2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismustan Kurtulmak – İlk Gece Korkusu
MAKALE #4486 © Yazan Psk.Ceren AKBOYAR | Yayın Şubat 2010 | 12,788 Okuyucu
VAJİNİSMUSTAN KURTULMAK – İLK GECE KORKUSU

Vajinismus, yaşadığımız dönemde Avrupa ülkelerinde görülmeyen fakat ülkemizde etkinliğini sürdüren bir psikolojik rahatsızlıktır. Vajinismus vakalarının pek azında (%1’den az) fizyolojik köken sözkonusudur. Vajinismusun neden olduğu yetersizlik duygusu kadın için yıkıcıdır. Eşi için de çoğunlukla bu durumu kendine yönelik algılama ve bunu sevgisizlikle, ilgisizlikle, isteksizlikle ilişkilendirme görülebilir. Vajinismus yalnızca kadının değil, ailenin sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tedavisi konusunda çoğunlukla ilk başvurulan yer kadın doğum uzmanları (jinekolog) olur. Tedavi amacıyla kızlık zarını cerrahi müdahale ile alma işlemi olan hymenotomi uygulanır. Ayrıca uyuşturularak, kas gevşetici yardımıyla ilişkiye girilmesinin sağlanması da duyulmaktadır. Bazı hekimlerin tek seanslık çözümler sunduğu fakat bu çözüm görünümündeki çıkmazın telkin yoluyla birleşmeyi sağlamak gibi kadın için aceleci ve ürkütücü yollar olduğu da görülmektedir. Çiftler alkol yoluyla gevşeme gibi bilimsel alt yapısı olmayan şekillerde kendilerince çözümler üretmeye çalışsalar da sonunda durumun psikolojik olduğu anlaşılır. Fakat bu süreçte denenen bu tip yöntemler işe yaramadığı gibi kişilerde travmatik durumlara neden olurken sorunun daha da derinleşmesinden başka bir işe yaramaz. Her deneme yanılmanın ardından gelen hayal kırıklığı kadındaki yetersizlik duygusunu besler ve erkeğin sabrını zorlar.

VAJİNİSMUSA YOL AÇAN NEDENLER
  • Cinsellik ile ilgili yanlış inanışlar
  • Cinsel organlarla ilgili eksik ve hatalı bilgiler
  • Çocukluktan kalma korkular
  • Aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama
  • Katı ahlak kuralları ve tabular
  • Suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinçaltına yerleşmesi
  • Cinsellikle ilgili yerleşmiş önyargılar
  • Bilinçaltında penisin vajinaya girişine karşı bir korkunun olması
  • Taciz, tecavüz ve cinsel şiddet gibi travmatik durumlar
  • İlk cinsel ilişki sırasında ağrı veya ağrı beklentisi
  • İlk cinsel ilişki sırasında aşırı kanama beklentisi

Vajinismus tedavisi için başvurular ya evliliğin ilk zamanlarında bir veya birkaç başarısız denemeden sonra ya da ileriki dönemlerde çocuk sahibi olmak istendiğinde görülüyor. Evliliğin ilk dönemlerinde bu konuda tedaviye başlamak çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Durum kötüleşmeden, deneme-yanılmadan doğan hayal kırıklıkları ve olumsuz yargılar oluşmadan travmatik durumlar (zorlama, şiddet, aile içi tecavüz) sözkonusu olmadan tedaviye başlanırsa daha hızlı ve olumlu sonuçlar alınacaktır. Bir kısım da deneme-yanılmalardan olumsuz sonuçlar alarak denemekten vazgeçer ve bu konuda kalıp yargılar (asla olmayacak, başaramıyacağız, imkansız …) oluşturur. Çocuk isteği ve çevreden gelen baskıyla başa çıkamadıklarından önce suni döllenme yöntemlerini denerler. Fakat vajinismuslu hastalar jinekolojik muayeneye de uygun değildir. Jinekolojik muayeneye karşı tepkisel davranırlar.

VAJİNİSMUS CÜMLELERİ

· Bacaklarım kendiliğinden kasılıyor.
· Çok istememe rağmen başarılı olamıyorum.
· Bacaklarım taş kesiliyor.
· Eşimi seviyorum fakat cinsellikten tiksiniyorum.
· Eşimi tatmin edemediğim için utanıyorum.
· Sanki cinsel organımın girişinde bir duvar var.
· Cinsel ilişki beni çok korkutuyor.
· Cinsel ilişkiye girdiğimde çok kanama olacak mı?
· Kızlık zarım “patladığında, yırtıldığında” canım çok acır mı?
· Kendimi ölecek gibi hissediyorum.

!VAJİNİSMUS TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR RAHATSIZLIKTIR!

Vajinismus tedavisine ne kadar erken başlanırsa o derece iyi sonuç alınır. Tedavi süreci çeşitli alıştırmaları ve bilişsel yeniden yapılandırmayı içeren yapılandırılmış bir psikoterapi sürecidir. Ortalama seans sayısı 4-6 civarındadır. Durumun süresine, yaşananlara ve derinliğine göre seans sayısı artabilir. Seanslar; bilgilendirme, analiz, mevcut bilişsel malzemeyi düzenleme, alıştırmalar ve uygulamalar şeklinde sürer. Hasta katılımcıdır ve psikoterapistle ortak bir çalışma yürütülür. Düzenli katılımla sanılandan daha kısa sürede tedavi tamamlanır. İyileşme oranı yüzde yüze yakındır.

Psikolog Ceren AKBOYAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismustan Kurtulmak – İlk Gece Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren AKBOYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren AKBOYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren AKBOYAR'ın Yazıları
► İlk Gece Korkusu Psk.Kamil DEMİR
► İlk Gece Korkusu Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► İlk Gece Korkusu Hipnozla Çözülüyor Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
► Gece Terörü Psk.Elvan Zeynep KAYA
► Çocukta Gece Korkuları Psk.Zehra ORGUN
► İlk Gece İçin Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismustan Kurtulmak – İlk Gece Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Olumlu Düşünme Teknikleri ÇOK OKUNUYOR Mart 2010
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2009
◊ Hakkımda... Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:28
Top