2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şiddetsiz İletişim Nedir?
MAKALE #17831 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Ocak 2017 | 4,147 Okuyucu
Aikido hocama hayat hakkındaki düşüncelerini sordum. Hayatın bir amacı var mıdır dedim. Bana laf arasında, hayatın amacı aydınlanmadır diye cevap verdi. Doğumdan ölüme kadar fiziksel, psikolojik ve ruhsal düzeyde gerilim yaşarız. Ben aydınlanmanın, gerilim olarak deneyimlediğimiz durumlarla başa çıkma çabalarımızla ilerleyen büyüme sürecimiz olduğunu düşünüyorum. Aynı süreç toplumsal gelişme için de geçerli. Şiddet içermeyen iletişim bize bu gerilimler üzerinde düşünmek ve dışarıda tuttuğumuz parçalarımızı birleştirebilmek için kullanabileceğimiz bir dil öğreterek bize bütünlüğümüzü tanıma olanağı verir.

Şiddet Döngüsünün Alternatifi Olarak Şiddetsiz İletişim

Bütünlüklerinin farkına varan insanlar tutkularının yolundan giderek anlamlı bir hayat sürerler. Amerika’da hayat şartlarının zor olduğu bir bölgede büyümüş bir psikolog olan Marshall Rosenberg, orada karşılaştığı şiddete barışçı bir alternatif oluşturabilecek yeni bir iletişim şekli oluşturmayı hedeflemiş. Eleştirildiğimizi veya kınandığımızı hissettiğimizde çoğu kez kırıldığımızı ve kendimizi haksızlık ve hakarete uğramış gibi hissettiğimizi görmüş. Böyle durumlarda görünüşü kurtarmak için benlik ya savunmaya yahut saldırıya geçer ya da geri çekilir, bu da daha fazla direnç ve savunmaya yol açar. Şiddet döngüsü bu şekilde tırmanır.

Fakat benlik aslında bir yanılsamadır, farklı toplumsal bağlamlara cevap veren enerjiden ibarettir.

Cevap verme kapsamımızı genişletmek isteyen Rosenberg, 1960larda bir iletişim süreci geliştirdi. Bu sürecin amacı insanları güçlendirmekti. Daha sonra bu becerileri öğretmeye ve iç ve dış uyum farkındalığı oluşturmaya yönelik bir dernek kurdu. Kendini bir eğitimci, arabulucu ve ileri görüşlü bir lider olarak yaptığı işe adayan Rosenberg savaş halindeki toplumlar, aileler ve bireylerle çalıştı. Bu basit ancak olağanüstü dönüştürücü çalışmaların sonuçlarını kendisi şöyle anlatıyor:

“Ben gruplardan ayrıldığımda öyle inanılmaz şeyler oluyor ki tekrar gittiğim zaman ben orada yokken başardıkları şeylere hayret ediyorum. Bunu gittiğim her yerde görüyorum. Birlikte çalıştığım insanlar bu süreci etrafa yaymak ve çevrelerini dönüştürmek istiyorlar. Herkesin bu ilkelere erişebilmesini istiyorlar ve bu tür çabaları yaygınlaştırmak için muazzam bir enerjileri var.”

Şiddetsiz İletişim Gereksinimleri Belirlemeye ve Taleplerin Açıkça İfade Edilmesine Odaklanır

Çatışma çözüm süreci olarak çok kullanıldığı için Rosenberg’in yöntemine Şiddetsiz İletişim deniyor. İnsani gereksinimler düzeyinde bağlantı kurarak dünyayı anlamaya ve kendimizle ve birbirimizle ilişki kurmaya odaklanması nedeniyle bu yaklaşıma Şevkatli İletişim ya da İşbirliği İletişimi de deniyor.

Tüm insan faaliyetleri, var olduğu düşünülen bir gereksinimi karşılamaya dayanır. Ancak küçük yaştan itibaren kendi gereksinimlerimizi de başkalarınınkileri de yaftalamayı ve kınamayı öğrenir ve bu gereksinimleri karşılamak için doğal bir şekilde hareket etme alışkanlığından koparız. Ayrıca gereksinimlerimizi düşündüğümüz ve bunlardan bahsettiğimiz zaman kendimizi suçlu hissetmeyi de öğreniriz. Bu sıkışma yüzünden kendimizi mağdur hissedebiliriz, bu duygu da öfkeye dönüşür. İşte Rosenberg’in kendi gereksinimlerinize ve başkalarının gereksinimlerine içtenlikle kulak vererek kendinizle ve başkaları olarak gördüğünüz kişilerle olan ilişkinizi değiştirmek için kullanabileceğiniz iletişim ilkeleri:

