2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Konusunda Doğru Zannettiğiniz Şehir Efsaneleri
MAKALE #10744 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Nisan 2013 | 3,826 Okuyucu
Birçok insan için kilo almak çok kolay, kilo vermekte bir o kadar zodur. Bunun sonucunda sabırsızca kilo verme dönemleri başlıyor. Haftada verdiğiniz 1 kilo sizin için çoğu zaman yeterli olmuyor. Sonuç olarak acil kilo vermek için internet ve medya aracılığıyla “…… İç/ye haftada 3 kilo ver!” Başlıklarına takılıyorsunuz. Bir bakalım bildiğiniz neler doğru?

Aç karnına limon/greyfurt suyu zayıflatır.

Aç karnına midenize aldığınız asitli içecekler mide rahatsızlığınıza sebep olmaktadır. Şunu unutmayın ki; mucize besin yoktur. Kilo verirken düzenli beslenme ile sporu birlikte yürütmeniz gerekmektedir. Aldığınız her besinin size farklı faydaları olacaktır.

Karbonhidratları kesersem zayıflarım.

Karbonhidrat içerikli besinler; ekmek, unlu gıdalar, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, süt ve türevleridir. Karbonhidratı, beslenmenizden kesmenizle birlikte kaslarınızın ve beyninizin harcayacağı enerji kaynağını engellemiş olursunuz. Beynin eneri kaynağını kesmeniz; dikkatsizlik ve isteksizliğe sebep olurken, kaslarınızın enerji kaynağını kesmeniz; halsizlik ve yorgunluğa sebep olacaktır. Ayrıca karbonhidrat kaynaklı gıdalarda bulunan vitamin, mineral ve posadan vücudunuz mahrum kalacaktır. Ayrıca; son yapılan çalışmalarda süt ve türevlerinde buluna Ca mineralinin karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı görülmektedir.

Öğünlerde karbonhidrat ve proteini bir arada kullanmamak gerekir.

Tam aksine; her ana öğününüzde karbonhidrat, protein ve yağı birlikte almanız gerekmektedir. Besin öğelerini ayrı ayrı almanız; süt, ekmek, sebze ve unlu gıdalardan uzak durmanız demektir. (bu besinlerde protein ve karbonhidrat birlikte bulunmaktadır.)

Kızarmış ekmeğin kalorisi daha azdır.

Ekmeği kızarttığınızda, daha çok hafiflediği doğrudur fakat kızartma sonucu ekmekteki kalori miktarı değişmez su miktarı azalır.

İkisi bir arada kahve içiyorum, kalori almıyorum.

İkisi bir arada kahve ile üçü bir arada kahvenin arasında, kalori farkı yok denecek kadar azdır. Birinde şeker miktarı fazla iken; diğerinde yağlı süt tozu fazladır. Markete gittiğinizde alternatif ürünlerin enerji ve yağ oranlarını karşılaştırmanız daha az kalori almanıza yardımcı olur.

Esmer ekmeği dilediğim kadar yiyorum.

İki ekmeğinde kalori miktarı hemen hemen aynıdır. Sağlık açısından bir engeli olmayan bireylere esmer ekmeği öneriyoruz, çünkü vitamin değeri yüksektir, aynı zamanda beyaz ekmek kadar kan şekerinizi hızlı yükseltmediği için acıkmanızı geciktiriyor.

Esmer şeker kullandığım için şekeri kesmeme gerek yok.

1 küp esmer şekerin enerji miktarı 3,5 cal, 1 küp beyaz şekerin enerji miktarı 4 cal’dir. Şeker miktarınızı azaltarak aldığınız kalorileri sınırlandırabilirsiniz. Unutmayın ki; bir hafta şekersiz içecek tükettiğinizde, ikinci haftanızda şekerli içecek içemeyeceksiniz.

Kullandığım ürünler diyet olduğu için istediğim kadar kullanabilirim.


Diyet ürünlerin enerji miktarının daha az olduğu doğru, fakat enerji miktarı hiç yok demek değildir. Ortalama bir paket sade diyet bisküvi iki buçuk dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu ürünleri kullanırken tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz aldığınız kalori miktarınızı dengelemenizde yardımcı olacaktır.

Zeytinyağı faydalı olduğuna göre istediğim kadar kullanabilirim.

Bütün yağların kalori miktarı aynıdır. 1 tatlı kaşığı tereyağı ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağın kalori miktarı 45 cal’dir. Zeytinyağı kalp damar rahatsızlıkları için olumlu bir seçim, fakat kullanım miktarında aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Aynı zamanda vücudunuzun tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Yani günlük yağ seçiminize ayçiçeği ve mısır yağını da eklemeniz kalp damar sağlığı açısından yararınıza olacaktır.

Lahana suyu diyeti/protein diyeti/sebze meyve diyeti vb. yaptım ve kilo verdim.


