2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Negatif Düşünce ve Fizyoloji
YAZI #6808 © Yazan Uzm.Psk.Feyza Neşe ŞIK | Yayın Aralık 2020
Negatif düşüncelerinize kimyasal olarak bağımlı olabileceğinizi biliyor muydunuz?
Bir insanın ortalama olarak günde yaklaşık 12.000 ila 60.000 düşünceye sahip olduğu gözlemlendi. Bu düşüncelerden %80’i olumsuzdu. Bu düşüncelerden %95i bir önceki günle aynı düşüncelerdi.İnsanlar asırlar öncesinden hayatta kalma çabaları, tarih içerisinde yaşanan toplumsal, coğraik zorluklar ve savaşlar neticesinde, yaşamın içerisinde medeniyeti öğrenme yolculuğunda olumsuz, kötü şeylerle daha fazla ilgilenme ve iyi olan şeyleri görmezden gelme eğilimini öğretmiştir kendine.Zaman içerisinde insanın bir şekilde duygusal evrimi de diyebiliriz buna..
İnsanlar dıştan oluşan tehdit unsurlarına karşı ne kadar kendilerini korur ve tetikte kalırlarsa o kadar korunur ve hayatta kalma olasılıkları artar.Ayrıca insan hayatında kelimeler de oldukça önemlidir. İnsanların nasıl düşünüp, duyularını nasıl işlediğine dair yürütülen bir çalışmada, insanların bilinçsiz olarak birçok duygunun adını listelemeleri neticesinde bu liste; olumlu olumsuz, nötr olarak kategorize edildiğinde, insanların olumsuz duyguları tanımlamak için; olumlu ve nötr duyguları tanımlamaktan daha çok kelime harcadığını gözlemlenmiştir. Listeye bakıldığında, %50 olumsuz, %30 olumlu, %0 tarafsız duygulardı.
Dr. Schrauf, insanların sadece olumsuz duyguları kelimelerle tanımlamakla kalmayıp, bu duyguları derinden yaşadıklarını öne sürdü. Bunun altında yatan etken ise; olumlu duyguların, bize her şeyin yolunda olduğunu söylemesi, bu yüzden onlar hakkında düşünmeye gerek kalmamasıdır. Ayrıca, olumsuz düşünce ve duygular bir şeylerin yolunda olmadığını gösterir, kişinin bu duygu ve düşünceyle baş etmesi için daha fazla zamana, dikkate ve enerjiye ihtiyacı vardır. Kısacası; negatif düşüncelerde daha çok ayrıntıya ihtiyaç duyulur, daha fazla tanımlamaya ihtiyaç duyarlar bu nedenle.

İç konuşmanız olumsuz iç konuşmayla doluysa, performansınızın neden zayıf olduğu ve hayatınızın perişan olduğuna şaşmamalı.
Bazı tipik olumsuz ifadeler şunları içerir:
Yeterince akıllı ve zeki değilim
Yeterince güzel ve çekici değilim
Ben hep kaybederim ve asla başaramam
Ben çok sakarım, insanlar bana gülecek
Ben değersizim

Düşünsel Davranış

Şimdi sana desem ki; bol acılı bir adana hayal et, yanında köpüklü ayran miss gibi, ağzında bir sulanma oluştu mu  Düşüncelerinizi seçtiğinizde, beden-zihin bağlantı kurar, bu bağlantı fizyolojik olarak olaylara tepki oluşturur. İnsanın enerji ve aktivite seviyesini fizyolojisi belirler. İç diyalogunuz olumsuzsa davranışlarınız da olumsuz olacaktır. Depresiz düşünceleriniz enerjiyi ve eylemi bastırır.
Yani beden- zihin bağlantısı sonucunda fizyolojik sonuçlanan bir program.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Feyza Neşe ŞIK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feyza Neşe ŞIK'ın Makaleleri
► Düşünce ve Dil Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
► Düşünce Hataları Psk.Merve EKŞİ
► Düşünce Hataları Psk.Nur GEZEK
► Düşünce-Duygu İlişkisi Psk.Dilara PEPEDİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Negatif Düşünce ve Fizyoloji' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:02
Top