2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Laozi’nin Tao Te Ching Kitabından Öğrendiklerimiz
MAKALE #17236 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Eylül 2016 | 3,463 Okuyucu
Ben İngiltere’de okuduğum için çoğu kez Batılı yazarlardan ve fikirlerinden bahsediyorum. Bu paylaşımımda ise Uzak Doğu’ya, ta M.Ö. 4. yüzyıla uzanma ihtiyacı hissettim. Tao Te Ching, Taoculuğun temel kitabıdır. Laozi de bu kitabı yazdığı düşünülen gizemli kişidir. Bakalım Tao Te Ching zahmetsiz rahatlık hakkında neler demiş.

Taoculuk Doğayı Örnek Alır

Antik Çince bir metin olan Tao (yol) Te (erdem) Ching (kitap, öğreti) ‘Türkçe’ye ‘Yol ve Onun Erdemlerinin Kitabı’ olarak tercüme edilmiş.

Taoculuğun doğayı örnek alma yönteminden bazı şeyler öğrenebiliriz. Doğada acele ve telaş yoktur ama her şey yetişir.

‘tao ile bir olan kişi
doğa ile bir olan kişidir’

Taoculuğun büyük işler başarma yöntemlerinden bazıları, akışı takip etmek, su gibi kabı doldurmak, ağaçlar gibi kökleri olduğu halde rüzgârda eğilmektir. Bunlar bize öğretilenlerden çok farklı yöntemler. Tao Te Ching şöyle der:

‘hasmına eğilmekte su gibisi yoktur;
ona gelen katı ve güçlüyken bile
incelikte ve akışkanlıkta suyun dengi bulunmaz.
güçsüz güçlüyü
esnek de serti yenebilir.
bu çok yaygın bir bilgi olduğu halde
pek azı bunu hayatında uygular.
tezatmış gibi görünse de
insanların aşağılamalarını
kaldırabilen kişi
yönetmeye uygundur.’

‘kırılmamak için bükül,

düz olmak için eğril,

dolmak için boşal,

parçalan ki yenilen.

az şeye sahip olanlar çoğa kavuşabilirler.

çok şeyi olanların zihni karışır.’

Bir şeyi doğal olarak olacağından daha hızlı oldurmak için ne kadar zorlarsak o kadar kaos, karışıklık yaratırız. Doğada, her şey kendince ve kendi hızıyla olur. Yağmuru durdurabilir misiniz? Bir çocuğu daha hızlı olgunlaştırabilir misiniz?

‘doğanın yolu az söylemektir;
yüksek rüzgarlar sakinleşir
akışın yön değiştirmesiyle,
ve ender olarak sürerler tüm sabah,
ne de sağanak tüm gün devam eder.
bu nedenle, konuşurken
ayrıca hatırlayın
sessiz ve sakin olmayı.’

Niyetlerinizin Açığa Çıkmasına İzin Verin

Niyet, etkili bir güçtür. Bir restorana giderseniz size hemen servis yaparlar. Menüden istediğinizi seçersiniz, garsonun getirdiği yemek de iyi kötü menüde yazıldığı gibi olur. Eğer tam olarak hayalinizdeki yemeğin geleceğini beklerseniz muhakkak canınızı sıkacak bir şeyler çıkar. Karşılaştırmayı bırakmazsanız, yumurta çok pişmiş, sosis çok kalın, karnabahar çok ufak gelebilir. Aynı şekilde, siz karşınıza çıkan şeyleri kabul etmeyi ve bunlardan ders almayı, öğrendiklerinizle gücünüzü ve bilgeliğinizi artırmayı başarabilirseniz, Tao da çevrenizdekiler ve sizin için uygun koşul ve olayları yaratabilir.

‘yapacaklarını kafasında kuran, kendi amacını yok eder;
bir şeye sarılan, onu yitirmeye mahkumdur.
bilge kişi kafasında yenmeyi kurmaz ki
yenilsin,
bir şeye sarılmaz ki
yitirsin.’

Değişikliği Zahmetsizce, Rahatlıkla ve Hoşnutlukla Kabullenmek

Niyetlerinizi açığa çıkarmanın ötesinde, çok fazla plan yapmak, doğanın düzenine karışmak olur. Kontrol peşine düşmek sizi “olan”a direnç göstermeye eğilimli kılarak ıstırap ve başka olumsuz duygulara yol açar.

Her şey sürekli olarak değişir. Bunu sakince kabullendiğiniz zaman hayatın getirdiği şeylerin doğal akışıyla uyum içinde hareket edersiniz.

‘değiştirilemeyeni kabullenmek
arzunun geçip gitmesine izin vermektir.’

Geleceğin bilinmezliği, geçmişe bağlanmayı daha kolay bir seçenek gibi gösterir. Ama şu anda geçmişi yeniden yaratmaya çalışmak hiçbir zaman tam sonuç vermez. Şu anı kabul etmek ve geleceğe hoşnutlukla kapımızı açmak gerçekte hayatı çok daha güzel yaşamamızı sağlar.

‘her şeyi kendi haline bırakınca, her şey hallolur.

her şeyi kendi haline bırakanlar dünyayı kazanırlar.

ama sürekli uğraşıp didinince dünya kazanılmaz olur.’

Değişikliği dostumuz olarak görüp benimsediğimizde zahmetsiz bir rahatlıkla hareket ederiz.

‘doğanın işleyişi
döngüseldir ve geri dönüşlüdür.
doğanın yolu teslimiyettir
çünkü kendini teslim etmek olmak demektir.’

Mistik ya da dinsel bir öğreti gibi görenler varsa da Tao Te Ching aslında doğudaki psikoloji anlayışının temelidir. Bize nasıl yaşayacağımız ve yapmak istediğimiz şeyleri doğal bir şekilde ve en az çaba ile nasıl başaracağımız konusunda rehberlik eden uygulamaya dönük bir felsefe sunar. Umarım ben de size bu felsefenin genel havasını hissettirebilmişimdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Laozi’nin Tao Te Ching Kitabından Öğrendiklerimiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.İrem BRAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.İrem BRAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Laozi’nin Tao Te Ching Kitabından Öğrendiklerimiz' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Bağıran İhtiyaçlar Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:48
Top