2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zamanı Doğru Kullanma
YAZI #3955 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ekim 2017
Zamanı doğru kullanma deyince akla gelen şeyler genellikle işte üretkenliği artırmakla ilgili oluyor. Oysa zamanınız üzerinde talep yaratan yalnızca işiniz değil, yolculuklar, aile, eğitim, spor, egzersiz ve eğlence etkinlikleri de zaman istiyor. Pek çok kişinin hiçbir şeye yetişemediğini düşünüp bunalması boşuna değil! Hatta bu durum bazılarının ruh sağlığında anksiyete krizlerine kadar varabilen sıkıntılara ve yapılacak işleri erteleyerek zamanı boşa geçirmeye yol açabiliyor. Bu yazımda, kendim zor yoldan, yani deneyimle öğrendiğim zamanı doğru kullanma becerilerini paylaşıyorum.
Zamanı Doğru Kullanma Konusunda Kendinizi Geliştirmeye İhtiyacınız Var Mı?

Birinin yalnızca zamanını nasıl yönettiğine bakarak o kişi hakkında birçok şey öğrenebilirsiniz. Ailenin bakımı ile kendi ihtiyaçlarını dengelemesi gereken bir ebeveyn misiniz? Kendi zamanının yanı sıra çalışanlarının zamanını da yönetme sorumluluğu taşıyan bir işveren misiniz? Benim gibi, ailenize ayıracak yeterince zaman yaratabilmek için evinde ve işyerinde insan çalıştıran kariyer sahibi bir anne misiniz?

Zamanla olan ilişkiniz aşağıdaki üç kategoriden yalnızca birine girebilir:

1) Dengeli: Zamanı dengeli kullanan kişiler işlerini sakin sakin ve verimli bir şekilde hallederler.

2) Koşturanlar: Kafası kesilmiş tavuk gibi hızla oradan oraya koşturup dururlar, aynı anda birçok projeyle uğraşırlar. Hiçbir şeye yetişemeyip bunalırlar ve tükenmeleri bir an meselesidir.

3) Oyalananlar: Hiçbir şeyi yapmak için motivasyonları yok gibidir. Gerçekten de bir şey başarma istekleri kısıtlanmıştır. Bu kişilerin iç çatışmaları öyle şiddetlidir ki zamanın çoğunu yapmaları gereken işleri erteleyip oyalanarak ve çeşitli bağımlılıklarla geçirirler.



——l———————————————-l——————————————————l—-



Oyalanan Dengeli Koşturan



Zamanı Doğru Kullanma Becerileri

Bu ölçekte nerede olursanız olun, aşağıdaki zamanı doğru kullanma ilkelerini uygulayabilirsiniz:

Kendinize hayatta net hedefler belirleyin. Yalnızca bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak şeylere “evet” deyin.
Hayatta birbiriyle çatışan hedeflerimiz olabileceğini ve bu hedeflerimizi dengelememiz gerektiğini kabullenin.
İç çatışmalarınızla yüzleşin, korkularınıza ve şartlanmalarınıza rağmen sınırlarınızı kararlılıkla koruyun.
Herkesi memnun etme ihtiyacının ötesine geçin.
İşte size verilen görevleri kabul etmeden önce tartışmayı öğrenin. Çoğu zaman işyerindeki çalışma arkadaşlarımızdan daha iyi olmak isteriz. Kendimizi zorlarsak daha iyi birer öğrenci, çalışan, esnaf ya da uzman olacağımızı sanırız ancak sonuç genellikle enerjimizin tükenmesi olur.
Her gece, ertesi gün yapmanız gereken acil işlerin listesini çıkarın ve yaptıkça işaretleyin.
En zor ve en sevimsiz işleri en önce, enerjiniz varken yapın.
Çok büyük işleri parçalara ayırıp günlere ve haftalara yayın.
Her işi yapmak için kendinize fazladan zaman tanıyın.
Aşırı çalışmaktan korunmak için çalışma saatlerinizi sınırlayın. Kendinize, acaba işimi kişisel bir boşluğu doldurmak için kullanıyor olabilir miyim sorusunu sorun.
Mutlaka tamamen dinlenmeye ayırdığınız günler olsun. Yeterince dinlendiğiniz zaman daha fazla şey yapabilirsiniz.
Zamanı Doğru Kullanma Konusu Sandığınızdan Daha Fazlasını İfade Eder

Birçok kişiden, verdikleri kararları sebatla uygulayamadıkları için kendi kendilerine kızdıklarını duyuyorum. Ancak bunların hepsi birer bilgidir. Önümüzde açılan yol planladığımızdan farklıysa, merakla ilerlemek ve hem kendimize hem de başkalarına karşı anlayışlı olmak en iyisidir. Zamanı doğru kullanmayı öğrenmek, hayatı zarafetle yaşamayı öğrenmekten ibarettir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Kendinizin Kullanma Kılavuzunu Keşfedin! Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Yüzleşme Zamanı Psk.Serap DUYGULU
► Doğayla Dans Zamanı Psk.Ruşa ÇAMLIBEL
► Zamanı Yönlendirmek Elimizde mi? Psk.Dnş.İrem TUNAR
► Zamanın Önemi: Zamanı Harcarken Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne Zamanı ve Anne Babaların Tepkileri Psk.Selin ALKIŞ AYTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zamanı Doğru Kullanma' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:45
Top