Yapacağınız zayıflama diyetinin beslenme tarzınıza uygun olması gerekir. Hayatınızdan “diyet” i kaldırıp “sağlıklı ve dengeli yaşam”ı getirin. Lahana suyu gibi diyetler vücudunuzdan ödem attırır, protein ağırlıklı diyetler; böbrek ve karaciğerlerinize yük bindirerek ilerdeki dönemlerde hastalıklara yakalanmanıza neden olabilir. Sebze, meyve diyetleri; protein ve yağ alımınızı engeller, bazı vitaminlerde ve minerallerde eksiklik görülmesine yol açabilir, hormonal bozukluklara neden olabilir. Ömür boyu uygulayacağınız düzenli beslenme ile kilolarınızı verip, kilonuzu koruyabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek; sevdiğiniz ve enerji miktarı yüksek olan gıdaları ömür boyu hayatınızdan çıkarmak değildir. Doğru miktarda doğru besinleri doğru saatte almaktır.

Aç kalarak kilo verebilirim.

Bütün besinleri alıp, aç kalmadan kilo vermek dururken vücudunuza bu işkenceyi neden çektiriyorsunuz? Aç kalmanız halinde vücudunuz aç kalacağını bilir ve alınan besinleri depolamaya başlar. Aç kalarak yapılan diyetlerde; gerginlik, dikkat bozukluğu, vücutta kas kaybı, yorgunluk, halsizlik görülmektedir. İlk başlarda hızlı kilo verebilirsiniz fakat ikinci üçüncü haftadan sonra metabolizmanız yavaşlayarak uzun vadede kilo vermekte zorluk çekersiniz. Unutmamak gerekir ki; sürekli aç kalamazsınız, bir yerden sonra eski beslenme düzeninize döneceksiniz ve tekrar kilo almaya başlayacaksınız.

İstediğim kadar meyve yiyebilirim nasıl olsa sağlıklı.


Bütün meyvelerin enerji değeri vardır. Tabi ki de meyve yiyebilirsiniz fakat günlük meyvenizin hepsini bir seferde bol miktarda yiyerek değil. Bunu engelleyecek bir sağlık sorununuz yoksa günlük 3-4 porsiyon meyve yiyebilirsiniz. Bu meyveleri gün içine dağıtarak teker teker yemeniz hem gün içindeki kan şekerinizi dengede tutar ve tatlı ihtiyacınızı giderir hem de tok kalmanıza yardımcı olur.

Sıcak su içmek zayıflatır.


Sıcak su mideyi daha yavaş terk ettiği için tokluk sağlayarak beslenmenize yardımcı olur. Yağ yakma özelliği yoktur.

Akşam 19.00’dan sonra bir şey yemedim zayıfladım.


Gece 00.00 - 01.00’de yatan bireyi ele aldığımızda; 19.00’dan sonra bir şey yememesi dört, beş saatlik aç kalması demektir. Geceleri hareket kısıtlı olduğu için metabolizmanız yavaşlar fakat gece bir şey yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yediğiniz şey ve miktarı önemlidir. Günlük almanız gereken kalori miktarını gece atıştırmaları ile aşıyorsanız gece yemekleri size kilo aldırır.

Meyve suyu sağlıklı olduğuna göre aklıma geldikçe içiyorum.


Meyve yerine meyve suyunu tercih ederken posayı ayırdığınız için kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltirsiniz. Kan şekerinizin tekrar dengeye geldiği an tekrar acıkmaya başlarsınız. Bir bardak meyve suyunun içinde yaklaşık 3-4 tane meyve olduğu için enerji miktarı da meyveye oranla daha çok yükselecektir. Hem kan şekerinizi denge tutmak için hem de bağırsak faaliyetlerinin daha olumlu olması için meyveyi posasıyla birlikte tüketin.

Kabak çekirdeği kilo aldırmaz istediğim kadar yiyorum.

Kabak çekirdeği ile normal çekirdeğin/çiğdemin arasında enerji farkı yok denecek kadar azdır. Kabak çekirdeği E vitamini, çinko, arginin (protein), fosfordan zengin olduğu için çiğdeme göre daha yararlıdır fakat dengeli miktarda tüketilmediğinde kilo almanıza neden olur.

Her insanın yaşam tarzı, kişisel özellikleri, fiziksel özellikleri, aktiviteleri, hastalıkları farklı olduğu için kendinize uyarlanmamış olan diyet reçetesini kullanmayın. Diyet kişiye özeldir ve sağlığınız her şeyden önemlidir.

Sağlıklı Günler
Dyt. Sevgi Gökçen Erkün
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Konusunda Doğru Zannettiğiniz Şehir Efsaneleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Yazıları
► Diyette Şehir Efsaneleri Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Doğru Diyet İlkeleri Dyt.Fatma GÖNEN
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyet Konusunda Doğru Zannettiğiniz Şehir Efsaneleri' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
► Popüler Diyetler Mart 2013
◊ Daha Sağlıklı Ramazan Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:34
Top