2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fue Yöntemi ile Saç Ekimi
MAKALE #3617 © Yazan Dr.Yasin ÜNAL | Yayın Eylül 2009 | 5,764 Okuyucu
Fue Yöntemiyle Saç ekimi :
Saç Nakli-Ekimi
Saç nakli düsünüyorsaniz?
Yaslilik, hormonal degisiklikler ve ailede kellige yatkinlik gibi birçok faktör saç kaybina sebep olabilmektedir. Saç kaybi ne kadar erken baslarsa, kellik gelismesi de o kadar hizli olmaktadir..
Eger siz ve doktorunuz sizin için en uygun seçimin saç nakli olduguna karar verirse bu konuda içiniz rahat olabilir. Çünkü plastik cerrahlar tarafindan bu islem 20 yildan fazla bir süredir basariyla yapilmaktadir.
Eger saç nakli düsünüyorsaniz, bu yazi yapilabilecek olan girisimler hakkindaki temel bilgileri size vermeyi amaçlamaktadir.
Saç naklindeki önemli noktalar
Saç nakli sizin görünüsünüzü güzellestirir ve kendinize olan güveninizi arttirir fakat sonuçlar her zaman sizin idealinizdeki gibi olmayabilir. Cerrahi bir girisime karar vermeden önce iyice düsünmeli ve durumu doktorunuzla yeniden degerlendirmelisiniz.
Saç nakline aday olan hastalarin verici alan olarak kullanilmak üzere kafalarinin arka ve yan taraflarinda saglikli saçlari olmalidir.Saç rengi, sertlik derecesi, dalgali ve kivrimli olmasi gibi diger faktörler de yapilacak girisimin sonucunu etkilemektedir.
Saç naklinde sayili teknik bulunmaktadir.Bazen iki yada daha fazla teknik en iyi sonucu almak için kombine kullanilmaktadir. Nakil tekniklerinden punch greft, mini greft, mikro greft, slit greft ve strip greft gibi teknikler genellikle daha küçük girisimler isteyen hastalarda kullanilmaktadir. Flebler, doku genisletilmesi ve saç derisinin küçültülmesi gibi teknikler ise daha dramatik degisiklikler isteyen hastalar uygulanmalidir.
Bununla beraber unutulmamalidir ki yapilabilecekler bazen sinirli kalmaktadir.Çok az saçi olan hastalar için ise cerrahinin uygun bir seçenek olmadigi da akilda tutulmalidir.
Kadinlardaki saç kayiplari
Yaklasik olarak her 5 kadindan biri yaslilik, hastalik ve menapoz sonrasi olusan hormonal degisiklikler gibi nedenlerle saç dökülmesi yasamaktadir. Kadinlarda erkeklerdeki gibi yama tarzinda bir dökülme olmaz. Bunun tersine tüm saç derisinde yaygin bir dökülme ve incelme meydana gelir.Özellikle mini greftler, saçlarda seyrelmenin oldugu alanlari dolgunlastirmak için bu hastalarda iyi bir seçenektir. Verici alan olarak saç tellerinin daha yogun oldugu, basin arka kisimlari kullanilmalidir. Flepler ve doku genisletme islemleri ise saç kaybinin çok fazla oldugu hastalarda kullanilabilir.Eger saçlariniz için cerrahi bir girisim düsünüyorsaniz sunu unutmamalisiniz ki bu islem saçlarinizdaki dökülmeyi önlemez fakat seyrelmis olan alanlarda daha dogal ve dolgun bir görüsüm saglar.
Tüm cerrahi girisimlerde bazi riskler vardir...
Saç nakli bu konuda egitim almis ve tecrübesi olan bir doktor tarafindan gerçeklestirildigi takdirde güvenli bir girisimdir. Fakat kisinin saç özellikleri, fiziksel reaksiyonlari ve iyilesme kapasitesi gibi degisken özellikler yüzünden sonuç hiçbir zaman tam olarak belirlenemez.
Diger baska cerrahi girisimler gibi burada da enfeksiyon meydana gelebilir.Asiri kanama ve/veya dikis hattinin asiri gergin olmasi gibi sebepler yüzünden dikis izinin genislemesi sonuçta bazi saç derisi küçültme islemleriyle sonuçlanabilir.
Ekim tekniklerinde de alinan greftlerde bir miktar kayip olabilir. Ayrica greft alanindaki saçlar yeniden büyümeye baslarken saçlarda belli bir süre dökülme olmasi da dogaldir. Cerrahi sonrasi saç kaybi ilerleyici olarak devam eder özellikle de yeni saç çizgisi bölgesinde dogal olmayan bir görünüm meydana gelirse yine ek cerrahi girisim gerekebilir.
Cerrahi planlanirken ...
