde silikon uygulanabilir. Farklı bir takım kremler skar gelişimini azaltabilir. Geç dönemde lazer uygulaması, dermabrazyon (derinin zımpara benzeri bir işlemle soyulması) uygulaması planlanabilir. Şu unutulmamalıdır ki “her insanın yara iyileşmesi farklıdır, aynı cerrahın yaptığı operasyonların izleri de kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Ameliyattan sonra kaç kilo azalırım?

Meme büyük olsa da yağ ağırlıklı bir organ olmasından dolayı doku hafiftir ve çok iri memelerde bile bir taraftan 1500 gram- 2000 gram ( oldukça iri memelerde) olmak üzere en fazla 3-4 kilogram azalırsınız.

Ameliyattan sonra meme şeklim değişir mi?

Kilo alıp verme ile göğüs yapısı değişir. Çünkü yapılan meme sizin bir parçanızdır ve vücudunuz şişmanlama veya aşırı zayıflama sonucu değişeceği gibi göğüsler de bu duruma uyum sağlarlar. Silikon ameliyatından farkı budur. Ameliyattan 6 ay, 1 yıl sonra kilo alıp verme olmasa da meme şekli değişir. Çünkü yer çekimi ve kendi ağırlığının etkisi ile bir miktar sarkma gösterebilir. Bunun derecesi memenin ne kadar küçültüldüğü, kullanılan küçültme tekniği, dokunun yapısı (derideki gevşeklik, sıkılık, doğum yapma vs.) ile alakalıdır. Bizler bu durumu düşünerek ameliyatımızı altı ay sonraki sarkmayı hesaplayarak yaparız. Zaten bu durum çok az miktarda olması doğal bir görünüm sağlar.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme, Meme Estetiği, Kısa İzle Meme Küçültme Ameliyatları: Sık Sorulan Sorular ve Riskler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Onur GÜRBÜZ
Kayseri
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Meme Küçültme Ameliyatları Dr.Muhammet ERKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme, Meme Estetiği, Kısa İzle Meme Küçültme Ameliyatları: Sık Sorulan Sorular ve Riskler' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:20
Top