2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücut Şekillendirme Operasyonları (Iı): Meme Büyütme, Meme Küçültme, Meme Dikleştirme
MAKALE #6922 © Yazan Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM | Yayın Mayıs 2011 | 4,922 Okuyucu
Amerikan Plastik Cerrahi Birliği’nin yaptığı bir araştırmaya göre ABD’de en sık yapılan 5 Plastik Cerrahi operasyou içinde ilk sırayı meme büyütme operasyonları almaktadır (2009 yılı içinde toplam 289bin uygulama). Timothy Schaub ve arkadaşları kendi serilerinin yanında geniş bir literatür taraması yapmışlardır (1696 makale). Sonuçta meme büyütme operasyonlarında memnuniyet oranını oldukça yüksek bulmuşlardır. Meme protezi küçük göğüslerin büyütülmesinde etkili, dramatik bir yöntemdir. Kullanılan malzemeler tıpta uzun yıllardır kullanılan, vücutla uyumluluğu birçok alanda kanıtlanmış ürünlerdir. Yine de, vücuda bir eksikliği gidermek için bir yabancı cisim konulduğu bilinmeli ve bununla ilgili durumlara hazırlıklı olunmalıdır.

Gelişimsel nedenlerle, kilo verme veya doğum-emzirme dönemi sonrası değişikliklerle göğüslerinin küçüklüğünden (ve hatta hafif dereceli sarkmalardan) şikayetçi olan kişilere meme büyütme operasyonu yapılabilir. Bu işlem en sık (hatta rutin) olarak bir meme protezi (implantı) yerleştirilerek yapılmaktadır. İleri derecede sarkmanın olduğu durumlarda ise aynı zamanda meme dikleştirme işlemini de yapmak gerekebilmektedir. Bugün için en çok tercih edilen ve önerilen yol ise önce meme dikleştirmenin yapılması ve 6 ay sonra meme protezinin yerleştirilmesidir. Meme dikleştirme ile beraber çok büyük bir protez konulması amaçlanmıyor ise aynı seansta da yapmak mümkündür. Bu iki işlemin aynı anda yapıldığı hastalarda nadir de olsa protezin basısına bağlı olarak dikiş yerlerinde açılma görülebilmektedir.

Sık karşılaştığımız soruların başında meme büyütmede yağ veya kalıcı dolgu maddelerinin kullanımı gelmektedir. Öncelikle belirtmek gerekirse, yaş enjeksiyonu bugün kabul görmemektedir. Çok sınırlı yapıdaki memelerde düşünülebilecek bu yöntemde büyüme sadece yarım beden sağlanabildiği gibi enfeksiyon oranlarının yüksekliği, kist oluşumu, kalsifikasyon gibi üzücü yan etlerinin sıklığı nedeni ile değerini daha geçen yüzyılın başlarında kaybetmiştir. Dolgu maddelerinde ise maliyetin çok yüksek oluşu, uygulamadaki bilimsel kanıtın neredeyse hiç olmayışı biz Plastik Cerrahi uzmanlarının bu yola hiç başvurmamasının ana nedenleridir.

Meme dikleştirme ameliyatları meme küçültmede olduğu gibi izli ameliyatlardır. İzsiz her hangi bir yöntem bugün yoktur. Tüm meme estetiği girişimlerinde amaç bayanların ameliyat sonrası kadınsı özgüvenlerini kazanmalarıdır. Bugün bizim yaptığımız meme estetiği girişimlerinden sonra iz için tarafımıza gelen hasta nerdeyse hiç yoktur. Bu da bu ameliyatların başarı oranı hakkında iyi bir göstergedir.

Temel olarak meme dikleştirme ameliyatları, meme küçültme ameliyatlarında kullanılan teknik ve prensiplere benzer olarak yapılan ama meme bezinde bir küçültme işlemi yapmadan, memenin biçiminde yapılan değişiklikleri kapsar.

Bu hasta grubunu özellikle doğum yapmış, yaş ile meme dokusu kaybolmuş buna bağlı sarkmaları olanlar ile ani ve çok kilo vermiş bayanlar oluştururlar. İleri yaşlarda, özellikle doğum yapmış ve bir kaç sefer süt kanallarının dolup boşalması ile meme derisi bollaşan kişilerde bir de hormonal değişimler meme sarkmasını arttırmaktadır.
Meme başı aşağı doğru bakan, meme altı dokuları incelmiş kişiler özellikle ameliyata adaydır. Meme dokusunun katlanması ve meme başının yukarı alınımı ile üst kutuptaki dolgunluk amaçlanmaktadır. Bu nedenle gardrop değiştirici ameliyat olarak da bilinmektedir.

Sarkma problemi ileri derecede olmayan ve daha küçük memelerde tek başına meme protezi uygulaması iyi sonuç verebilmektedir. Ancak diğer vakalarda meme dikleştirme operasyonu –protez olsun, olmasın- gereklidir.

