2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Ben Okula Başlıyorum: Okulun İlk Zamanlarında Aileye ve Okula Düşen Görevler
MAKALE #7354 © Yazan Psk.Dnş.Melis BERK | Yayın Ağustos 2011 | 11,228 Okuyucu
ANNE BEN OKULA BAŞLIYORUM!

Okul öncesi dönem asla ıskalanmaması gereken insan hayatının diğer dönemlerine de temel oluşturan bir dönemdir. Çocuk, okul öncesi döneme geldiğinde artık akranlarıyla ilişki kurması bir temel ihtiyacı haline gelir. Çocuğun aileden sonraki girdiği ilk sosyal çevresi okuldur ve çocuğun toplumsallaşma sürecinde çok önemli bir basamaktır.
Anaokuluna uyum süreci çocuklar ve aileleri için de sancılı bir süreçtir. Çocuk kendi güvenli ve konforlu alanı olan evinden ve ailesinde ilk defa ayrılmakta ve kuralları olan bir ortama uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu süreci yaşarken çocuğun hırçın ve uyumsuz olması doğal karşılanmalıdır çünkü çocuk, anne ve babadan ayrılma duygusu yaşadığı için yoğun kaygı duymaktadır.

Anaokulunun ilk günleri çocuk açısından çok önemlidir. İlk günlerin nasıl geçtiği çocuğun okula uyum sürecini önemli ölçüde belirlemektedir. Çocuk ilk günlerde olumsuz duygular yaşarsa okula karşı olumsuz tutum geliştirebilir ve okul fobisi yaşayabilir. Bu duruma engel olmak için bu günlerde çocuğu üzmeden güven ortamı yaratarak bu süreci yönetmek gerekir.

Her çocuk okula geldiği ilk günlerde yeni bir ortama girmekten dolayı güvensizlik ve yetersizlik duyguları yaşar ancak her çocuğun uyum sürecine farklı tepkiler verdiği unutulmamalıdır. Evde tutarlı bir disiplin anlayışıyla yetiştirilen, kuralların olduğu bir aile ortamından gelen çocuklar okulun düzenine ve kurallarına uymakta zorluk yaşamazlar, ancak sınırların ve kuralların belirgin olmadığı tutarsız bir disiplin anlayışıyla yetişen çocuklar ve sağlıksız bağlanma modellerinin hakim olduğu ailede yetişen çocuklar okul kurallarına ve yeni düzene uymaya direnç gösterirler ve bu da okula uyum sürecini zorlaştırır.

İlk defa okula başlayacak olan çocuğun geçtiği uyum sürecinden aile de geçmektedir. Bu süreçte ailenin verdiği tepki çok önemlidir. Acaba çocuğum okula alışacak mı? kaygısını yoğun şekilde yaşayan aile bunu istemeden çocuğuna da yansıtır ve zaten yoğun güvensizlik ve ayrılık kaygısı yaşayan çocuğunu daha fazla kaygıya sürükler. Çocuğun okula uyum sürecinde anne-baba kararlı, tutarlı ve net bir tavır sergilemelidir. Çocuk anaokuluna gitmeyi reddettiğinde ebeveynlerden birinin yada büyükanne ve büyükbabanın kaygılı ve karasız tutumu çocuğa güç verir ve çocuğun okula gösterdiği tepkinin büyümesine neden olur. Bu yüzden okula başlama kararının ailenin bütün bireyleri tarafından kesin bir biçimde alınmış olması önemlidir.

Okulun ilk zamanlarında aileye ve okula düşen görevler;
  • Öncelikle çocukla okulla ilgili konuşulmalıdır, okulun nasıl bir yer olduğu, onunda okula başlama zamanı gelen her çocuk gibi okula gitmesi gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır.
  • Okulla, özellikle de çocuğun öğretmeniyle iletişim içinde olunması önemlidir. Okulun ilk günlerinde aile evdeki düzenle ilgili öğretmene detaylı bilgiler vermeli ve öğretmenin önerilerini dikkate almalıdır. Okulda ve evde uygulanan kurallar ve disiplin anlayışı benzer olduğu zaman çocuk okula daha kolay uyum sağlamaktadır. Bunun için de öğretmen ve veli arasında sağlıklı ve güçlü bir iletişimin olması önemlidir.
  • Çocuk okulun ilk günlerinde yoğun ayrılık kaygısı yaşar bu duygunun temelinde de annem-babam beni bırakıp gittiler, bir daha gelmeyecekler, beni terk ettiler gibi düşünceler yatar. Çocuğun bu düşüncelerden, dolayısıyla da yarattığı kaygıdan kurtulması için okulun ilk günlerinde anne-babanın çocuğun yanında kalması gerekmektedir, bu süre çocuk okula güven duyana kadar devam etmelidir ve öğretmeni ile birlikte kararlaştırılarak çocuğa önceden bildirilmelidir. Bu süreçte çocuğa dürüst olunması çok önemlidir, çocuğa ailenin okulda olup olmadığıyla ilgili asla yalan söylenmemeli, çocuğa hoşça kal demeden habersiz gidilmemeli ve çocuğa söz verilen saatte okuldan alınmalıdır.
  • Çocuk hangi ebeveyninden daha kolay ayrılıyorsa çocuğu okula o bırakmalıdır.
  • Çocuk okulun ilk günlerinde yabancı bir ortam olduğu için yemek yemeye ve öğle uykusuna direnç gösterebilir. Bu durum anlayışla karşılanmalı ve çocuk okul tarafından zorlanmamalıdır.
  • Çocuk okuldan geldikten sonra heyecanlı olan aile tarafından çok fazla soru yağmuruna tutulmamalıdır. Konuşmak için hazır olması beklenmeli ve iyi bir dinleyici olup daha az soru sorulmalıdır.
  • Çocuğun ilk günlerde yaşadığı yetersizlik ve güvensizlik duygusunu yenmesi için ona aile tarafından yardımcı olunmalıdır. Okulda kendi başına giyinip soyunması, ayakkabılarını giymesi, kendi başına yemek yemesi beklenen çocuk okulun ilk günlerinde zorluk çekebilir ve bunları kendi başına yapmada isteksizlik gösterebilir. Bu konuda çocuğun gelişmesi için evde de bu becerileri kendi başına yapmasına fırsat verilmeli ve bu konuda çocuk cesaretlendirilmelidir.
  • Okulun ilk günlerinde çocuk kaygısını azaltmak için evden oyuncak yada ona ait herhangi bir eşyayı okula getirmek isteyebilir. Bu durumun onun güven arayışı olduğunu unutmamalı ve bu konuda anlayışlı olunmalıdır.
  • Bazı çocuklar okulun ilk günleri uyum güçlüğü göstermezken birkaç hafta sonra okula gitmek istemeyebilirler. Bu durum artık çocuğun okulu keşfetmesinden ve her gün gelmek zorunda olduğunu fark etmesinden kaynaklanır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan aile aynı kararlılıkla çocuklarını okula getirmeye devam etmeli ve endişelenmemelidir.
Unutmayalım çocuklarımızı başarıya götürecek şey onlar için neler yaptığımız değil, onlara kendileri için neler yapmayı öğrettiğimizdir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Ben Okula Başlıyorum: Okulun İlk Zamanlarında Aileye ve Okula Düşen Görevler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Melis BERK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Melis BERK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melis BERK Fotoğraf
Psk.Dnş.Melis BERK
Adana
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Melis BERK'in Makaleleri
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Ben Okula Başlıyorum: Okulun İlk Zamanlarında Aileye ve Okula Düşen Görevler' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Erkekleri Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:27
Top