2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlık Danışmanlığı
MAKALE #7165 © Yazan Dr.Fahriye YAZICIOĞLU | Yayın Temmuz 2011 | 5,225 Okuyucu
SAĞLIK DANIŞMANLIĞI
Sağlık sektörünün yoğunluğundan ve hassaslığından dolayı, hasta olsun olmasın kişilerin sağlık durumlarının değerlendirilmesinde bazı eksiklikler ve sorunlar yaşanmaktadır.
Maalesef sektördeki hizmet veren ve hizmet alan arasındaki iletişim bazen istenilen düzeyde ve kalitede olamıyor. Bazı zamanlar, hasta kişi sormak istediklerini soramayabiliyor, sorsa bile tatmin edici bir cevap alamayabiliyor. Hasta kişi ya da yakını poliklinik ortamında cevap alamadığı zamanlarda ise gerginlik yaşanılması kaçınılmaz oluyor.
Sağlık sektöründe zaman herkes için çok önemlidir. Hasta önce kendisine bakılsın ister, sağlık personelinin bütün sorulara güler yüzle, bıkmadan, uzun zaman ayırarak cevap vermesini ister. Çoğu zaman ortamdaki tek hasta olmadığını kavrayamaz. Çünkü hastadır ya da yakını hastadır. Ağrısı , korkusu olabilir, önemli ağır bir hastalığı olabilir, duygusal olarak kötü bir durumda olabilir.
Bununla birlikte doktorun da poliklinik kapısında aynı şekilde yardım bekleyen daha pek çok hastası bulunur ve hasta kişi doktoruyla istediği iletişimi kuramamaktan yakınır. Zaman hasta içinde doktor içinde çok kıymetlidir.
Çoğu zaman doktorlar hastanın tedavisini atlamaz ve hastanın iyileşme sürecini başlatırlar. Bununla birlikte hasta doktorundan pozitif bir iletişim almazsa iyileşme motivasyonunu yakalayamaz. Ağrı, halsizlik, psikosomatik rahatsızlıklar da bu iletişimsizlik hastalığın geçmemesi için en önemli sebep olabilir.
Hastalar sağlıklarıyla ilgili herşeyi bilmek isterler. Doktorların cevap veremediği durumlarda ısrarla sonuç beklerler. Beklemek zor gelir ve bu durumun kasten yaratıldığını bile düşünebilirler. Tahlil sonuçlarının tam ve net anlatılmasını isterler ama bazen bu sonuçlar gerçekten net değildir ya da kişinin şikayetleriyle ilgili bir bozukluk görülemeyebilir. Bunların hiç biri hasta için tatmin edici değildir. Çünkü hastalığı hakkında açıklama beklemektedir.
Sorunlar sıkıntılar yaşayan hastalara yapılan sağlık danışmanlığı hem hastaları hem de yoğun poliklinik ortamındaki sağlık personelini oldukça rahatlatacaktır.
Sağlıkları ile ilgili negatif düşüncelere kapılan, üzülen, korkan ama bunu bir türlü ifade edemeyen hasta ve yakınlarına hastalıkları hakkında bilgi vermek, hastalıklarına rağmen hayat akışlarını nasıl sürdürecekleri konusunda destek olmak, yeterli ve dengeli beslenme, spor yapma konularında motive etmek sağlık danışmanlığının amacı olmalıdır.
Beyin-beden arasındaki enerji yollarını açma yani hayata pozitif bakma konuları mutlaka ele alınmalı pozitif düşünmekten çok pozitif yaşamak fikri aşılanmalıdır. Bu günümüzde çeşitli adlarla zaten uygulanmaya çalışılan bir alandır; ancak insanlara pozitif yaşama şeklinin aşılanması hastalıkların el verdiği ölçüde olmalıdır ki insanlar zarar görmesin. Bu yüzden sağlık danışmanlığı mutlaka tecrübeli bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Yapılan görüşmelerde ya da seanslarda hastalık ve laboratuar sonuçları hakkında bilgilendirmeye geniş zaman ayrıldığı için, hastanın en baştan rahatlamasını sağlandığı gibi, kendisiyle ilgilenilmesi ve değer verilmesi duygu ve düşüncelerini iyileştirir.
İlgilenilmek ve bilgilenmek hastanın korkusunu gidererek daha pozitif ve gerçekçi düşünmesini sağlayacaktır. Verilen danışmanlık ile kişinin değiştirebileceği şeylerle savaşması ve değiştirmesi, değiştiremeyeceği şeylerle de yüzleşmesi ve kabul etmesi sağlanmalıdır.
Endişe, korku, stres ve hastalıkla mücadele ya da kabullenme, negatif düşünceleri pozitife çevirme, sanat,spor alanlarıyla motivasyon sağlama teknikleri öğretilerek hasta ve yakınlarının daha huzurlu, düzenli ve değerli bir yaşam sürmeleri için yol gösterici olarak sağlık danışmanlığının verilmesi şarttır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlık Danışmanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahriye YAZICIOĞLU Fotoğraf
Dr.Fahriye YAZICIOĞLU
Antalya
Doktor "Tıp Doktoru"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fahriye YAZICIOĞLU'nun Makaleleri
► Pilates ve Sağlık Fzt.Erkan ALP
► Tv Başında Uyuyakalmak ve Sağlık Dr.Mehmet PORTAKAL
► Kilo Vermek ve Sağlık Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Ana Rahmine Düşmeden Sağlık Taraması... Prof.Op.Dr. Selman LAÇİN
► Çocuklarda Acil Sağlık Sorunları Op.Dr.Süleyman Sıtkı URALOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlık Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En İyi Diyet Hangisi? Ocak 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:50
Top