Kendinize karşı anlayışınızı geliştirin. Kendi derin içsel yaşantınıza tam bir şefkat ve kabullenme ile yaklaşın. Aşırı yeme, öfke, zamanınızı boşa harcama gibi sorunlarınızı anlamak için kendinize, böyle yaparak hangi gereksinimimi karşılamaya çalışıyorum ya da hangi karşılanmamış gereksinime tepki gösteriyorum diye sorun. Kişisel gereksiniminizi teşhis edebildiniz mi? Niyetiniz ne?

Başkalarına karşı anlayışınızı geliştirin. Kimin haklı kimin haksız olduğuna dair entelektüel analiz yapmanın ötesinde karşınızdaki kişinin insanlığını görmeye çalışın. Karşınızdakini şefkatle, sözlerinin ve hareketlerinin ardında yatan karşılanmamış gereksinimleri anlama niyetiyle dinlediğinizde söyleyemedikleri şeyleri duyabilirsiniz; korkularını, güvensizliklerini, oldukları gibi kabul edilme ve sevilme gereksinimlerini anlayabilirsiniz. Böylece ortak insanlığınızı ortaya çıkarabilir ve işbirliği zemini oluşturabilirsiniz. Karşınızdakinin gereksinimini duyabildiniz mi?
Kendinizi dürüstçe ifade etmeyi ilke edinin. Kendinizi doğrulukla ifade etmek karşınızdakilerde şefkat uyandırır ve işbirliğini mümkün kılar. Ne istediğinizi açık bir şekilde belirttiniz mi?

Gereksinim ve isteklerin içtenlikle söylenip dinlenmesi işbirliği ve yaratıcılığa dayalı stratejileri mümkün kılar.

Şiddetsiz İletişim Bütün Tarafları Güçlendirir

Hepimiz mutlu olmak isteriz. Hepimiz başkalarını mutlu ettiğimiz zaman kendimizi mutlu hissederiz. Yalnızca bunu nasıl yapabileceğimizi bilmiyoruz. Bu yöntemler yalnızca sizin hayatınızı değil, ailenizin, arkadaşlarınızın, içinde yaşadığınız toplumun hayatını da değiştirebilir. Bilgelik bize talihsizlikler ve şiddet karşısında çaresiz olmadığımızı söylüyor. Karşınızdaki kişi kolayca gücenen, şiddete başvuran ya da saldırgan yapılı biriyse sizi üzecek ya da incitecek bir karşılık görebilirsiniz, fakat buna rağmen karşılıklı olarak birbirini anlayıp kabul etme ve birbirine saygı duyma olanağı vardır. Dünyada gerçekleştiğini görmek istediğimiz değişikliği kendimizde gerçekleştirebildiğimiz zaman anlamlı katkılarda bulunabilme fırsatları ve bunun için gerekli kaynaklar kendiliğinden ortaya çıkar.

Eğer toplumsal gerilimden toplumsal uyuma doğru yol almak istiyorsak önce kendi içimizde uyum sağlamalıyız.

Dünyada gerçekleştiğini görmek istediğiniz değişikliği kendinizde gerçekleştirmeye hazır mısınız? İşe kendinize ve temel insani gereksinimlerinize sevecenlikle yaklaşmakla başlayın. Arkadaşlarınızı, anne babanızı, eşinizi, çocuklarınızı, kardeşlerinizi, komşularınızı, iş arkadaşlarınızı, çocuğunuzun öğretmenlerini içtenlikle ve dikkatle dinlemeye başlayın. Hem söylediklerini hem de sözlerinin ardındaki duyguları dinleyin. Aranızda uyuşmazlık yaratan karşılanmamış gereksinimleri anlamaya başlayacaksınız. Ardından kendi derin gereksinimlerinizi ve isteklerinizi dürüstçe ifade edin. Bunun için koruyucu kabuğunuzun içinden konuşmanız gerekebilir. Zaten bu sayede başkalarıyla işbirliği konusundaki zorluklara, uyumlu, yaratıcı çözümler bulma yolunda ilk adımı atmış olacaksınız.

Böylece kendiniz için daha uyumlu bir hayat oluşturmaya katkıda bulunacaksınız.

Tebrikler!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şiddetsiz İletişim Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Şiddetsiz İletişim Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:06
Top