2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lenfödem Tedavisinde Pnömotik Kompresyon Cihazı Etkili mi?
YAZI #4179 © Yazan Fzt.Okan GÜNAY | Yayın Ocak 2018
Lenfödem hastalığında pnömotik kompresyon uygulamasını sıklıkla merkezlerde hastanelerde görmekteyiz. Peki bu uygulama doğru mu yanlış mı pnömotik kompresyon cihazının etkisi nedir kısaca açıklayalım.
Pnömotik kompresyon cihazı ödemli olan kol ya da bacak ekstremitesini içine yerleştirerek makinenin yarattığı basıncın aşağıdan yukarı doğru hareketiyle ödemi azaltmayı hedefler. Teoride mantığı bu şekilde olsada pratikte daha farklı etkileri olmakta. Makine şişme esnasında oldukça yüksek bir basınç yaratıyor ve bu basınçta Lenfödem sıvısı (proteinden zengin) içeriğinde ki protein ile su birbirinden ayrılarak suyu sisteme geri katıyor. Ancak proteine bir müdahalede bulunamıyor. Yukarıya çıkabilen su basıncın en düşük olduğu yere akmaya meyillidir. Örnek verecek olursak bir alt ekstremitesinde (bacak) lenfödem olan hastaya pnömotik kompresyon uygulaması yapıldığında su, alt karın bölgesine kadar çıkabilecek protein ise yerinde ödemli bölgede kalacak. Alt karın bölgesine çıkan intertisiumda ki su basıncın en düşük olduğu bölge olan genital bölgeye dolup hastada Genital Lenfödem de başlatabilir. Yukarıya gönderemediği proteinde cilt altında fibrin denilen maddeler ile birleşerek ciltte fibrotik değişikliklere sebep olur. Bu durum cilt dokusunun sertleşmesine ödemin tedavisinin zorlaşmasına sebep olmaktadır. Bunlarla birlikte Lenf Sıvısının taşınmasını sağlayan Lenfangiomotorik hücrelerinide spazma uğratarak Lenf taşınmasını da bozmaktadır. Sonuç olarak pnömotik kompresyon uygulaması ilk bir kaç uygulama ödeminizin azaldığınızı düşünsenizde daha sonra ödemin arttığını ve cilt dokunuzda sertleşme olduğunu görmeniz kaçınılmazdır. Bunlarla birlikte farklı bölgelerde de Lenfödem'e sebep olabileceği için biz bu uygulamayı kullanmıyor ve hastalarımıza kesinlikle önermiyoruz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Okan GÜNAY Fotoğraf
Fzt.Okan GÜNAY
Hatay
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Okan GÜNAY'ın Yazıları
► Lipoödem, Lenfödem ve Lipo-Lenfödem Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
► Lenfödem Prof.Dr.Elif AKALIN
► Lenfödem Fzt.Öznur ARSLAN
► Lenfödem Tedavisi Fzt.Hüseyin ATAOĞLU
► Lenfödem Nedir? Fzt.Zeynep BAHADIR
► Lenfödem ve Gebelik Doç.Dr.Yener DEMİRTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Lenfödem Tedavisinde Pnömotik Kompresyon Cihazı Etkili mi?' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:21
Top