2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlikte Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
MAKALE #9551 © Yazan Psk.Bade VARDARLI | Yayın Eylül 2012 | 5,424 Okuyucu
Halk arasında yaygın görüş ergenliğe gelindiğinde aşırı hareketliliğin azalması ile birlikte DEHB’nin ortadan kalktığı yönündedir. Ancak yaşın büyümesiyle birlikte hareketlilikte azalma görülmesi, dikkati toplama problemlerinde de azalma olacağı anlamına gelmez. Yani bu dönemde ön planda olan şey “dikkat eksikliği” dir.

Ergenlik; akran ilişkilerinin daha çok önem kazandığı, kariyer planlamasının yapıldığı, fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimin ortaya çıktığı, karşı cinsle ilişkilerin önem kazandığı, bireyin aileden bağımsızlaşarak kendi kişiliğini bulmaya çalıştığı önemli bir gelişim dönemidir. Gelişim dönemleri, önceden edinilmiş bilgi ve becerilerin uygulamaya konmasını, yeni bilgi ve becerilerin öğrenilmesini gerektiren yaşam dönemleridir ve bireyin kişiliğinin oluşumu, yaşam doyumu, bir sonraki aşamada sorumluluklarını yerine getirebilme becerisinin edinilmesi yönünden önemlidir. İşte gençlerin sosyal çevre, okul ve aileye uyumunun ön plana çıktığı bu zorlu süreçte dikkat eksikliği olan bireyler bu dönemi daha zorlu geçirebilmektedir.

Dikkat eksikliği yaşayan gençlerde; görev ve sorumluluklarını erteleme, yapılması gereken işleri zamanında bitirememe, ders çalışamama, ödevlerini yapmakta güçlükler, ders başarısında düşüş, eşyalarını kaybetme, unutkanlık, dalgınlık gibi problemler sık görülmektedir. Ergenlik döneminin tipik bir özelliği olan “iç huzursuzluğu” halini bu gençler daha sık yaşamaktadır. Buna bağlı olarak; akran ilişkilerinde problemler, ebeveynlerle çatışmalar, sosyal kaygı, sinirlilik, hoşa giden aktivitelere sonucunu düşünmeden katılma, okul sorunları, kurallara uymada güçlükler, okuldan kaçma, kavga etme, öfke kontrolünde güçlükler, dürtüsellik, madde kullanımı, içe kapanıklık ve yalnızlık duyguları gibi sorunlar sık görülebilmektedir.

İlköğretimin bitmesiyle birlikte, yeni bir okul düzenine geçilmektedir. Her derse ayrı öğretmenin girmesi, gencin her öğretmenin farklı tarzına uyum göstermesi ve her dersin ayrı sorumluluğu ve takibini yapabilmesini gerektirir. Bu durum dikkat eksikliği yaşayan gençlerin zaten zorlandıkları planlama konusunda daha da çok sorun yaşamasına neden olabilir. Ancak, tek bir öğretmenle iletişimi yerine, gencin farklı öğretmenlerle iletişim kurması ve farklı derslerdeki uyum ve başarısının gözlenmesi bize problemin ne zaman ve neden kaynaklandığı hakkında daha fazla bilgi verecektir. Öğretmenlerin dersin içeriğini rol yapma, grup aktiviteleri gibi sosyal etkinlikler içerecek biçimde sunması, sosyal ilişkilerin ön plana çıktığı bu dönemde öğrencilerin odaklanmasını arttırabilir.
Ergenlik dönemi ülkemizde aynı zamanda bir sınavlar dönemidir. Ergenliğin başlarında liselere giriş sınavı ve sonrasında gencin gelecekteki mesleğini de seçmesini gerektiren üniversitelere giriş sınavı bu dönemdedir. Bu sınavların yarattığı stres ve kaygı dikkat eksikliliği olan gençlerde daha yoğun yaşanmaktadır. Dikkatini toplamakta zorluk çeken bir gencin zaman kısıtlaması olan ve odaklanmayı gerektiren bu sınavlarda akranlarına göre düşük başarı göstermesi ve bu durumun gençte yetersizlik, başarısızlık duygularının yaşanmasına neden olması olasıdır. Bu nedenle gencin ders çalışmakta bir rutininin olmasına önem verilmelidir. Dersi, ödevleri, projeleri küçük parçalara bölmek ve görevi tamamlarken adım adım ilerlemek, her gün için yapılacaklar listesi oluşturma, dikkat dağıtıcı uyaranların olmadığı sessiz ortamda çalışma, yerine getirilen görevlerden sonra gencin kendini ödüllendirmesi gibi yöntemler dikkati toplamada yardımcı olacaktır. Ayrıca bu dönemde ailenin derslerin yanı sıra gencin akran ilişkileri kurmasını önemsediğini bildirmesi, gence karşı sabırlı olması, okul aile ve genç birey arasında işbirliğine dayalı iletişimin oluşturulması önemlidir.
Yazan
Psk.Bade VARDARLI
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlikte Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bade VARDARLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bade VARDARLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Bade VARDARLI
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bade VARDARLI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlikte Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:33
Top