2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emziklilik Döneminde Anne ve Bebek Beslenmesi
MAKALE #8616 © Yazan Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ | Yayın Mart 2012 | 5,402 Okuyucu
Emziklilik döneminde anne ve bebek beslenmesi

Emziklilikte beslenme

Zorlu ve bir o kadar da duygusal geçen gebelik dönemi sonunda nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız, ailenize eklenen yeni birey ise çok büyük sorumluluklarla hayatınıza katıldı. Artık hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumak için beslenmenize daha da özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü emzikli bir bayanın günlük ihtiyaçları artar. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak; 1 su bardağı süt,bir yumurta veya 1 köfte kadar et, 1 ince dilim ekmek ve 1 porsiyon meyve tüketmeniz gerekmektedir.

Emziren annelerin aldığı bası besinler bebeği rahatsız edebilir. Bebekte huzursuzluk, gaz, şişkinlik, ishal ve kusma gibi problemleri sık yaşıyorsanız tükettiğiniz besinleri gözden geçirip şüphelendiklerinizi 1 hafta boyunca diyetinizden çıkarıp bebeğinizi gözlemlemelisiniz. Özellikle inek sütü, fıstık, balık, mısır, yumurta, lahana, çikolata, portakal, domates, turp anne sütüne geçerek bebeğinizi rahatsız edebilecek besinlerdendir.

Kesinlikle sigara içmemelisiniz. Araştırmalar nikotinin anne sütünü azalttığını göstermektedir. Anne adayı gebelikte sigarayı bırakıp emziklilik döneminde de içmemelidir. Eğer bırakamıyorsa içtiği miktarı en aza indirgeyip, bebeğini emzirdikten hemen sonra sigarasını içmelidir. Bebeğin sigara dumanına veya anne sütüne sinmiş sigara kokusuna maruz kalması ve anne sütündeki sigara kalıntıları bebekte huzursuzluk, kusma, kilo alamama gibi sorunlara yol açabilir.

Anne kafein içeren içeceklerden kesinlikle uzak durmalı, herhangi bir ilaca başlarken doktoruna danışmalıdır. Gebelik döneminde kullandığı multivitaminlere devam edebilir bunun yanı sıra meyvelerden gereken vitamini muhakkak almalıdır.

Emziren annenin bir günlük beslenme mönüsü


Kahvaltı
1 su bardağı süt
1 küp (30 gram) peynir
1 tatlı kaşığı bal
2 ince dilim ekmek

Ara öğün
1 porsiyon meyve

Öğle yemeği
1 tabak etli sebze veya kurubaklagil yemeği
2 yemek kaşığı pilav, makarna veya 1 ince dilim ekmek
Salata
1 kase yoğurt veya cacık

Ara öğün
1 porsiyon meyve
1 çay bardağı süt

Akşam yemeği
1 kase çorba
3-4 köfte kadar ızgara et, tavuk veya balık
Salata
2 ince dilim ekmek

Ara öğün

1 porsiyon meyve
1 çay bardağı süt
5 adet fındık, fıstık veya badem


Gebelikte alınan kilolar sizi rahatsız mı ediyor?

Gebelik süresince en ideal kilo alımı 9-13 kilogram arasındadır. Daha az kilo alan gebe, emziklilik döneminde aşırı zayıf kalabilir veya sütü bebeğine yetmeyebilir. İdeal kilogram artışı ile gebeliğini sonlandırmış bir anne 6 aylık emziklilik süresi sonrasında, çok hızlı kilo kaybı yaşamadan 1 yıl içerisinde aldığı kiloyu vermeyi hedeflemelidir.

Gebelik döneminde de ideal kilo alımı ve bebeğinizin ihtiyaçlarının karşılanması için bir diyetisyen ile görüşmenizde fayda vardır.

Peki emzikli anne kilo verirken nelere dikkat etmeli?

İlk altı ay anne bebeğine sadece anne sütü vermelidir. Annenin sütü yeterli ise bebeğe su dahil başka hiçbir besin vermemize gerek yoktur. Anne sütünün doğadaki en değerli besin olduğu ve bebeğimizin geleceğine yapacağımız yatırım olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle anne zayıflamak uğruna sütünü tehlikeye atmamalıdır.

Aslında emziklilik dönemi kilo vermek için oldukça avantajlı bir dönemdir. Ortalama günde 6-7 çay bardağı kadar yani 600-700 mililitre süt algılaması olur. Bu sütü salgılamak için de vücudumuz ortalama 1 saat egzersizimizde harcadığımız kaloriyi harcar. 6 aylık emziklilik dönemimizden sonra mutlaka bir uzman kontrolünde zayıflama diyetine başlanabilir. Anne az ve sık beslenmeli, yani 3er saat aralıklarla ara öğünler yapmalıdır.

Kilo verirken süt kalitesi etkilenir mi?

Eğer anne çok kısıtlı diyetler uygularsa sütün besin değeri azalabilir. Fakat süt yapması için de çok şekerli besinler tüketmek ve toplumumuzdaki çevre baskıları da gereksizdir. Annenin temel ihtiyaçları yeterli sıvı tüketimi (günde 4 litre su), protein alımı (günlük yağsız kırmızı et, tavuk veya balık, peynir veya yumurta, süt veya yoğurt) vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketiminin yeterli olmasıdır. Karbonhidrat ihtiyacını da basit şekerler yerine tam tahıl ürünlerinden karşılamaları önerilir. Anne her emzirmeden sonra da 250-300 mililitre su tüketmeye özen göstermelidir.

