2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obeziteyi Çocuklarınızdan Uzak Tutun
YAZI #1902 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Aralık 2013
Günümüzde obezitede hızlı artış yaşanmaktadır. Gerek fast food tüketiminin artması gerekse teknolojinin hızla gelişmesiyle azalan günlük hareketlerin etkisiyle obezite, çocuk yaşlarda da hızla yayılmaktadır.
Çocuklukta obezite, bebeklik dönemindeki hatta anne karnındaki beslenmeye de dayanmaktadır. Hamilelik döneminde ve emziklik döneminde anne adayları ve anneler kendi fizyolojik ihtiyaçlarını ve çocuklarının fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar beslenmeleri gerekmektedir. Bu da ortalama günlük 500- 700 kalorilik bir artıştır. (500 kalori = 2 köfte büyüklüğünde et + 2 porsiyon meyve + 2 ince dilim ekmek + 1 bardak süt). Doğum sonrasındaki ilk 6 ay içerisinde anne sağlıklı ve yeterli beslenip su miktarını yeterli tükettiğinde; bebeğe sütü yeteceği için bu süreçte anne sütü dışında hiçbir besine ihtiyaç duyulmayacaktır. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde; obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, kanser daha az görülmektedir.
Bebeklik dönemini atlattıktan sonraki evrede çocuğunuzu obeziteden korumak sizin elinizdedir. Peki bunun için neler yapılmalıdır?
Evde hazırlayacağınız yemeklerde yağ miktarını bol kullanmayın. Çocuklarınızın damak tadı yağlı yemeklere alışmamalı.
Yemeklerinizdeki tuz miktarını azaltın ve sofraya tuz koymayın.
Kızartmalardan, hamurlu gıdalardan, çikolatalardan çocuklarınızı uzak tutun. Onları mutlu etmek ya da susturmak kalorili gıdaları kullanmayın. Çok güzel eğlenceli meyve tabaklarıyla da mutlu edebilirsiniz.
Çocuklarınızın sevmedikleri gıdaları yemeleri için baskı kurmayın. Zaman zaman o yiyeceği tekrar yapıp; yiyip yemeyeceğini sorun. Belki bu süreç 15-20 denemenizin sonucunda başarıyı getirecektir, sabırlı olmanız gerekmektedir.
Sevmediği yiyecekleri çeşitlendirerek yedirmeyi deneyin. Örneğin; kızartılmış yumurtayı sevmiyorsa; kaynamış yumurtayı, omleti, çılbırı deneyebilirsiniz.
Çocuklarınızı ödüllendirmek için çikolata gibi şekerli gıdalar kullanmayın. Ödüllendirmeyi şekerli gıdalar üzerine yaptığınızda; ileriki yaşlarda da herhangi bir başarı ya da kutlamada ilk aklına geleceği gıda şekerli gıda olacaktır.
Market ürünleri almak yerine kendiniz evde hazırlamaya çalışın. Örneğin marketten alacağınız meyveli yoğurt yerine evde kendiniz blender yardımıyla meyveli yoğurt yapabilirsiniz, cips yerine; ince ince dilinlenmiş patatesleri yağlı kağıt yardımıyla fırına vererek cips hazırlayabilirsiniz.
Kahvaltı öğününü çocuklarınızda atlamamaya özen gösterin. Beynin ve kasların uyanması için güzel bir kahvaltı yardımcı olacaktır.
Çocuklarınıza meyvesuyu hazırlamak yerine meyvenin kendisini yedirmeye özen gösterin.
Asitli ve şekerli içecek, ketçap, mayonez gibi market ürünlerini evinize almamaya özen gösterin.
Çocuğunuz okuldan geldikten sonra ona sunacağınız ara öğün kek, pasta, börek yerine ; tost + ayran, süt + meyve, meve+kuruyemiş gibi besleyici gıdalar olmalıdır.
Çocuklarınızın dışarı çıkmasına, koşmasına, spor yapmasına izin verin. Unutmayın ki; ne kadar çok hareketli olursa o kadar kronik hastalıklardan uzaklaşacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Makaleleri
► Popüler Diyetler'den Uzak Durun! Dyt.Özge YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obeziteyi Çocuklarınızdan Uzak Tutun' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:07
Top