2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Beslenmeye Dikkat
MAKALE #14924 © Yazan Dyt.Ayşe GÜRBİLEK | Yayın Haziran 2015 | 2,644 Okuyucu
Oruç tutanlar neden kilo alır ?
• Sağlıklı ve ideal kilonuz “0 beden” değildir. Bu nedenle vücut yapınıza uygun olan ideal kilonuzun ne olduğunu bir diyetisyenden yardım alarak öğrenin.
• Tanıdıklarınızın diyetisyene giderek aldığı önerilerin aynısını uygulamaya kalkmayın. Çünkü diyet herkesin yeme alışkanlıklarına, sağlık durumuna, vücut ölçülerine ve yaşama biçimine göre değişir (arkadaş vasıtası ile fotokopi yolu ile elde edilen diyetler hiçbir işe yaramaz).

• Uzun saatler süren açlığın sonunda bedeniniz metabolizmasını yavaşlatır, yani enerjiyi tasarruflu harcamaya başlar ve açlığın sonunda hızlı ve daha fazla yemek yersiniz. Bu da az enerji harcayan bedeninize birden yüklenmeniz durumunda daha fazla yağ depolanmasına neden olur. Oruç tutanların neden kilo aldığını bu sonucu çok iyi açıklamaktadır.

Oruç tutarken de diyet mi olur?
• Oruç tutarken nasıl diyet yapacağız öyle şey mi olur? Dediğinizi duyar gibiyim... Hayır diyet demek kişinin kendisine özel ihtiyacı olan enerjiyi dengeli bir biçimde besinlerden almasını sağlamamız demektir. Yemeden içmeden kesilmeniz manasında değildir.
• Herkese hayırlı ramazanlar...
• Ramazan ayı 11 ayın sultanı yine geldi yine kavuştuk o güzel sohbetli gecelere...
• Ramazan ayında vücudumuzun alıştığı bir beslenme döngüsünden birden farklı bir yaşam biçimine geçiyoruz o nedenle ilaçları olanlar kronik rahatsızlığı olanlar mutlaka doktorlarına danışmalılardır.
• 4-5 öğünden 2-3 öğüne geçip uzun süre açlık olan bir döngüde önemli olan muhakkak gece sahurun yapılmasıdır.
• Sahurda sıcak yaz günlerini de düşünürsek tercihlerimizi gün boyu susuzluğumuzu en aza indirecek olan su oranı yüksek besinlerden yana yapmalıyız bunlara örnek; domates, salatalık, kavun, karpuz, şeftali, elma, hurma, balık çeşitleri, tavuk, taze kayısı, sebzeler, ev yoğurdu gibi.
• Sahurda glisemik yükü fazla besinleri tercih etmeniz gün boyu ani kan şekeri düşüklükleri ile beraber yine ani acıkma atakları yaşamanıza neden olur bu yüzdendir ki glisemik yükü az olan besinleri tercih etmeye çalışınız örneğin; kahverengi pirinç, kepekli makarna, bulgur, domates,yumurta, --arpa, yulaf, tam buğday, çavdar--ekmeklerinden biri, süt, taneli çorbalar(az yağlı), havuç gibi.
• İftarda ani bir yemek yeme girişimine geçmeyiniz. Orucunuzu 1 bardak su ile açtıktan sonra 1 kase çorba ve ardından 15-20 dak. sonra yemeğe geçiniz. Aksi takdirde mideniz ve bağırsak hareketleri ile ilgili problemler de kaçınılmaz olacaktır.
• Yemeğinizde çok yağlı olarak pişirilmiş derin yağda kızartmalar, tatlılar, fazla fazla iftariyelikler, çok tuzlu ürünler, salam sosis sucuk gibi işlenmiş ürünler, aşırı sıcak ya da soğuk besinler, asitli içecekler, kavurmalar gibi aşırı yağlı besinleri tercih etmeyiniz.
• Bunların yerine bol lifli ve posalı yiyeceklerin ağırlıklı tercih edilmesi, ekmek ürünlerini tam taneli olanlarından yana tercih edilmesi, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kuru baklagillerin tercih edilmesi, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmesi bu dönemde yaşanabilecek kabızlık sorununu önleyecektir. Kabızlık sorunu yaşamamak için yeterli su tüketimi de son derece önemlidir.
• Yine iftarda az yağlı et yemeği, sebze yemeği (sebze yemeğinizi çok pişirmeyiniz eğer haşlıyorsanız suyunu artıp dökülecek oranda koymayınız) veya salatayla devam edilmesi uygundur. Pişirme yöntemleri olarak suda-buharda- ızgarada- fırında olanları tercih ediniz.
• İftarda yağda kızartılmış saray lokması, tel kadayıfı gibi bol yağlı bol şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 sütlü tatlılar (puding, sütlaç, muhallebi, dondurma vb.) veya meyve tatlıları ek şeker eklenmemiş olanlardan tüketilmelidir. Tatlılar ve meyveler yemekten 1,5-2 saat sonra yenilmeye özen gösterilmelidir.
• İftardan 45-60 dak. sonra hafif tempoda kısa mesafeli yürüyüşler hem kilo dengenizi sağlayacak hem metabolizma hızınızın düşmesinin önüne geçmiş ve bağırsak motilitesini arttırmış olacak hem de yenilenlerin sindiriminin daha iyi olmasını sağlayacaktır.
Bol şenlikli-sohbetli bir Ramazan ayı geçirmeniz dileklerimizle Hayırlı Ramazanlar...
Diyetisyen Ayşe Gürbilek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Beslenmeye Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe GÜRBİLEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe GÜRBİLEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe GÜRBİLEK'in Makaleleri
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Beslenmeye Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Işkın (Rheum Ribes L.) Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:12
Top