2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma Tedavisi
MAKALE #9052 © Yazan Psk.Kemale GÜNHAN | Yayın Mayıs 2012 | 25,612 Okuyucu
Erken Boşalma

Ülkemizde her 10 erkekten 7’sinin bilinçli ya da bilinçsiz olarak erken boşalma sorunu yaşadığı bilinmektedir. Erken boşalma sorunu erkeğin ve çiftlerin cinsel hayatı yanında ilişki sorunlarına, kadında ve/veya erkekte cinsel isteksizliğe, aşırı öfke ve bunaltı gibi psikolojik sorunlara, özgüven eksikliğine, yetersizlik veya kontrol kaybı duygularına sebep olmaktadır.


Nedir Erken Boşalma?


Erkeğin cinsel ilişkide kendi arzusu ve denetimi olmadan boşalmasıdır. Bu durum erkek cinsel birleşmeye başlamadan önce veya başladıktan hemen sonrasında gerçekleşir. Aynı zamanda boşalma süresinin yetersizliği, erkeğin partneri ile arasında uyumsuzluk yaratıcı bir sebeptir. Örneğin partneri uyarılmadan veya tatmin olmadan cinsel ilişki sona erer. Süre olarak ölçülmesi doğru olmasa da erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerin 5 dakikadan önce boşaldığı ve 5 ile 7 dakika arasındaki boşalma süresinin bazı çiftler için uyum güçlüğü yarattığı söylenebilir.


Erken Boşalma sorununuz olup olmadığına karar vermek için aşağıdaki kriterlere göz atın. Aşağıdaki cümlelerin en az 3 tanesine evet diyorsanız “erken boşalma” konusunda daha detaylı bilgi edinmek için bir uzmana başvurun.


- Çoğu zaman boşalma refleksimi kontrol altında tutamıyorum.

- Partnerim tatmin olmadan boşalıyorum.
- Cinsel ilişkiden haz alma fırsatı bulamadan boşalıyorum.
- Cinsel birleşmede 5 dakikadan önce boşalıyorum.
- Birkaç kerelik hareketten hemen sonra boşalıyorum.
- Girmeden boşalıyorum.
- Erken boşalma korkusu içerisinde ilişkiye giriyorum.
- Cinsel hayatımdaki yetersizlik duygusu iş ve diğer yaşam alanlarımı etkiliyor.
- Sıklıkla öfkeli ve saldırganım.
- Tüm bu yaşadıklarım alkol, uyarıcı, uyuşturucu gibi bir maddeye veya belirli bir duruma bağlı olarak gelişmiyor.

Erken Boşalmanın Bilişisel-Davranışsal Nedenleri?


Ergenlik çağında hızlı mastürbasyon yapmaya alışılmış olunması. Bu şekilde boşalmaya şartlanmış olan bünye daha sonra bu alışkanlığı değiştiremez ve sonuç olarak erken boşalma sürekli olarak kendini tekrarlar. Bu sebep ülkemizde birçoğumuzun cinselliği yanlış şekillerde öğrenmemizden kaynaklanır. Birçok ergen erkek cinselliği rekabet ve güç göstergesi aracı olarak kullanmaya şartlanır.


Devamsız partnerlerle cinsel ilişki yaşamak da pekiştirici faktörlerden en önemlileridir. Kısa süreli (haftalık, günlük) ilişkiler bireyin kendini, bedenini, kişiliğini ve ruhunu ilişki yaşayacağı kişiye tanıtabilmesi için fırsat tanımaz. Partnerler birbirlerini yalnız cinsel ilişkide değerlendirme fırsatı bulurlar. Bu durum da erkekte performans kaygısı yaratır.


Performans kaygısı erken boşalmanın baş nedenleri arasındadır. “Tatmin edemedim”, “yine erken boşalacağım”, “geldi- gelecek” gibi kaygılar erkeğin cinsel ilişkinin içinde olmasını engeller ve stres yaratıcı düşüncelerdir.

Stres, gerilim, korku, endişe gibi duygular yine nedenler arasında önemli olanları. Cinsellik bireylerin kendilerini bıraktığı, rahat oldukları, keyif aldıkları zaman yaşanmalıdır.

