2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
MAKALE #20275 © Yazan Psk.Yaprak Betül BİNİCİ | Yayın Ocak 2019 | 2,632 Okuyucu
Oyun terapisi nedir?

Özel oyun ve oyuncakların kullanıldığı uzman terapistle birlikte 45 dakika yapılan seanslardır. Çocuğun kendi kendine problemlerini çözmesi ve yaşanan bazı sıkıntıların aşabilmesi için bir güçlendirme yöntemidir. Oyun çocuğun kendini ifade etme yoludur. Çocuklar sıkıntılarını ve yaşadığı güçlükleri yetişkinler gibi konuşarak değilde oyuncaklarla ifade edebilirler. Çocuklarda uygulanan psikoterapi oyun terapisidir.
Kaç yaşındaki çocuklara uygulanır?
Genellikle 3 – 12 yaş arası çocuklarda uygulanır. Ama oyun kurma becerisine sahipse daha küçük çocuklara da uygulanabilir.

Oyun terapisi nerelerde uygulanır?
• *Anne babayla iletişim güçlüğü
• *Depresyon
• *Kaygılar ve Korkular
• *Travmatik Yaşantılar
• Çocuk ihmali ve istismarı
• *Kayıp ve Yas
• *Mutizm
• *Otizm ve Asperger Sendromu iletişim güçlükleri
• *OKB (Takıntı)
• *Alt Islatma
• *Kaka Kaçırma
• *Tikler
• *Tırnak yeme / Parmak emme sorunları
• *Mastürbasyon
• *Kardeş Kıskançlığı
• *Özgüven eksikliği
• *Öfke
• *Okul ya da akademik konular ile ilgili güçlükler
• *Akran zorbalığı
• *Boşanma dönemi güçlükler
• *Davranış Sorunları

Oyun terapisinin kazanımları nedir?

Her çocuğun yaşadığı korkular, hayal kırıklıkları, öfke, agresyon gibi olumsuz duygularının ortaya koyması sağlanır. Oyun Terapisti güvenli bir şekilde sorunlarını çözebileceği bir ortam oluşturur. Non-Directive (Yönlendirilmemiş) oyun terapisinde çocuğa müdahale edilmez. Terapist çocuğun duygularını rahatça ifade edebilmesi için duygusal bir bağ kurulmada davranış takibi, içerik yansıtması yaparak çocuğa destek olur ve güven verir.
Çocuk terapiste bir oyuncağı getirdiğinde ‘‘ bunu açar mısın’’ dediğinde terapist çoğu zaman ‘‘ bunu sen yapabilirsin” gibi çocuğu güçlendirmeye yönelik yönlendirmeler yapar. Bu yöntemlerle çocuğun özgüveni ve kendine duyduğu saygının artması hedeflenir. Çocuk problemleri kendi başına çözmeyi fark ettiğinde birtakım güçlüklerle çok daha kolay başa çıkabilir.

Peki, Bir Oyun terapisi seansının çocuğun evde oynadığı anne -babayla geçirdiği zamandan farkı nedir? Siz nasıl ilişki kuruyorsunuz sizi hiç tanımıyor sonuçta?

Oyun terapisinde en önemli şey; terapistle çocuk arasında kurulan özel ilişkidir. Çocuk ona ayrılmış özel bir saatte, kural ya da yasaklamanın olmadığı bir yerde, yaptığı şeyleri yadırgamayan kızmayan bir yetişkinle ve farklı oyuncaklarla oynama şansı buluyor. Özellikle yaşadığı güçlükleri, evde olan sorunları yansıtabileceği oyun evi, kardeşini kıskanıyorsa ya da birine karşı çok öfkeliyse o davranışını çıkartıp rahatlayabileceği vahşi hayvanlar ya da agresyonunu çıkartabileceği oyuncaklar, sonradan tedavi edebileceği tıbbi oyuncaklarla oynuyor. Resimlerinde bütün aile hayatını anlatabiliyor.
Terapi seanslarındaki en önemli şey ; “Hiçbir zaman çocuğun önüne geçmemek”tir.
Bazen biz yetişkinlerde de olur keşke şurada şu lafı söyleseydim diye. Çocuklarda yaşadıkları bütün olaylarda söyleyemedikleri, içlerinde biriktirdikleri ve onlara sıkıntı veren düşünceleri oyun terapisi sırasında yansıtırlar. Seanslar süresince kendileri için sıkıntı oluşturan konular üzerinde iyileşme elde etmelerine yardımcı olunur. Çocuklar bir konuda iyileşme elde ettikten sonra başka bir sorunlu temaya geçerler.
Böylece içlerindeki olumsuz duyguları boşaltmış, rahatlamış ve seans sırasında güçlüğü nasıl çözebileceklerini görmüş olurlar. Bir daha aynı durumla karşılaştıklarında rahatlıkla çözüm yolları geliştirebilirler.

Yaprak Betül Binici
Psikolog/Oyun Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yaprak Betül BİNİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yaprak Betül BİNİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yaprak Betül BİNİCİ'nin Makaleleri
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
► Oyun Terapisi Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:28
Top