2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yapıcı Düşünce
MAKALE #13451 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2014 | 6,512 Okuyucu
YAPICI DÜŞÜNCE
Konfüçyüs, “Karanlığa küfredeceğine bir mum yak!” der. Yapıcı düşünceyi bundan iyi ifade edebilen bir söz bulmak çok güçtür. Bir şeye kızmak, öfkelenip şikayet ve tenkit etmek sinirleri gerginleştirebilir, alınacak tedbirleri sağlam bir kafa ile almamıza mani olabilir, çünkü gene Çinli filozofun dediği gibi, “Öfkeli bir adamın içi zehir doludur.”
Vaktiyle bir kişi şirkette kimsenin düşünemediği fikirler söylüyordu.O kimseye, Her kafadan bir ses çıkıyordu:
-Bu bizim bünyemize uymaz.
-Bunu uygulamak imkansızdır.
-Buna yazılı esaslar uygun değildir.
-Böyle şeyler bizim için lüks sayılır.
-Bunu yapacak eleman nerede?
-Bu işe ayrılacak personele harcırah verilemez, hem de esas işlerinden ayrılacakları için terfi haklarını kaybederler.
Buna benzer daha birçok şey söylendi. Yaşlı ve tecrübeli uzman gülümsedi:
-Bu işin niçin olamayacağını göstermek için akla gelen her mazereti söylediniz, dedi, halbuki bunun yerine yapılabilme imkanlarını araştırmak için kafanızı yorsaydınız, daha olumlu hareket etmiş olmaz mıydınız? Statükoyu muhafaza etmek kolay olabilir, fakat dünyanın her tarafında iş yapan başarı elde eden, meşhur olan insanlar gelişmeye inanan, gelenekleri, eski metotları değiştiren insanlardır. Bu güç bir şeydir, fakat her yenilik güçtür ve insanları taassup, alışkanlık ve cehaletine karşı kazanılan bir zafer olabilir.
Bu bizim hepimizin zayıf bir tarafı, olabilir. Her şeyin kötü taraflarını görür, derhal kararımızı verir ve işin olamayacağı kanısına vararak adeta memnun olabiliriz. Böylece bir işi neden önceden düşünemediğimizden veya yapamadığımızdan dolayı kendi kendimizi sorumlu görme zorunluluğundan, kurtulabileceğimizi zannedebiliriz.
Onsekizinci asırda İngiliz Dışişleri Bakanlarından LordChesterfield’in ünlü bir klasik sayılan “Oğluna Mektupları” vardır. Burada Lord şu nasihatı verir:
“Her şeyi yapabilirsin, fakat yaptıklarından dolayı hiçbir zaman mazeret söylemeğe kendini alıştırmamalısın.”.
Herhangi bazı iş yerlerinize gidersiniz,hep şimdi olmaz yarın gel, diyebilirler. Bunun sebebi, o işi bugün yapmaktan, yani olumlu, yapıcı bir düşüncenin sonucu olan “evet” demektendir. Halbuki yarına bıraktığımız işleri bugün yapmağı prensip olarak kabul etsek, maddeten neler kazanacağımızı bir tarafa bırakalım, huzurumuzu ve yaşama zevkimizi bu kadar çabuk kaybetmeyebiliriz, sinirlerimiz bozulmayabilir, biz de karşılıklı başka masum insanların sinirlerini lüzumsuz yere bozma eğilimde olmayabilirdik.
. Eskiden “olmaz olmaz deme, olmaz olmaz” derlerdi. İmkanları yaratan hep olumlu, yapıcı düşünen insanlardır. Yenilgiyi daha başta kabul eden insanlar zafere ulaşmada zorlanabilirler.Yaşadığınız her gün meydan okumalar ve güçlüklerle dolu olabilir. Bunları yenebilmek, her şeyden önce onları yenebileceğimizi baştan kabul etmekle kabildir. Hiçbir iyi doktor daha baştan hastasının iyi olamayacağını kabul etmez, hatta ümit olmasa bile elinden gelen her şeyi yapar, en son dakikaya kadar her türlü çabayı gösterebilir.
Yapıcı düşünceyi öğrenmek için ne yapmalıyız?
İlk yapacağımız şey, bize bir iş verdiler mi, bir iş istediler mi, yeni bir durum karşısında kaldık mı, derhal bu olmaz, ben bunu yapamam, bu bizim bünyeye uygun değildir, gibi, cevapları vermekten sakınmak, yani daha ilk anda hayır demekten vazgeçmeğe çalışmaktır.
Şu halde birinci adım her şeyin bir olur tarafı bulunduğunu kabul etmek ve her yeni meydan okumayı “evet” le karşılamaya çalışalım.
İkinci adım bize verilen işi veya yapılan teklifi iyice anlamağa çalışmaktır. Buradaki iyice anlama deyimi, işin veya teklifin bütün fayda ve sakıncalarını iyice kavramak, tartmak ve herhangi şekilde olursa olsun bir peşin hükmün etkisi altında kalmadan bunları mantık süzgecinden geçirebilmek manasına alınabilir.

Üçüncü adım, düşüncelerimizi menfaatlerimizin yönüne çekerek taraflı hükümler vermekten kaçınmaktır. Bu da üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır. Herhangi yeni bir teklif bize daha fazla iş çıkaracak, herhangi bir şekilde bizi daha fazla yoracaksa, onun yapılmaması için bulmayacağımız hiçbir bahane yoktur.Eğer karakter sahibi bir insan, bir şahsiyet, bir lider olmak istiyorsak, her meselede menfaatlerimizden fedakarlık etmeği öğrenmeliyiz.
Bütün dünya ulusları “Garcia’ya mektubu götürebilecek” adamı, yani olumlu, yapıcı, düşünebilen ve hareket edebilen, yapıcılığın risklerini, tehlikelerini göze alan insanlar arıyorlar. Bizim ise bunlara hepsinden fazla ihtiyacımız vardır, çünkü eğer hakikaten gelişmiş ulusların kervanında kendimize yer ayırmak istiyorsak, nereden gelmiş olursa olsun dilimizdeki “testiyi dolduran da bir, kıran da” sözü ile “devlet yasağı 3 gündür”, “boş ver böyle gelmiş böyle gider”, “biz adam olmayız” gibi içimize işlemiş yanlış hüküm ve sözlerden, kendimiz etkilenmemeye çalışalım. Bugünkü dünyanın hızı, yaşama heyecanını, ilerlemeyi ve yeni fikirlere inancını kaybetmiş insanlar için tehlikeli olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yapıcı Düşünce" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Düşünce ve Dil Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
► Düşünce Hataları Psk.Merve EKŞİ
► Düşünce Hataları Psk.Nur GEZEK
► Düşünce-Duygu İlişkisi Psk.Dilara PEPEDİL
► Depresyonda Düşünce Özellikleri Psk.Büşra GÜNEŞ
► Sistemik Düşünce ve Postmodernite Psk.Salih HAFIZOĞLU
► Dil, Düşünce ve Felsefe İlişkisi Psk.Dnş.Osman HATUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Yapıcı Düşünce' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:48
Top