2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erteleme Davranışı
YAZI #3045 © Yazan Uzm.Psk.Esra AYVALI ÇETİN | Yayın Eylül 2016
Ertelemekle Geçen Zamanlar
"Bir türlü planladığım işlerimi yapamıyorum."
"Tam işlerimi yapacakken bir aksilik çıkıyor."
"Keşke işimi önceden halletseydim."
"Biriken işlerimi yapmaya çok üşeniyorum."

Erteleme davranışı olan bireylerin sıklıkla karşılaştığı bu düşünceler beyinlerini meşgul etmeye başlar. Erteleme, yapılması gereken eylemleri sonraya bırakma veya ileri bir tarihe atma davranışıdır. Günlük yaşamda insanların işlerini ötelediğini ve başka bir zamana ertelediğini görebiliriz. Bazı insanlar daha seyrek bazıları da daha sık işlerini ertelerler. Ertelenen işler kısa dönemli bir rahatlama sağlasa da sürekli hale gelmesiyle rutin işlerinin aksamasına ve verimliliğin düşmesine neden olur. Sebepsiz yere ertelenen işler zamanla katlanarak yük haline dönüşebilir. Böylelikle stres ve endişelerin yoğunlaşmasına, bireyin başarısızlık ve yetersizlik duygularının tetiklenmesine sebep olur. Birey kendini baskı altında hissedebilir ve zamanla kendini suçlayabilir.
Neden Erteleriz?
Erteleme davranışın oluşmasında pek çok faktör rol oynamaktadır. Bunlardan bazıları;
-Kişilik özelliğimiz; mükemmeliyetçi ve kaygılı bir kişiliğe sahip olan bireylerde erteleme davranışına daha sık rastlanır.
-İçsel çatışmalarımız; "bu işi zaten yetiştiremem", "istesem de bu ödev bitmez", "ya yanlış yaparsam" gibi düşünceler stres ve kaygı düzeyinin artmasıyla erteleme davranışının tetiklenmesine yol açar.
-Yetiştirilme biçimimiz; ebeveynlerin mükemmeliyetçi ve baskıcı davranışları çocuğun görevlerini severek ve isteyerek yapmasını engeller. Beklenildiği düzeyde yapamayacağım endişesine kapılan çocuklar görevlerini daha uzun sürede oyalanarak yapmayı veya görevlerini ertelemeye seçerler.
-Başa çıkma becerisinin yetersiz olması
-Programsız çalışma
-Yapılacak işlerin belirsiz olması
-Zaman yönetiminin zayıf olması
-Odaklanma problemleri
-Göreve bağlı kalamama
- Öncelik sırasını belirleyememe gibi nedenler de sıralanabilir.
Erteleme davranışının bir çok nedeni vardır. Eğer nedenleri bilinmediğinde bireylerin hayatında pek çok olumsuz sonuçlar görülebilir.
Ertelediğimiz Zaman Neler Olur?
Ertelenen işler zamanla birikerek kişinin işlerinin aksamasına neden olur. Biriken işler arttıkça da kişi gerçek performansımızı ortaya koymakta güçlük çeker. Bu durum da motivasyon kaybına neden olur. Aslında motive olmayı bekleyerek aksatılan işler zamanla ertelemeyi de tetikleyebilir. Fakat bireyin motive olmayı beklemekten ziyade işlerin öncelik sırasını belirlemesi çok önemlidir. Özellikle de zorlandığı, karmaşık işlerini ilk sıralara koyarak başlanılan işler çözümlendikçe bireyin motivasyonu artar. Zorlanılan işlerin bitmesiyle motivasyonu artan birey, geriye kalan işlerini yapmakta daha az enerji harcar. Eğer zaman içerisinde düzenli bir hale geldiğinde ise, kişi disiplin kazanır ve erteleme davranışı azalır.
Unutmayın ki dününüzü yarınınıza bırakarak geldiğinizde, hayatı yakalamakta o kadar zor olacaktır. Bu kısır döngüyü kırmakta sizin elinizdedir. Eğer erteleme davranışı ile baş etmekte zorlanıyorsanız uzman desteği almayı ihmal etmeyin.
“Geçmişte ertelediğiniz işler, geleceği yaşamanızı engeller.”

Psikolog Esra AYVALI
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra AYVALI ÇETİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra AYVALI ÇETİN
Edirne (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra AYVALI ÇETİN'in Makale ve Yazıları
► Erteleme Davranışı - Öfke Duygusu Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Kararsızlık ve Erteleme Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Vajinismus (Bir Erteleme ve Kaçınma Hastalığı) Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Erteleme Davranışı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Down Sendromu Eylül 2018
◊ Down Sendromu Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:22
Top