2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat
MAKALE #11233 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Ağustos 2013 | 3,198 Okuyucu
Ramazan ayının bitmesinin ardından ramazan bayramının gelmesi midenizin bayram edeceği anlamına gelmemeli. Özellikle oruç tutanlar için bir aylık açlığın sonunda 3 günlük aşırı beslenme ile kolaylıkla kilo alabilirsiniz. Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanın sonucunda; siz beslenmenizde enerjisi yüksek besinleri hızlı şekilde tüketirseniz vücut bu besinleri harcayamayacak ve yağ olarak depolayacaktır.
Bu sebepten ötürü bayramda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var:
Bayramda da beslenme düzeninizi oturtarak ana ve ara öğünlerinizden vazgeçmemelisiniz.

Su tüketiminize bayram da dikkat etmeniz gerekiyor. Bu durumu engelleyecek sağlık probleminiz yoksa sıcak yaz aylarında 2-2,5 litre kadar su tüketiminiz olmalıdır. Bayram kahvaltıları ve akşam yemekleri bizler için çok önemlidir fakat bu; kahvaltı da tıka basa börekler yemeniz anlamına gelmemektedir. 1 porsiyon börek yiyerek ve ekmeği gün içerisinde azaltarak denge kurmaya çalışmalısınız. Gün içerisinde tatlı ikramları da olacağı için kahvaltınızdan şekerli besinler ve kızartmaları uzak tutmalısınız.
Akşam yemeği bayram nedeniyle geç saat olacağı için hafif bir akşam yemeği geçirmeniz hem kan şekeriniz açısından hem de mide rahatlığınız açısından önemlidir. Unutmamanız gerekiyor ki hızlı ve aşırı beslenmelerin sonunda yemek sonrasında mide şişkinliği, halsizlikten dolayı pişmanlık hissedeceksiniz. Ayrıca; yatmadan iki saat önce bütün atıştırmalarınızı bitirmelisiniz.

Oruç tuttuğunuz dönem boyunca vücudunuz iki öğün beslenmeye alıştı bayram sebebiyle şeker oranı yüksek besinler tüketmeniz kan şekerinde dengesizliğe yol açacağından tatlı tüketiminize kısıtlama getirmeniz gerekmektedir. Ayrıca kızartma ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlı tercih etmeniz öğününüzün daha hafif geçmesine yardımcı olur.

Bayram gezmelerinde uzatılan çikolataları/şekerleri zararsız küçük atıştırmalıklar olarak görmemelisiniz. Gün içinde 10 tane alacağınız şekerli atıştırmalıklar, akşama büyük boy çikolataya denk geleceğini, kan şekerinizde ani bir yükseliş sağlayacağını unutmamanız gerekmektedir.

Bayramda çocuklarınızın beslenmesine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Tamamen tatlıyı kısmak yerine onların gelişimine katkı sağlayacak sütlü tatlıları bayram içerisinde bir porsiyon verebilirsiniz.

Midenizin dinlenmesi ve rahatlaması açısından kızartmalardan uzak durmanız gerekecektir. Özellikle kalp hastalığınız ya da şeker hastalığınız varsa şekerli ve yağlı besinleri tüketmemeniz gerekmektedir.

Ramazan boyunca sindirim sisteminizde çektiğiniz zorluğu hafifletmek adına sebze ve meyvelerden 5 porsiyon kadar yemeye özen göstermelisiniz.

Yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak adına elinizden geldiği kadarıyla hareketi artırmalısınız. Bunu; evde kendi işlerinizi kendiniz yaparak, merdivenleri yürüyerek çıkarak, bayram gezmelerini yürüyerek yaparak sağlayabilirsiniz.
Yaşlı ve tansiyon hastalarının çay ve kahve tüketimine kısıtlama getirmesi, diyabet hastalarının bu dönem boyunca şekerden uzak durması gerekmektedir.

Unutulmaması gereken bir durum da şu ki ; kadınların metabolizma hızı erkeklere oranla daha yavaş olduğu için kadınlar eşleriyle yediği yemeklere dikkat etmelidir. Onlardan daha az yemesi gerektiklerini unutmamalıdırlar.

Kısacası; ramazan bayramını da kilo almadan geçirebilirsiniz. 1 ay boyunca oruç kaldınız bu bayram sizin mide ödülünüz diye düşünmektense sevdiklerinizle geçireceğiniz güzel günler olarak düşünmeye çalışın. Aklınız yemeklerde olacağına; kendinize düşünmek için başka nedenler, uğraşmak için başka durumlar bulmaya çalışın.

Herkese sevdikleriyle sağlıklı, huzurlu ve mutlu bayramlar dilerim. İyi bayramlar..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Yazıları
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Emine DEMİR
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Hilal BATMAZ
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Seçil KENAR
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
► Popüler Diyetler Mart 2013
◊ Daha Sağlıklı Ramazan Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:46
Top