Emziklilik döneminde kaç kilo verilmelidir?

İlk 3 ayda aylık 1 kilogram zayıflamak normaldir. Eğer anne çok şişmansa bu kilo kaybı maksimum aylık 3 kilograma çıkmalıdır. Hekim izni ile de hafif yürüyüş veya egzersiz yapması da kilo vermesini kolaylaştıracaktır.

Kilo verirken çatlak ve sarkma problemleri nasıl önlenebilir?

Masaj ve egzersiz uygulamaları sarkma ve çatlak problemlerine fayda sağlayabilir. Çatlak önleyici veya sıkılaştırıcı jellerden yararlanılabilir. Fakat beslenme yoluyla kilo verirken çatlak veya sarkma problemini engellemenin bir yolu yoktur.


0-1 yaş bebek beslenmesi

0-6 ay arasında sadece anne sütü

Bu dönemde bebeğin aylara göre büyümesinin takibi muhakkak yapılmalıdır. İlk 6 ay bebeğe anne sütü yeterli geliyorsa, bebek gelişimini aylara göre tamamlayabiliyorsa başka hiç bir ek gıdaya gerek duymaz. Fakat anne sütü yetersizse ve bebekte kilo artışı gözlenmiyorsa veya annenin çeşitli sağlık sorunları varsa; muhakkak bir hekim veya bir beslenme uzmanı kontrolünde bebeğin ayına uygun devam mamaları kullanılmalıdır.

Geleneksel beslenme yöntemleri bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği için bunlardan uzak durulmalıdır, bebeğe kesinlikle 1 yaşına kadar inek sütü verilmemelidir.

4-6 ay arasında

Tercihen gaz yapmayacak veya allerjen olmayan meyve suları verilebilir, yoğurt ve taze pişirilmiş sebze çorbaları eklenebilir.
Allerjen özellikleri sebebiyle çilek, muz, kivi, tropikal meyveler, inek sütü, mantar, bal, çiğ domates ve patlıcan 1 yaşından önce yedirilmemelidir.
Beslenme planına ilave edilecek her yeni bein birkaç gün arayla verilmelidir ve bebeğe ilk başlanılan gıdalar azar azar verilmelidir. Bebeğe çok miktarda ek gıda vererek onu yemeye zorlamak bebeğin tepki vermesine ve diğer ek gıdalara karşı isteksiz davranmasına da sebep olabileceğinden annenin bu dönemde sabırlı olması ve bebeği zorlamaması gerekir.

7. ayda ek besinlerle birlikte anne sütüne devam

meyve suyu
meyve püresi
yumurta sarısı ( 1/8 ölçüsünde başlanıp, gün aşırı verilerek artırılmalıdır. )
ekmek içi, pirinç, muhallebi (muhallebi 1 yaşına kadar süt ile değil su ile yapılıp besleyici öğelerini artırmak için devam maması eklenebilir)
yoğurt (günlük ev yapımı)
et, tavuk eti, balık eti
bitkisel yağlar
sebze püresi
sebze çorbası
pekmez ek yapılabilir.

8-11. ay arasında

ezilmiş ev yemekleri
tam yumurta
pastörize peynir
tahıl ve kuru baklagil ezmeleri
pekmez
yoğurt
devam mamaları

12. ayda anne sütü devam etmelidir

Bu aydan itibaren bebek artık aile sofrasına oturtulup, ailenin yediği yemeklerle tanıştırılmalıdır. Fakat anne sütüne devam etmek mümkünse edilmelidir.

Peki bebeğimizin yeterli ve dengeli beslendiğini nasıl anlarız?

Bebeğiniz düzenli uyuyor, belirli aralıklarla emiyorsa sütünüz yeterli geliyordur. Aylık takiplerinde kilo almıyor, sık acıkıp sürekli huzursuz davranıyorsa doktorunuzla mutlaka irtibata geçmeniz gerekmektedir.

Eğer bebeğiniz;

0-6 aylık dönemde ayda 600 – 1000 gram
6-12 aylık dönemde ayda 500 gram

kilo alıyorsa, yeterli ve dengeli beslenip, sağlıklı büyüdüğü anlamına gelir.

Örnek bir sebze çorbası tarifi


Bir küçük patates
Yarım havuç
Bir-iki dal ıspanak
1 tatlı kaşığı pirinç
2 bardak su
1 tatlı kaşığı sıvı yağ

pişen sebzeler tahta kaşıkla ezilip püre haline getirilebilir. 7. ayda kıyma, 8. ayda mercimek te eklenebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emziklilik Döneminde Anne ve Bebek Beslenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in Makaleleri
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Bebek Beslenmesi Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Bebek Beslenmesi Dyt.Deniz ŞAFAK
► Aylara Göre Bebek Beslenmesi Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Emziklilik Döneminde Anne ve Bebek Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sarı Mucize Zerdeçal Ağustos 2016
► Yeme Bozuklukları Temmuz 2015
► Serebral Palsi ve Egzersiz Haziran 2015
► Kilo Alma Hakkında Ağustos 2012
► Diyabette Beslenme Tedavisi Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top