2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliklerde Yaş Farkı Fark Ediyormu?
MAKALE #12249 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Şubat 2014 | 39,977 Okuyucu
EVLİLİKLERDE YAŞ FARKI FARK EDİYORMU?

Küçükken meraklı bir çocuk olmam nedeniyle anneme değişik konularda değişik sorular sorardım. Konuların ve sorularımın “değişik” olduğunu ben değil bizimkiler düşünürdü hep. Bana göre gayet normal ve sorulası sorulardı oysa ki.. Bir keresinde de anneme, “Evlilikte niye hep erkek daha büyük olur?” diye sormuştum. Annemin cevabı ise “Erkek büyük olursa kadını korur yavrum” olmuştu. Doğrusu çok mantıklı bir cevap gibi gelmişti o an ama sağlıksız ve yanlış bir cevaptı herhalde bu; erkeklere, evliliğe, cinsiyete, rollere ilişkin fikirlerimi bir süreliğine ne kadarda etkilemişti. Şimdi düşündüğümde, çocukluğum aslında ne kadar da yanlış genellemeler yaparak geçmiş.. Bu kısa anı paylaşımından sonra “Evlilikte erkek büyük olmalı mı?” “Kaç yaş büyük olmalı?” “Kadın büyük olursa evlilikte sorun olur mu?” gibi soruları cevaplayalım istiyorum. İşte evlilikte yaş farkı meselesi...


Bu soruların tek bir yanıtı yok kuşkusuz. İlişkiden ilişkiye, kültürden kültüre değiştiği de bir gerçek. Ancak, evliliklerde yaşça büyük olan genelde erkek oluyor. Ortalama olarak evliliklerde erkek kadından büyüktür ya da bu, evlenilecek erkekte bir koşul olarak aranır. Genelde, evlilikte erkeklerin yaşça büyük olması beklenir. Bunun nedenlerinden biri, yaşadığımız toplumun kadın ve erkeğe bakışı kuşkusuz. Bir tarafına kadının, diğer tarafına erkeğin oturduğu terazide erkeğin daha ağır geldiği toplum, yaşça büyük olmanın bir üstünlük olduğunu kabul eder. Böylece erkek koruyucu, kollayıcı rol üstlenir. Konuya başka bir açıdan bakalım. Kız ve erkek çocukların ergenliğe girme yaşları farklıdır. Kızlar erkeklerden önce girerler ergenliğe. Kızlar daha erken olgunlaştıkları için ilk gençlik çağlarında genelde yaşça büyük erkeklerden hoşlanırlar. Bu durum beynimizde öyle bir yer eder ki, “yaşıtımız olan erkek, çocuk gibidir” diye düşünürüz. Her ne kadar yaşımız ilerleyip artık olgunlukta aynı seviye gelsek de... Bir de tabiki aileler, genel olarak erkek çocuklarına daha geç yaşlarında sorumluluklar verir ve erkekler bedenen olgunlaşmanın dışında zihnen de geç olgunluğa erişirler. Erkeğin yaşça kadından büyük olması beklentisinin de bir ölçüsü var toplumun gözünde. Bu yaş farkının 3-5 yılla sınırlı kalması ideal olarak görülür. Ancak 10 yılın üzerine çıktığı durumlarda o ilişkiye farklı bir gözle bakılır. Yaşça epey büyük olan erkeğin kariyeri ya da maddi durumunun genç bir kadın için daha cazip olduğu, belki de kadın açısından bir çıkar ilişkisinin söz konusu olabileceği düşünülür dışarıdan bakınca. Ya da yaşlanmış bir erkeğin kendinden epey genç bir kadınla yaşadığı ilişki, erkeği, hani bir dönem çok konuşulan “azgın teke” noktasına bile getirebilir başkalarının gözünde. Bunun bir de tersi var. Ya kadın erkekten çok önce dünyayla tanışmışsa? Kızı yaşında bir kadınla birlikte olan erkek mi yoksa oğlu yaşında bir erkekle birlikte olan kadın mı daha çok tepki görür? Tabiki ikinci şık… Oysa “aşkın yaşı olmaz” değil midir bizim en sahiplendiğimiz özlü sözlerden biri. Yaşça küçük olan, büyüğün olgunluğundan, hayat tecrübesinden yararlanmak isterken, büyük olan da diğerinin dinamizmine hayran olamaz mı? Kişilik meselesi var birde. Her yaş almış kişi, yaşından beklendiği gibi köşesine çekilmiş, ağır adımlarla ilerliyor olamaz. Ya da bir gencin yaşından beklenenin çok ötesinde olgunluk sergilediği durumlar yok mu sizin gözlediğiniz? Evlilikte yaş farkı meselesine bakarken, bugüne kadar yerleşmiş kalıpların biraz dışına çıkmayı denemeliyiz. Hayatta her şey bizim düşündüğümüzden farklı olabilir. Bir de asla “asla” dememek gerekir. Düşünün, “Asla kendimden küçük biriyle olamam” ya da “Asla benden 20 yaş büyük biriyle evlenemem” dedikten sonra bir gün aşk kapınızı çalarsa?

