2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Full Porselen Kaplamalarla Kusursuz Estetik
YAZI #1623 © Yazan Dr.Dt. Neslihan GÜLERYÜZ | Yayın Şubat 2013
Çürük, kırık gibi aşırı madde kaybı oluşmuş, dolgu yapılmasının mümkün olmadığı dişlerin küçültülerek kaplanması işlemine kron kaplama; eksik dişin yerine önündeki ve arkasındaki dişlerin küçültülerek kaplanması ve araya yapay bir diş koyulması işlemine köprü protezi adı verilmektedir.

Genel olarak kron ve köprülerde alt yapının metal, üst yapının porselen olduğu metal destekli porselen kronlar sıklıkla kullanılmaktadır. Bu protezler çok estetik sonuçlar verebilmesine rağmen ne kadar olsa da bazen yapay kalabilmektedirler. Porselen restorasyonların artan estetik beklentisine cevap veremediği vakalar sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle ön bölgede bir veya iki diş eksikliğinde, doğal dişlerle yaratılması gereken derinlik ve canlılık metal destekli porselen kronlarla sağlanamamaktadır. Bunun nedeni doğal dişlerin ışığı yansıtması, metal alt yapının ise ışığı tamamen absorbe etmesidir.

Bu sebeple doğal dişlere en yakın görünüm ve geliştirilmiş estetik full porselen veya tam seramik kronlarla gerçekleştirilmektedir. Alt yapısında herhangi bir metal içermeyen bu kronlarda güçlendirilmiş ve sıkıştırılmış özel bir teknikle oluşturulan porselenler kullanılmaktadır. Bu sebeple kırılgan olabilecekleri düşünülmemelidir, ancak arka bölgede çiğnemenin aktif olacağı bölgelerde daha güçlü olan metal alt yapılı porselen kaplamalar veya zirkonyum alt yapılı kaplamalar tercih edilmelidir.

Alt yapıda metal destek yerine beyaz renkte olan zirkonyum alaşımlar kullanıldığında arka bölgeler için hem estetik, hem de çiğneme kuvvetlerine dayanım sağlanmış olur.

Full porselen kronlarda diş eti ile diş arası bölgede, metal alt yapılı protezlerin yansımasına bağlı olarak gözlenebilen koyu hattın oluşması mümkün değildir. Az miktarda oluşacak diş eti çekilmelerinde estetiğin bozulacağı bir tablo ortaya çıkmaz.

Ancak, bu tarz protezlerin dişe yapıştırılması da kapsamlı bir işlemi içerir. Özel bir malzeme ile yapıştırıldıkları için dişten sökülmeleri çok zordur. Bu sebeple sağlıklı ve ileri de problem çıkarmayacağından emin olunan dişlere bu protezlerin yapılması uygundur.

Full porselen kronlar özel olarak bu konuyla ilgili çalışan teknisyen ve ekipman ve hassasiyet gerektirdiği için metal destekli porselenlere göre daha pahalı işlemler olmasına rağmen, elde edilen doğal ve estetik sonuç buna değmektedir. Ayrıca metal alerjisi olan hastalar için vazgeçilmez tek seçenek full porselen kaplamalardır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Neslihan GÜLERYÜZ'ün Makale ve Yazıları
► Porselen Lamina Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Porselen Lamina Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Porselen Laminate Veneerler Dr.Dt. Ayşe Gökçen SARGIN
► Porselen Laminate Uygulamaları Dr.Dt. Nilgün ARI
► Porselen Laminat Kaplamalar Dt.Osman NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Full Porselen Kaplamalarla Kusursuz Estetik' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Onley/Inley Dolgular Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:49
Top