2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tırnak Yeme Davranışı
MAKALE #5810 © Yazan Psk.Aylin AYDEMİR | Yayın Ekim 2010 | 6,580 Okuyucu
TIRNAK YEME

Tırnak yeme davranışı genellikle üç dört yaşlarında başlar. Çocukluk çağında başlayan tırnak yeme davranışı genellikle ergenlik döneminde sonlanır. Ancak bazı durumlarda çocukluk çağında tırnak yeme davranışı görülmemiş olsa bile ergenlik çağında ortaya çıkabilmektedir. Tırnak yeme davranışını genellikle çevreden onay görmeyen, aileleri tarafından desteklenmeyen Ya da fazla eleştirilen kaygısı yüksek olan çocuklarda görülmektedir. Ancak ailede tırnak yiyen birinin olması yine çocuğun bu davranışı öğrenmesine sebep olabilmektedir.Örneğin ablası tırnak yiyen bir çocuk bu davranışı taklit yolu ile öğrenerek tırnak yeme davranışını geliştirebilmektedir. Bazen bu davranış, ayak parmaklarını ısırmaya tırnak etlerini kanatana kadar ısırmak şeklinde olabilmektedir.
Çocuklar neden tırnak yer ?
Tırnak yeme davranışı sadece öğrenilmiş bir alışnalık olabilceği gibi yaşanılan psikolojik sorunlar sebebi ilede ortaya çıkabilmektedir. Klinik tecrübemiz tırnak yeme davranışının daha çok psikolojik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıktığını göstermektedir.
Aile içerisinde yeterince ilgi ve sevgi görememe
Aşırı baskıcı ve oteriter aile yapısı
Çocuğun sık sık eleştirilmesi
Ders başarısızlığı okul ve arkadaş ile uyumsuzluklar
Aile içi şiddet, Ebeveynler arasında sorunlar
Anne babanın aşırı koruyucu olması
Anne- babanın aşırı kaygılı olması
Çocuğun rakebete sokulması, başka çocuklarla kıyaslanması
Daha burda tanımlayamadığımız bir çok psikolojik durum çocuğu tedirgin eden herhangi bir durum Ya da onu mutsuz edecek bir olay çocuğun Tırnak yeme davranışı geliştirmesine sebep olur.
Tırnak Yemek Davranışı için Öneriler
Öncelikle çocuğunuza Tırnak yeme davrnaışının kötü bir davranış olmadığını eğer isterse bu davranışı bırakabilceği bunun bir tedavisi olduğu Ancak bu davranışı bırakmadığında ilerleyen zamanlarda çok daha zorlanabilceği anlatılmalıdır. Çocuk bu davranışa bırakabilceğine inandığında motivasyonu artacak ve işbirliği konusunda istekli olucaktır.
Davranışın ilk dönemlerinde çocuğun tırnak yeme davranışının görmezlikten gelinmesi davranışın sönerek yokolmasını sağlayabilir.
Eğer davranış uzun dönem devam ediyorsa, bu davranışın altında yatan çocuğu mutsuz ve tedirgin eden durum öğrenilmeye çalışılmalı ve çözüm getirmelidir.
Çocukla iletişim kurulmalı ve onunla zman geçirilmelidir.
Çocuğu azarlamak, eleştirmek, korkutmak öğüt vermek gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır.
Çocuğa huzursuzluk verecek ortamlardan kaçınılmalıdır.
Gece yatmadan önce bir çift hafif eldiven giyilerek çocuğun gece tırnak yememesi sağlanabilir.
Korku filmi, ürkütücü hikayeler, korku veren dinsel söylemlerden kaçınılmalıdır.
Gündüzleri acı oje kullanarak çocuğun tırnağını yememesi gerektiği hatılatılabilir.
Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir.
Çocuğun ilgisi farklı yönlere çekilebilir. Örneğin en çok televizyon izlerken tırnak yiyorsa bu durumda sakız çiğnemesi gibi.
Tırnakların derin kesilmesi bazı durumlarda işe yaramaktadır. Ayrıca çocuk kendi tırnakları ile ilgilendiğinde bu davranışı azaltabilmektedir. Örneğin kendi tırnak bakımını kendisi yapabilir, ona ait bir tırnak bakım seti alınabilir.
Çocuğa aşırıya kaçmayacak şekilde ödüller verilebilir. Aşırı ödül çocuğun ödül için olumsuz davranışlar geliştirmesine sebep olabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tırnak Yeme Davranışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aylin AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aylin AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aylin AYDEMİR'in Yazıları
► Tırnak Yeme Davranışı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Psk.Duygu YÜKSEL
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Elif GÜNERİ
► Tırnak Yeme Üzerine... Psk.Akın ÖZGÜN
► Tırnak Yeme Problemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Çocuklarda Tırnak Yeme Psk.Serap DUYGULU
► Parmak Emme ve Tırnak Yeme Psk.Aysu YENİEL SİLLE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tırnak Yeme Davranışı' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Terapisi Nedir Ekim 2010
► Kişisel Gelişim Ekim 2010
► Kendine Güvensizlik Ekim 2010
► Aşk Acısı Ekim 2010
► Evlilik Terapisi Eylül 2010
► Kendine Güvensizlik Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:27
Top