Meme dokusu yeterli olmayan ve biraz büyük görünüm isteyenlerde aynı seansta veya en az 6 ay sonra küçük bir protez kas altına konulabilir. Aynı seansta eğer meme protezinin konulması isteniliyor ise protezin çok hacimli olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde, özellikle protezin yer çekimine bağlı olarak dikiş hatlarına baskısı yüzünden yara açılmaları görülebilmektedir.

Bize en sık sorulan soru bu ameliyatın neden izli olduğudur. Sarkma problemi ileri derecede olmayan ve daha küçük memelerde tek başına meme protezi uygulaması iyi sonuç verebilmektedir. Ancak diğer vakalarda meme dikleştirme operasyonu –protez olsun, olmasın- gereklidir. En iyi sonucu veren yöntemin ise meme başı çevresinden başlayan ve meme kıvrımına kadar uzanan bir ize neden olacağı düşünülmelidir. Memenin alttan toplanmasının ile meme başının yukarı taşınması gerekliliği nedeni ile izsiz ameliyat değildir. Meme dikleşmesini sağlayan kozmetik veya ağız yolu ile alınabilecek ilaç da bulunmamaktadır. Ancak izin iç çamaşırı içinde gizlenebilmesi ve zaman içinde –kişiden kişiye fark göstermekle beraber- çok daha az belirgin hale gelmesi avantajdır.

Protezle meme büyütme ameliyatları özellikle sarkması olan bayanlarda memelerde tek başına dikleştirme sağlamamaktadır. İzleri kabul etmeyen hastalarımızın bize yine en çok sorduğu sorulardan biri de budur.

Ameliyat süresi aksi durum olmadıkça 1-1,5 saat kadardır. Ameliyat süresinin çoğunu cilt altı atılan dikişler almaktadır. Beklenmeyen bir durum olmadığı sürece 1 gecelik hastane kalımı yetmekte ve kişiler işlerine 3-4 gün içerisinde geri dönebilmektedirler.
Meme küçültme operasyonunda amaç, daha önceden hekim ve hasta tarafından kararlaştırılmış yeni meme boyutuna ulaşmak, simetrik ve iyi bir estetik meme şekli elde etmek, mümkün olduğu kadar az iz bırakmak, meme başı ve çevresinin hissini korumak ve uzun dönemli sonuçlar elde etmektir. Bütün bunlar için doktorunuzla görüşme sırasında konuyu etraflıca tartışmanız ve doktorunuzun hem muayene sırasında hem de resimleriniz üzerinde plan yapması gerekmektedir. Değişik meme şekil, büyüklük ve simetri problemlerine göre değişik operasyon tekniklerine, hatta seans sayılarına karar verilebilir.

Genç hastalarda meme küçültme operasyonu için ideal olan meme gelişimini beklemektir. Genelde 16-17 yaşından sonra genç hanımlara bu müdahalenin yapılabileceği kabul edilmektedir.

Son zamanlarda sıklıkla cerrahi yöntemlere alternatif olarak bazı bilimsel olmayan yol ve yöntemler ortaya atılmaktadır. Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemleri birbirinin alternatifi olarak düşünmek pek doğru değildir. Bence daha doğru olan bunları birbirini destekleyen ya da her bir hastanın spesifik ihtiyaçlarına göre tek tek seçilebilecek yöntemler olarak düşünmek bilimsel açıdan daha doğrudur. Bunun yanında, meme kontur değişimlerinde, ister büyütme, ister dikleştirme-küçültme olsun ilaç kullanımı, çeşitli besinlerin tüketimi, kozmetik krem ve benzeri uygulamalar gibi cerrahi dışı çözüm seçenekleri bugün bulunmamaktadır. Bilimsel olarak hiçbir değeri olmayan uygulamalara yönelmeme konusunda daha duyarlı olunmalıdır.

Bugün, bizim de ekip olarak yapmaya çalıştığımız şekilde:
Tüm vücut şekillendirici kombine ameliyatlarda hastanın az süreli anesteziye maruz kalması, olası ameliyat risklerinin en aza indirilmesi, hastane kalımının mümkün olan az sürede sınırlandırılması, yine hastanın aynı gün yürüyebilmesi ve kendine gelmesi için operasyonlarda birden fazla Plastik ve Estetik Cerrahi uzmanın olması ve tecrübeli bir ekibin varlığı hastalara pozitif yönde kazanç sağlamaktadır.

OP DR GÖKHAN ÖZERDEM
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücut Şekillendirme Operasyonları (Iı): Meme Büyütme, Meme Küçültme, Meme Dikleştirme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan ÖZERDEM Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in Makaleleri
► Meme Büyütme ve Meme Dikleştirme Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vücut Şekillendirme Operasyonları (Iı): Meme Büyütme, Meme Küçültme, Meme Dikleştirme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Ameliyatı Aralık 2012
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Aralık 2012
► Yüz Germe Estetiği Mart 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:16
Top