Yaş ile özdeşleştirilen özellikleri bir kenara bırakıp kişilere odaklanmak, kişilik özelliklerini tanımaya çalışmak en doğrusudur. Yaş farkından ziyade uyuma, gelişim seviyesinin aynı olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Birbirine yakın yaşlarda olan insanların hayata bakışlarında derin uçurumlar varsa, sağlıklı bir evlilik yürütmek mümkün olmaz. Elbette eşler arasındaki yaş farkının kadın ve erkek üzerindeki etkileri farklı. Kadınlar genç erkek tarafından terk edilme korkusunu daha yoğun yaşadıkları için, böyle bir ilişkiden uzak duruyorlar. Erkekler ise bu endişeyi pek taşımıyor. Onların en büyük korkusu; Cinsel yetersizlik. Yaşça küçük kadın tarafından artık çekici bulunmama endişesi birçok erkeği korkuya ve bunalıma sürükleyebiliyor. Evlilik, bu kaygıyı bitirmiyor. Genel bakış açısının yaş farkının en fazla 10 olması gerektiği yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Aralarında 15-20 yaş fark olan çiftler, genelde ayrı kültürlerde yetişiyor. Yetiştirilme tarzları başka olduğundan, dolayısıyla hayat görüşleri de farklı oluyor. Birbirlerini çok etkilemese de, çocuk olduktan sonra ilişki çıkmaza girebiliyor. Çünkü her biri, çocuğu kendi kültürüne göre yetiştirmeye çalışırken, fikir ayrılıkları doğabiliyor. Bir diğer önemli konu; yaş farkından dolayı ikisinin de düşünce tarzlarının genelde ayrı olması. Bu aslında çok normal. 70 yaşındaki bir erkek belki yavaş yavaş ölümü düşünmeye başlarken, 55 yaşındaki bir kadın, kendini henüz hayatının baharında hissedebiliyor. Olumsuz olan başka bir durum ise; yaşça büyük olanın bedensel aktivitesinin ağırlaşması. 50 yaşındaki bir kişi evinde huzurlu ve sakin dakikalar geçirmek isterken, henüz 35’inde olan, dışarıda eğlenme taraftarı olabilir. Bu da genç eşin zamanla mutluluğu evin dışında aramaya başlamasına yol açabilir.
Cinsel hayat ise bir ölçüt sayılmıyor. Bakıldığında bu çiftler cinsel açıdan büyük sorunlar yaşamıyor. Çünkü birçok kadın, sürekli seks isteyen bir erkeğin etraflarında bulunmamasından hoşnut iken, erkekler de genç kadınlarla yeni tecrübeler yaşamaktan zevk alabiliyor. Çiftlerin en çok dikkat etmeleri gereken konu ise beraberliğin anne - oğul veya baba - kız ilişkisine dönüşmemesi. Genç erkek bir noktadan sonra sorumluluk taşımak istemezken, kadın da eşine en ufak konuları bile danışma ihtiyacı hissedebiliyor. Aslında evlenecek çiftler evlilikle ilgili psikolojik olgunluğa eriştikten sonra, aralarındaki yaş farkının çok da büyük önemi yoktur diyerek birkaç öneride bulunabiliriz; Evlenmeye hazırlanan çiftlerin, kültür, eğitim, yaş, hayata bakış açısı, ekonomik durum gibi farklılıkların ileride sorun olmaması için birbirini olduğu gibi kabul etmesi, farklılıklar yerine ortak noktaları ön palana çıkarması gerekir. Çünkü eş seçiminde insanın yüzde yüz kendisine uyan birini bulması mümkün değildir. Yukarıda bahsettiğimiz konularda en uyumlu çiftlerin bile madde madde özelliklerini yazdığımız zaman mutlaka eksiler olacaktır. Yüzde yüz kendisine uyan birini arayan evlilik trenini her zaman kaçırır. Önemli olan, benzerliklerin yani artıların fazla olmasıdır. Daha öncede belirttiğimiz gibi kişilerde yüzde 70-80 uyum varsa, evlilik kararı verilebilir. Yalnız iki tarafın uzun vadede farklılıkların sorun olmayacağı konusunda uzlaşması gerekir. Evlilik birbirini seven iki kişinin bir araya gelmesi demek değil, uzun bir yolculuğa çıkış ve bu yolculukta farklılıkların bir noktada uzlaşmasıdır. Özetle söylersek evlenecek kişiler birbirlerini tamamlayabilecek mi, önemli olan budur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliklerde Yaş Farkı Fark Ediyormu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     28 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Evliliklerde Yaş Farkı Fark Ediyormu?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:09
Top