2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
YAZI #5186 © Yazan Uzm.Psk.Ayşenur IŞILDAR | Yayın Kasım 2018
OYUN TERAPİSİ

Oyun Nedir?

Oyun, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olan bir aktivitedir. Çocuklar oyun oynarken amaçsız ve doğaldırlar.

Oyun Terapisti Kimdir?

Çocuğun kendisini rahat bir şekilde ifade edebilmesini vekendi kendisini keşfedebilmesini sağlamak için gerekli malzemeleri temin eden ve güvenli bir ortam hazırlayan kişidir.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, çocuğun terapist eşliğinde fiziksel, zihinsel ve duygusal benliğini farkedebilmesini sağlayan ve problemleriyle baş etmesine yardımcı olan bir terapi modelidir. Çocukların düşünce tarzı somuttur. Kelimeler ise soyutluğu ifade ederler. Bu sebepten çocuklar iletişim kurarken yetişkinler gibi kendilerini sözel olarak ifade edemezler. En iyi yol oyun oynamaktır. Çünkü çocuklar oyun oynarken rahat ve doğaldırlar böylelikle kendilerini oyunlarıyla ifade edebilirler. Soyut olan duygu ve düşüncelerini oyuncaklarla somutlaştırırlar ve bu şekilde iletişim kolaylaşır. Terapi boyunca ilgi çocuk üzerindedir ve çocuk olduğu gibi kabul edilir bu da çocuğun duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini daha kolay ve etkili bir şekilde yansıtabilmesini sağlar.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisinde terapist oyunlarda herhangi bir yönlendirme yapmaz. Çocuk oynarken içinden geldiği gibi nasıl istiyorsa o şekilde oynar. Oyuncakları istediği şekilde kullanır ve oyuncaklar sayesinde çocuğun içindeki duygu ve davranışlar serbest bir şekilde dışarıya çıkar.

Oyun Terapisinde Çocuk Ne Öğrenir?

Terapi boyunca çocuk olduğu gibi kabul edildildiği için oto-kontrol ve kendini ifade edebilme sorumluluğunu öğrenir. Terapist, çocuğun davranışları ne boyutta olursa olsun ona saygı duyar. Bu durum da çocuğun kendisine saygı duymayı öğrenmesini sağlar. Kendisine saygı duyan çocuk başkalarına da saygı duymaya başlar. Çocuk kendi duygularının kabul edilebilir olduğunu ve duygularını kontrol etme sorumluluğunun kendisinde olduğunu öğrenir. Terapist, çocuğun kendisi için bir şeyler yapmasına izin verir böylelikle çocuk kendi sorumluluğunu almayı öğrenir. Çocuk kendi problemleriyle baş etmeyi ve çözüm üretmeyi öğrenir. Terapi boyunca çocuğun sınırlar içerisinde kendi seçimlerini yapmasına izin verilerek seçimlerinin sonuçlarını görmesi ve böylelikle kendi seçimlerinin sorumluluğunu üstlenmesi sağlanır.

Kaynak

Garry L. Landreth, Oyun Terapisi İlşki Sanatı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşenur IŞILDAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşenur IŞILDAR
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşenur IŞILDAR'ın Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
► Oyun Terapisi Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:37
Top