Ayrıca ilişkiye verilen aşırı önem/değer, ilk ilişki deneyimleri, uzun süren aralardan sonraki ilk ilişkiler, sıkıntılı bir yaşam dönemi boyunca olan cinsel ilişkiler erken boşalmaya sebep olabilir. Bu tür erken boşalma davranışları geçici olarak kabul edilir, tanı almazlar. Ancak 6 ay varlığını sürdürürse yine tedaviye başvurulmalıdır.


Fiziksel Sebepler


Erken boşalmanın sebepleri sıklıkla psikolojik kökenli olsa da bazen fiziksel rahatsızlıklar da sebep olabilmektedir. En sık sebep olan hastalıklar;

Prostat hastalıkları
Üretrit ve genital organ enfeksiyonu
Ameliyat sonrası sinir sistemi hasarı
Diyabet, Şeker hastalığı
Bölgesel genito-üriner hastalığı
Hormonel dengesizlikler
Alkol, uyarıcı gibi sık madde kullanımları

Erken Boşalma Tedavisi


İlk olarak, erken boşalma sebebi ile başvuran kişinin bir takım bilgileri alınır. Bu bilgiler başvuranın sorunu fizyolojik veya psikolojik kökenli olup olmadığına dair ipuçları sağlar. Erken boşalmanın %5 gibi nadir bir kısmında sebep fizyolojik kökenli olabilir. Bu tür durumlarda terapist veya doktor başvuranı bir takım tetkiklere yönlendirir.


Sorun ne kökenli olursa olsun danışan kişiye bozukluk ile ilgili bilgi verilir. Ardından bireyin “cinsellik, cinsel mitler, cinsel döngü, genital yapılar, boşalmanın denetlenmesi” konularında eğitim alması gerekmektedir. Ülkemizde bu bilgilendirmeyi genellikle cinsel terapistler yaparlar. Daha sonra boşalma kontrolünü sağlamak için özel teknikler öğretilir ve eşler arası uyumun sağlanması için eşlerin karşılıklı olarak tatmin olabilecekleri yöntemler anlatılır. Aşağıda açıklamaları bulunan teknikler bireyin kendi kendine veya partner ile birlikte uygulayabileceği örneklerdir.


Sıkıştırma Tekniği:


Masters ve Johnson tarafından geliştirilen bu teknikte orgazm öncesi hissedilenleri ve geciktirmeyi erkeğe öğretmek amaçlanmıştır. Dur- Başla Tekniğindeki durma yerine sıkıştırma yapılır. Erkek veya partneri erkeğin cinsel organını boşalmanın yaklaştığını hissettiği ana kadar uyarır. Boşalmanın yaklaştığını hissettiği anda ise ereksiyonun bir kısmı kayboluncaya dek eli ile penisin başını hafifçe sıkar. Birkaç saniye sıkıştırma ile duraksar ve yine erkek bedeninin duyularına odaklanır. Elle uyararak hareketsiz bir ilişki ile başlayan bu teknik daha sonra kaydırıcı bir krem kullanarak, kadının üstte olduğu pozisyonda hareketsiz olarak ve kadının üstte olduğu pozisyonda hareketli olarak sürdürülür. Master ve Johnson bu tekniği öğrenerek uygulayanların %98'inde erken boşalma sorununun ortadan kalktığını kaydetmiştir.


Dur-başla Tekniği:


Bu yöntem ile erkek kendisi veya partneri erkeğin cinsel organını boşalma anına yaklaşana kadar eli ile uyarır, ancak boşalma olmadan önce uyarıyı keser. Durma anında erkek derin ve yavaş nefesler alarak rahatlamaya çalışır. Bedeninin duyularına odaklanır. Aşk kaslarını gevşek bırakır. Ardından uyarmaya tekrar başlanır ve yine boşalma anına gelmeden önce uyarı bırakılır. Tekniğe 30dk. kadar devam edilir. Bu yöntem haftada üç kez, erkek kendini kontrol etmeyi öğrenene dek düzenli olarak uygulanır.