Saç nakli ve ekimi, seçilecek teknigin kisiye bagli olarak degistigi bir islemdir. Bu yüzden doktorunuzu seçerken ekim tekniklerinde oldugu kadar ayni zamanda doku genisletilmesi ve flepler üzerinde de deneyimi olan ve hangi tür cerrahi girisimin size daha uygun olabilecegini bilen bir hekimi seçmelisiniz. Eger doktorunuz , bu tekniklerden sadece birisini yapabildigini söylüyorsa bu konuda daha deneyimli birisine gitmelisiniz.
Doktorunuz ilk muayenesinde saçlarinizin büyüme özelliklerini, saç kaybinin derecesini, ailedeki saç kaybi hikayesini ve daha önce cerrahi bir tedavi alip almadiginizi degerlendirecektir. Ayrica yasam tarzinizi ve cerrahi sonrasi olasi sonuçlari ve beklentilerinizi de sizinle konusacaktir.
Cerrahi sirasinda veya sonradan size sorun olusturabilecek kontrolsüz yüksek tansiyon, pihtilasma bozukluklari ya da ya da vücutta asiri iz olusumuna egilim gibi tibbi durumlar da doktorunuz tarafindan ameliyat öncesi degerlendirilir. Eger sigara içiyorsaniz ya da kanamayi etkileyebilecek aspirin gibi ilaçlar aliyorsaniz bu durumdan doktorunuzu haberdar etmelisiniz.
Cerrahiye hazirlik
Cerrahi öncesi dönemde doktorunuz tarafindan, nasil bir hazirlik yapacaginiz, neleri yemeniz ve içmeniz gerektigi, sigara içimi ve almaniz ya da birakmaniz gereken ilaçlar size anlatilir. Bu önerilere dikkatle uyarsaniz sonuçlar sizin için daha yüz güldürücü olacaktir. Eger sigara içiyorsaniz cerrahi girisimden en az 1-2 hafta önce birakmaniz tavsiye edilir. Çünkü sigara, deriye olan kan akimini azaltarak iyilesmenizi olumsuz yönde etkilemektedir.
Ameliyatiniz hangi ortamda yapilmali?
Ameliyatiniz doktorunuzun muayenehanesinde veya yatakli olmayan bir cerrahi merkezde gerçeklestirilebilir. Hastalarin nadiren bir hastanede kalmalari gerekir.
El punchlari veya motorlu puch ile foliküller alinir. Her bir foliküler ünite 1-4 saç ve kökünü içerir. Bu islemden önce folikül çikarilacak bölgedeki saçlar 1- 2 mm kalacak sekilde traslanir. Hem verici hem de saç ekimi yapilacak alici alanda lokal anestezi uygulandiktan sonra alinan tek tek foliküller saçsiz alana transplante edilir. Teknigin avantajlari: 1 hafta içinde foliküllerin alindigi alandaki minik delikler iz birakmayacak sekilde kapanir. Hergün seanslar uygulanabilir ve her seansta 1000 -2500greft ekilebilir. Seanslar arasinda klasik teknikte oldugu gibi beklemek gerekmez. Ayrica verici alanda uyusukluk, kanama, yara izi ve dikis alinmasi gerekliligi yoktur. Ense bölgesinden saçli deri seridi çikarilmadigindan iyilesme çok daha hizli olmaktadir. Bas bölgesinde yeterince folikül bulanmadigi durumlarda vücudun degisik yerlerinden (gögüs, sirt, karin, bacak bölgesinden vs. ) foliküler üniteler alinip basa transfer edilebilir. Hangi teknikte olursa olsun, saç restorasyon cerrahisini, saçli deri anatomisini ve cerrahisini en iyi bilen, uygulayan Plastik Cerrahlarin yapmasi uygun olacaktir.
Ekilen saçlar erkeklik hormonuna dirençli olduğu için çıktıktan sonra tekrar dökülme gibi bir ihtimal yoktur.Yaklaşık 4-6 ya sonunda çıkan saçlarınızın sonrasında özel bir bakıma ihtiyacıda yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fue Yöntemi ile Saç Ekimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Yasin ÜNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Yasin ÜNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Yasin ÜNAL
Kocaeli
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Yasin ÜNAL'ın Makaleleri
► Saç Ekimi Dr.Sinan KAYA
► Saç Ekimi Op.Dr.Diren ÇELİK
► Saç Ekimi Dr.Güner UYSAL
► Saç Ekimi Nedir? Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Saç Ekimi ve Saç Tedavileri Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
► Saç Ekimi, Saç Dökülmesi Dr.Ünzile BALCI AKBUĞA
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Op.Dr.Zekeriya KUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Fue Yöntemi ile Saç Ekimi' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Lipoliz Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:38
Top