2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Bebek Dişleri: Çocuk ve Bebek Dişlerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Önlemler
MAKALE #4104 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Aralık 2009 | 7,049 Okuyucu
BEBEKLER İÇİN AĞIZ BAKIMI
Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), Amerikan Dental Association (ADA) ve American Academy of Pedodonti(AAPD) kurumlarının ağız bakımı için önerdikleri yaş 1 yaşdır.
İLK DİŞ HEKİMİ ZİYARETİ
Diş hekimine ilk ziyaret eğlenceli ve pozitif olmalıdır. Diş hekiminiz mutlaka çocuğunuzun ziyaretinden haberdar olmalıdır. Sizin bir diş tedaviniz esnasında orada çocuğa bakmak oldukça sakıncalı sonuçlar oluşturabilir. Eğer çocuğunuzun etrafında iğne gibi gereksiz korku oluşturacak unsurlar olursa; sonuç genellikle hüsran olur.
İlk seans genellikle tanışma, nasıl dişini fırçalaması gerektiğinin anlatılmasıyla geçer. Ağrı ile kliniğe gelmiş çocuğu apar topar oturtup dişini çekmek, korkak bir yetişkine davetiye çıkartmaya neden olur.
BİBERON DİŞ ÇÜRÜĞÜ(ERKEN ÇOCUKLUK ÇÜRÜĞÜ)
Küçük çocuklarda diş çürüme sebeplerinden biri şekerli süt ya da bisküvi gibi gıdalarla tatlandırılmış mamanın biberonla verilmesidir.
Gece boyunca ağızda kalan bu artıklar ciddi çürümeye neden olur.
ÇOCUK DİŞLERİNDE ACİL DURUMLAR
DİŞ AĞRISI:Ağrıyan dişin etrafında gıda artığı var mı?Bakılmalı,var ise fırçalanmalı.Sıcak ya da soğuk su dişte ağrıyı başlatıyor mu? Bakılmalı. İki dişin arasına kaçan gıda artığıda ağrı yapabilir. Bu nedenle bir diş ipi yardımıyla gıda artığı o bölgeden çıkarılmalı. Dişetine aspirin ya da alkol koymak gibi irritan yöntemler kullanılmadan diş hekimine acil olarak ulaşılmalı.
DİLDE, DUDAKTA, YANAKTA, DÜŞME SONUCU KESİLME var ise; yaralı bölgeye hemen buz uygulayın. Kanama var ise; kanayan bölgeye gazlı bir bez ile kompres(baskı)yapın. Kanama kontrolünü sağlayamıyorsanız derhal doktora gidin.
DÜŞME SONUCU kalıcı dişin yerinden çıkması; dişi bulabilirseniz serum fizyolojik ya da temiz bir suyla dişin kron kısmından tutarak yıkayınız. Bir fincanın içine hastanın tükürerek doldurmasını sağlayın ve bu fincana dişin yerleştirerek hemen hekiminize başvurun. Şayet fincanı tükürerek doldurmanız mümkün değilse; süt ile doldurduğunuz fincana dişi yerleştirin.
BEBEKLERDE düşme sonucu dişin yerinden çıkması; bebeklerde genellikle ön dişlerde bu durum ortaya çıkar. Yerine yerleştirmek pek mümkün olmadığından aciliyet gerektirmez.
DAİMİ DİŞİN DÜŞME SONUCU KIRILMASI; acil durum gerektirir. Düşen parça şayet bulunursa tıpkı dişin yerinden çıkması gibi tükürük ya da sütün içinde hekime başvurulur. Hekim bu kırık parçayı uygun görürse yerine yerleştirir.
AĞIR BİR DARBE yada TRAFİK KAZASI GİBİ ÇENEYİDE kapsayan kırıklar; acil bir hastaneye başvurmayı gerektirir.
PARMAK EMME
Emme doğal bir reflexdir. Bebekler, küçük çocuklar genellikle parmak, emzik emerler. Parmağını emme uykuya geçişte çocuğu rahatlatır. Kalıcı dişlerin sürmeye başladığı dönemde parmak emme ağız ve dişlerin uyumlarını bozabilir. Bu nedenle çocuk kalıcı dişlerin ağızda sürmeye başlamasıyla, parmak emmeyi bırakmalıdır. Bunun için 2-4 yaşları arasında alınan önlemlerle bu alışkanlık bıraktırılmalıdır.
BİR KAÇ ÖNERİ
Çocuğun dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
Diş doktorunuzdan bu konuda yardım isteyebilirsiniz.
Başparmağa çorap sarabilirsiniz, tadı kötü oje sürebilirsiniz.
Uykuya geçişte başka eylemler geliştirin, masal okumak gibi.
UYARI: ASLA BASKICI OLMAYIN
ORTODONTİK TEDAVİ
Ortodontik tedavi için uygun zaman?
Dişlerin oklüzyonunun kötü olduğu veya çenelerin kötü ilişkide olduğu durumlar da erken adım daha ileri bir yaşta büyük ortodontik tedavi ihtiyacını azaltır.
KORUYUCU TEDAVİ
  • Damak emme gibi alışkanlıkların giderilmesi
  • Erken süt dişi kayıplarının yer tutucular aracılığıyla ortadan kaldırılması
  • Yer darlığı
  • Dar çene gelişimi(üst çenede)
  • Birincil büyük azı dişinin erken
  • Burun solunumu yapamama nedeniyle ağız açık uyumak(geniz eti vb)
  • Alt çenenin ileri gelişimi alınan önleyici tedavilerle
KARMA DİŞLENME DÖNEMİ
Bu dönem 6 yaş dişlerinin sürmesinden başlayarak 12 yaşına varıncaya kadar ki dönemi kapsar. Bu dönem ortodontik tedaviye başlamak için mükemmel bir dönemdir.
ERGEN DÖNEM
Bu dönem daimi dişlerin tam anlamıyla sürdüğü ve oklüzyonlarının oturduğu dönemdir. Bu dönemde de ortodontik tedavi yapılabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Bebek Dişleri: Çocuk ve Bebek Dişlerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Önlemler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Bebek Dişleri: Çocuk ve Bebek Dişlerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Önlemler' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top