Boşalmanın kontrol edildiğinden emin olunduğunda bu işlem kayganlaştırıcı bir kremle denenir. Daha sonraki aşamalarda kadının üstte olduğu pozisyonda hareketsiz olarak, kadının üstte olduğu pozisyonda hareketli olarak ve son olarak yan yana pozisyonda dur-başla tekniği uygulanır. Bu tekniği uygulayanların %90’ında boşalmanın 10-20 dakikalara uzayabildiği saptanmıştır.


Şekil Değiştirme Tekniği


Dur- Başla tekniği veya sıkıştırma tekniği olumlu sonuçlandıktan sonra bu tekniğe geçilir. Yani ikinci kademedir. Aynı şekilde erkek kendisi veya partneri erkeğin cinsel organını eli ile uyarmaya başlar. Boşalma anına yaklaştığını hissettiğinde uyarma şeklini değiştirir ve uyarıya nefes egzersizi ile devam eder. Duyularına odaklanır ve aşk kaslarını gevşek bırakır. Bu teknik de 30 dk sürer ve haftada 3 kez uygulanır. Daha sonra partnerli egzersizlerde aynı teknik penis vajina içinde iken uygulanır.


Gevşeme Çalışmaları


Birçok erken boşalma problemi bireyin stres altında cinsel ilişki yaşamasından kaynaklanır. Çeşitli nefes teknikleri, beden gevşeme teknikleri bireyin parasempatik sisteme geçmesine; yani rahatlamasına, ilişkiden haz almasına, kendine güvenmesine ve cinsel ilişkinin kontrolüne odaklanmasına yardımcı olur.


Cinsel Terapi Yöntemi


Düzenlenen davranışlar, düşünceler, egzersizler ve eğitimlerden oluşan bütüncül yaklaşımlı bir programdır. Gerekirse bu yönteme hipnoz tekniği ve geçmiş yıllarda yaşanan travmalarla ilgili (özellikle çocukluk dönemine) incelemeler eklenir. Bu programın en etkili kısmı cinsel mitlerin temizlendiği, cinsellik hakkında yanlış bilgilerin doğru olanlarla değiştirildiği kısmıdır. Cinsel işlev bozuklukları cinsel organlardan ziyade zihnimizle alakalıdır. Psikolojik süreçler burada büyük rol oynar. Cinsel terapi yöntemlerini genellikle cinsel terapi eğitimi almış psikologlar, psikiyatrisiler, ürologlar ve jinekologlar yaparlar.


Erken boşalma sorununda yanlış uygulamalar.

- Düşünce tekniği: Cinsel ilişki dışında bir şeyler düşünmeye çalışmak, odak noktasını değiştirmek, sayı saymak, sabah yediklerini düşünmek gibi uygulamalar bireyi cinsellikten uzaklaştırır. Ayrıca bazen paniği arttırır.

- Sarhoş olmak: Algı ve reflekslerde azalma, beden duyularında azalma oluşur, sağlıklı bir cinsel ilişkiye engeldir.
- Geciktiricili prezervatif kullanmak: geçiçi çözümlerdir. Her ilişkide kullanmayı gerektirir.
- Sürekli masturbasyon yapmak veya mastürbasyonu hayatından çıkartmak: mastürbasyon sayısının erken boşalma ile ilgisi yoktur; hızının ilgisi vardır.
- Uyuşturucu kremler ve jeller: Penis duyarlılığını azaltırlar.
- Antidepresan ilaçların yan etkilerini kullanmak: Geçici olarak çözüme ulaştırır; ancak nadiren kalıcı bir çözümdür. Her ilişkiden önce almak gerektirir.
- Bitkisel ilaçlar, çaylar, haplar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kemale GÜNHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kemale GÜNHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kemale GÜNHAN'ın Makaleleri
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
► Erken Boşalma Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Erken Boşalma Psk.Kamil DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Stres ve Yaşam Mayıs 2011
► Sağlıklı Aile Olmak Nisan 2011
► Otizmi Anlamak Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:07
Top