2007'den Bugüne 92,348 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,981 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisinin İyileştirici Gücü
YAZI #6761 © Yazan Psk.Dnş.Kemal FIRINCI | Yayın Kasım 2020
OYUN TERAPİSİNİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ

‘’Kuşlar uçar, balıklar yüzer ve çocuklar oynar.’’ Garry Landreth
Oyun çocukluk çağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Doğan Cüceloğlu ‘’İnsanın anavatanı çocukluğudur.’’ der. İnsan anavatanından yoksun kalınca kendini yalnız hisseder. Kendini yalnız hisseden birey kimse tarafından kaale alınmadığını hisseder. Bunun doğal sonucu öfke problemleridir.
Oyunun çocuğun hayatındaki yeri çok önemlidir. Froebel’e göre çocukların oyunu sadece bir spor değildir. Tamamen anlam doludur. Oyun çocuklar için dışarıyla iletişime geçmenin en güvenli ve kendini ifade edebilmenin en rahat yoludur.
Birçok yetişkin duygularını, korkularını, endişelerini ve kişisel problemlerini sözsel olarak ifade edebilmesine rağmen, çocuklar kendilerini tümüyle ifade edemezler. Yetişkinler için kendini kelimelerle ifade etmek ne ise çocuklar için de oyun odur. Oyun duygu ve düşünceleri ifade etmede, ilişkileri keşfetmede, deneyimleri anlamakta istekleri ifade etmede ve baş etme yolları geliştirmede gelişimsel yanıt veren araçlar sağlar. İmkan sağlandığında çocuklar , yetişkinlere benzer tarzda ihtiyaçlarını ve duygularını oynayacaklardır. Bu duygu ve ihtiyaçları ifade ediş tarzı yetişkinlerden farklı olup temelde duygular (korku, kızgınlık, öfke, kaygı vb.) yetişkinlerle aynıdır. Bu açıdan bakınca oyun onların dili oyuncaklar ise kelimeleridir.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi, oyun terapisi kuralları ile eğitim almış, çocuğun en uygun gelişim ve büyüme için çocuğun doğal iletişim aracı olan oyun aracılığı ile kendini (duygu, düşünce ve davranış) keşfetmesi ve tamamen ifade etmesi için çocuğa güvenli bir ilişki gelişimini kolaylaştıran ve seçilmiş oyun araçları sağlayan terapist ile çocuk arasında dinamik kişilerarası ilişki olarak tanımlanır.

Terapötik Süreçte Oyunun İşlevi

oynayan her çocuk kendi hayal dünyasının başrolündedir. Ancak oyunda işlediği konular gerçek konulardır. Dış çevreden aldıklarını oyun ortamında evirip çevirir, kendine özgü bir yorumla birleştirip bütünler. Başka bir deyişle oyun, çocuğun yaratma ortamıdır. Çocuk oynarken kendi dar sınırlarını aşma çabasındadır. Kendini erişkinler gibi güçlü ve becerikli olmaya zorlar. Çocuğun bindiği sopa değil, azgın bir attır gerçekte. Oyuncak tabancayla herkesten güçlüdür. Bu tür oyunlarla çocuk , yaşının ve boyunun küçüklüğünü, güçsüzlüğünü hayalinde de olsa aşar. Özendiği büyüklerle boy ölçüşmeye çalışır. Bunun sonucunda iyileşme sağlanır.

Çocuklar Oyun Terapisinde Ne Öğrenir?

Oyun terapisi çocukların gelişimine, onların kendilerini tanımalarına ve kabul etmelerine yardımcı olarak destek verir. Okulda öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerini artırmalarına yardımcı olarak öğrenme ortamında tamamlayıcı rehberlik olarak da sunulabilir.
Oyun terapisinde çocuklar;
• Kendilerine saygı duymayı,
• Kendi duygularının kabul edilebilir olduğunu,
• Duygularını bilinçli olarak ifade etmeyi,
• Kendileri için sorumluluk üstlenmeyi,
• Problemlerle yüzleşmede yaratıcı olmayı ve altından kalkmayı,
• Kendilerini kontrol etmeyi ve kendilerini yönlendirmeyi,
• Adım adım, duygu seviyesinde, kendilerini kabul etmeyi,
• Seçimler yapmayı ve seçimlerden sorumlu olmayı öğrenirler.

Hangi Durumlarda Oyun Terapisi Uygulanır?

Oyun terapisi çocukluk çağı problemlerinin neredeyse hepsinde uygulanabilir. Özellikle günümüzde pandemi sürecinin baş göstermesi ve doğal afetlerin (deprem, yangın, sel vb.) sık yaşanması hem yetişkinlerde hem de çocuklarda travma sonrası stres bozukluğuna yol açmaktadır. Bu afetler sonrası bireyler psikososyal destek almalıdırlar. Çocuklar bu destekten yoksun kaldığında travma kronik hale gelebilmektedir. Çocuklar için oyun terapisi iyileştirici faktör olarak çok etkili bir yöntemdir.
Psikolojik Danışman
Kemal Fırıncı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal FIRINCI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal FIRINCI
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal FIRINCI'nın Yazıları
► Sözün İyileştirici Gücü; Psikoterapi Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
► İyileştirici Güç : Oyun Terapisi Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Aile Terapisinin Amacları Psk.Duygu ÇİLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,981 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisinin İyileştirici Gücü' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top