2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile İçi Etkin İletişim
MAKALE #6686 © Yazan Dr.Fahriye YAZICIOĞLU | Yayın Mart 2011 | 9,203 Okuyucu
Aile nedir? Neden önemlidir?

Hepimizin ilkokuldayken öğrendiği gibi anne,baba,çocuklardan oluşan en küçük, ama en önemli topluluktur. Aile güçtür ve ailenin gücü önemlidir. Çünkü ailesinin gücünü arkasında hisseden kişinin özgüveni tamdır ve başarı yolu açıktır. Hayatın zorlukları karşısında yılmaz, korkmaz. Tökezlese bile ailesinin desteğiyle tekrar ayağa kalkacağını bilir. Özgürdür,değerlidir,güçlüdür ve gerçekçidir. Ayakları yere basar.

Aile içi iletişim nedir?

Güçlü bir aile için iletişim şarttır. Nedir iletişim? Kelime anlamına bakarsak, iletmekten gelir. Biz ne iletiriz? İsteklerimizi, ihtiyaçlarımızı, duygu, düşünce ve davranışlarımızı(3D) ( Öfke,neşe, endişe, üzüntü, korku gibi duygularımızı,bence.., …düşünüyorum vb düşüncelerimizi, kapı çarpma,sarılma, kaş çatma gibi davranışlarımızı) iletiriz.
İletişimde 3 yol kullanırız. Bunlar beden dili(%60), ses tonu(%30)ve sözcükler(%10)dir. Beden dili davranışlarımızdır. Yani en çok davranışlarımız akılda kalır. Ses tonumuz duygularımızı, sözcüklerimiz düşüncelerimizi aktarır. Ses tonumuzdaki ahenk yada vurgu,ağzımızdan çıkan kelimelerle aynı anlamı yansıtmayabilir. Yani bizim gerçek hislerimizi belli eder.

İletişim hayatımız için şarttır. Ama mutluluğumuz için bunun etkin ve iyi bir iletişim olması gerekmektedir.

Aile içi etkin iletişim nasıl olmalıdır?

Kendimizi iyi ifade etmek için ne hissettiğimizi, ne istediğimizi iyi bilmeliyiz ve nazikçe, açıkça karşı tarafa iletmeliyiz.
Ne istiyoruz?
1-güzel sözler duymak ve takdir edilmek mi?
2-kaliteli vakit geçirmek mi?
3-hediye almak mı?
4-para harcamak,alışveriş yapmak mı?
5-gezmek,hoş vakit geçirmek mi?
6-sevilmek,fiziksel temas mı?
7-hizmet almak mı?

İletişimin önemi nedir?

Kaliteli iletişim için kaliteli vakit geçirmek gereklidir. Bunun için uzun bir zaman gerekmez, zamanı iyi kullanmak yeterlidir. İki saat kanepede hiç konuşmadan dizi seyretmek size iletişim açısından bir şey sağlamazken, balkonda kahve içerek 10 dakika sohbet etmek sizi duygusal olarak tatmin edebilir. İşte bu kaliteli, etkin bir iletişimdir.

İletişimde anlaşmak şart değildir. Yargılamadan, beklenti içine girmeden, aynı frekansta kalarak orta yol bulmak, her iki tarafında çıkarına olacak şekilde sorunları çözmek uygun olacaktır.

Dinleyerek, anlayarak, olduğu gibi kabul ederek, sorunlara barışçıl çözümler getiren ailelerin, birbirleriyle olan bağlarının güçlü olması kaçınılmazdır. Güçlü bağları olan ailelerde her bireyin duygusal ihtiyaçları çoğu zaman karşılanır. Nedir bu duygusal ihtiyaçlar?

1-Ben değerliyim duygusu: ailede herkes kendisine verilen değeri bilir, bunu hisseder. ‘Sen bizim için değerlisin’ imajı her zaman aşılanır.
2-Yalnız değilim duygusu: ailede kimse yalnız kalmaktan korkmaz çünkü yakınlık duygusu buna izin vermez.
3-Dayanışma duygusu: aile içi çatışmalarda mutlaka bir orta yol bulunur. Zamanla fikir ayrılığı bile ortadan kalkar.
4-Sorumluluk duygusu: ailede sorumluluğu sadece anne, baba değil çocuklarda paylaşır. Bu ‘ben çocuğuma güveniyorum’ anlamına gelir çünkü güvenmediğiniz insana sorumluluk vermezsiniz.
5-Kendime güveniyorum ve gurur duyuyorum duygusu: aile olarak bir zorluğun altından kalkılmışsa bunun haklı güvenini ve gururunu bütün aile fertleri hissedecektir.

Hepimiz zaman zaman çevremizdekilerle bir iletişim kopukluğu yaşarız. Önemli olan bu durumun uzun sürmemesidir. Eğer Gary Chapman’ın söylediği gibi kendi sevgi depomuz yeterince doluysa bunun altından kalkarız. Ama bu iletişim kopukluğunun bize ve ailemize zarar vermemesini istiyorsak, etrafımızdaki kişilerin sevgi depolarını zamanında doldurmuş olmamız gerektiği açıktır.

Ya bu deveyi güdeceğiz ya da bu deveyi güdeceğiz. İşte bunun için kendimizi mutluluğa odaklamamız, bunun içinde çaba harcamamız gerekir. Ve asla güçlü ve birlik olan bir ailemiz olduğuna inancımızı yitirmemeliyiz.

Güçlü olmak için bağların kuvvetli olması,bağların kuvvetli olması içinde iletişimin iyi olması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile İçi Etkin İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahriye YAZICIOĞLU Fotoğraf
Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
Antalya
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun Makaleleri
► Sağlıkta Etkin İletişim Dr.Gökhan ÜRKMEZ
► Ergenlerle İletişim Dr.Burhan BURHANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile İçi Etkin İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En İyi Diyet Hangisi? Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:20
Top